Karabağlar'da engelli farkındalığı eğitimi

Karabağlar Belediyesi, Engelliler Haftası kapsamında Rehber Köpekler Derneği'yle birlikte belediye personeline yönelik kurum içi eğitim gerçekleştirdi. “Hayatı hisset! Yaşamak için engel yok” sloganıyla düzenlenen “Engellilerle Doğru İletişim” konulu eğitim, ilgiyle izlendi.

Karabağlar'da engelli farkındalığı eğitimi

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun da izlediği etkinlikte, Rehber Köpekler Derneği Başkanı Avukat Nurdeniz Tunçer, Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Ali İlhan, Rehber Köpek Hareketlilik Eğitmeni Burcu Bora ve rehber köpek sahibi Müzisyen Görey Beydağı, bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Konuşmalar aynı anda işaret diline çevrilerek, işitme engelli çalışanlara aktarıldı.

Karabağlar Belediyesi'ne teşekkür ettiler

Avukat Nurdeniz Tunçer yaptığı konuşmada, böyle bir etkinliği düzenlediği için Karabağlar Belediyesi'ne teşekkür ederek, Rehber Köpekler Derneği'nin kuruluş sürecini anlattı. Görme engelliler ve onların yaşamlarını kolaylaştıran rehber köpeklerle ilgili toplumsal farkındalığı artırmaya çalıştıklarını belirten Tunçer, “Rehber köpekler bizlerin, günlük yaşamda bağımsız hareket etmemiz için çok önemli bir görevi yerine getiren dostlarımız. Bizi daha fazla hayatın içine katıyorlar. 'Kara' adlı köpeğim yaşamımı değiştirdi" dedi.

Burcu Bora da, rehber köpeklerin henüz yavruyken seçilmeleri ve zorlu eğitim süreçleriyle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Doğuştan görme engeli bulunan ve “Bulut” adlı rehber köpeğiyle eğitimde yer alan Müzisyen Görey Beydağı da, “Görme engelliler için hayat, her gün yeni sorunlarla uğraşacağın bir laboratuvardır. Bulut yaşamımda öyle bir fark yarattı ki, şimdi bu laboratuvarda benimle birlikte her gün çalışacak bir arkadaşım var” yorumunu yaptı.

Toplumsal dönüşüm vurgusu

Milletvekili danışmanlığı yapan Ali İlhan da konuşmasında, dünya nüfusunun yüzde 15'inin yani yaklaşık 1 milyar kişinin engelli olduğunu hatırlattı. Türkiye'de de yaklaşık 750 bin kişinin görme engeli bulunduğunu belirterek, “Bizler diğer bireylere göre daha fazla çalışmak, üretmek ve başarmak zorundayız. Başarmanın önünde hiçbir engel yok” dedi.

“Erişilebilirlik” sorununun duygusal, günlük ve politik yaklaşımlarla çözülemeyeğine dikkat çeken İlhan, “İstediğiniz kadar Meclis'ten yasa çıkartın, istediğiniz kadar uluslararası sözleşmelere imza atın. Eğer toplumsal dönüşümü sağlayamaz, farkındalığı artıramazsınız, engellilerin sorunlarını da çözemezsiniz. Bunun yolu da eğitimden geçiyor” diye konuştu.

İlhan buluşmada, görme engellilerle nasıl iletişim kurulması gerektiğini de anlattı.

Etkinliğin sonunda Başkan Selvitopu, konuşmacılara tek tek teşekkür etti. Karabağlar'da yaklaşık 60 bin engelli vatandaşın ikamet ettiğini vurgulayan Başkan Selvitopu, onların yaşamlarını kolaylaştırmak için çalıştıklarını söyledi. Başkan Selvitopu, Karabağlar Belediyesi'nin ana hizmet binası başta olmak üzere tüm hizmet birimlerinin engellilere göre düzenlendiği de belirtti.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0