Komisyonlar topu Büyükşehir’e attı: 'Zorlu' itirazlarının kaderini Büyükşehir belirleyecek

Konak Belediyesi Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Bileşiminde gündem Zorlu Holding’e ait Zorlu Gökdelen Projesi’ne TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası ve Passtel Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama İnş. Müh. Tur. San. Ve Tic. A.Ş. tarafından yapılan itirazlar oldu.

Komisyonlar topu Büyükşehir’e attı: 'Zorlu' itirazlarının kaderini Büyükşehir belirleyecek

İmar Komisyonu ve Hukuk Komisyonu’nun ortak kararıyla, itirazlara ilişkin nihai kararın İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce verilmesi için Büyükşehir’e gönderilmesine karar verildi.

 Konak Belediyesi Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. bileşimi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma, CHP Konak İlçe eski Başkanı Çağrı Guşçu’nun istifasının ardından göreve gelen CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından da katıldı. 

Oturumda Beştepeler ve Zorlu Holding’e ait Zorlu Gökdelen projesine gelen itirazlar değerlendirilirken Başkan Batur, Gültepe Planlarına ilişkin İdare Mahkemesi’nin verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararına itiraz ettiklerini söyledi.
Oturum başlangıcında konuşan Başkan Batır, belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi ve “Geçtiğimiz hafta içinde AB Türkiye’de Delegasyon Başkanı Büyükelçi Nicolas Mayer’in ziyareti oldu. Kendisini kentin durumu ve özellikle dezavantajlı gruplarla iğli yaptığımız projelerle iğli bilgi verdik. Ok memnun oldu. Bundan sonraki projelerde ortak çalışma sözü aldık kendisinden. Bunu dışında kentimizde bir ilki gerçekleştirdik ve Behçet Uz Rekreasyon alanının açılışını yaptık. 180 dönümlük bir alan yenide elden geçirildi ve kente yakışır bir rekreasyon alanına dönüştü. Bu konuda yaptığı çalımalar için başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzer emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İNŞAAT MALİYETLERİ ALDI BAŞINI GİDİYOR

30 Ekim depreminde hasar gören ve ardından yıkılan Konak Belediyesi Hizmet Binası’nın yerine yapılacak yeni hizmet binasına ilişkin de bilgi veren Başkan Batur,  “Konak Belediyesi’nin önümüzdeki süreçte yapacağı en önemli çalışmalardan biri, yeni hizmet binası. Yeni Hizmet Binasıyla ilgili… 538 metrekareye oturuyordu. Daha sonra çevresindeki iki otelin de kamulaştırmasını tamamdık. Proje tamamlanana kadar esnaf arkadaşlarımıza bir süre verdik. Süre dolunca yıkım işlemlerine başladık. Eski binamız 528 metrekareye oturuyordu ama yeni planda bin 200 metrekareye oturacak. Hemen hemen 3 katı. 9 kat olacak ve otoparkı olacak. Projelendirme bittikten sonra da ihaleye çıkacağız. Tabii ihaleye çıktıktan sonra ne olacağını bilmiyoruz. Çünkü ülkedeki ekonomik kriz ve belirsizlik çok sıkıntılı. Dolar bir gün iniyor bir gün çıkıyor. İnşaat maliyetleri aldı başını gidiyor. Geçtiğimiz günlerde kamunu çıktığı ihalelerde katılı sağlanmamaya başladı. Tabii bir gerekçe değil. Biz hazırlığımız yapacağız” ifadelerini kullandı.

BEŞTEPE PLANLARINA 700’E YAKIN İTİRAZ

Oturumda, İzmir’deki kentsel dönüşüm planlarının en önemlileri arasında yer alan ve Konak’taki kentsel dönüşümün ikinci adımı olarak tanımlanan Dayıemir, Dolaplıkuyu, İmariye, Selçuk, Aziziye, Tınaztepe, Duatepe, Kocatepe, Çimentepe, 1. Kadriye, 2. Kadriye, Hasan Özdemir, 19 Mayıs ve Zafertepe Mahallelerini kapsayan Beştepeler Planları’na TMMOB’ye bağlı Şehir Plancıları(ŞPO) tarafından yapılan itirazları da değerlendirildi.

İtirazlara ilişkin konuşan Başkan Batur, “Beştepeler planlarıyla ilgili kurumlarla ilgili itirazlar… İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzün de itirazları var. Bazı küçük istekleri var. Onları da yerine getireceğiz zaten. 700’e yakın vatandaş itirazımız var. Gültepe planlarında 3 bin 400 civarında itiraz vardı. Beştepeler’den 700’e yakın itiraz var. Daha iyi bir noktadayız” dedi. 

MAHKEME KARARINA İTİRAZ EDİLDİ

Gültepe planlarına gelen itirazlar sonucunda İdare Mahkmesi’nin verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararına ilişkin de konuşan Başkan Batur, “Gültepe planlarıyla ilgili ‘yürütmeyi durdurma’ kararıyla ilgili Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazlarımızı gerçekleştirdik. Bununla ilgili yargı sürecini de takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Planlara gelen itirazlar görüşülmek üzere İmar, Hukuk ve Dönüşüm komisyonlarına gönderildi.

ZORLU’DA TOP BÜYÜKŞEHİR’DE

Oturumda ayrıca, daha önceki meclislerde gündeme gelen  Yapım süreci, ruhsatlandırma çalışmaları, planları ve yüksekliğiyle sık sık kent gündemine gelen Zorlu Holding’e ait Zorlu Gökdelen Projesi’ne TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası ve Passtel Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama İnş. Müh. Tur. San. Ve Tic. A.Ş. tarafından yapılan itirazlar da gündeme geldi.

2008 yılında planlama ve ruhsatlandırma çalışmalarına başlanan bina, önce 159 metre olarak planlanmış, süre içerisinde önce 146 metreye düşürülen Zorlu Bina’sının yüksekliği, son olarak 131 metreye düşürülmüştü.
Bina yüksekliği düşürülse dahi, TMMOB’ye Bağlı Mimarlar Odası, projenin kentin siluetini ve bozduğu ve kent planlaması kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle Konak Belediyesi’ne gökdelen projesi için itiraz dilekçelerini vermişlerdi.

Bir önceki oturumda değerlendirilmek üzere İmar Komisyonu ve Hukuk Komisyonu’na gönderilen itirazlar hakkında komisyonların verdiği karar meclis üyelerine sunuldu. 

İtirazlar üzerine konuşan ve komisyonların kararını açıklayan Başkan Batur, 84 metre kararının Büyükşehir Meclisi’nden gelmesi nedeniyle komisyonların ortak kararının, itirazlarla ilgili kararı da Büyükşehir’in değerlendirmesi noktasında olduğunu belirtti ve “İtirazlar, Zorlu binasıyla ilgili. Bizim Konak Belediyesi’nde aldığımız kararın Büyükşehir Belediyesinde ilgili komisyonlar tarafından incelenip değiştirilerek yükseklinin 131 metreden 84 metreye düşürülmesiyle ilgili bir karar. Biz belediye meclisimizde bina yüksekliklerini yani H Serbestliklerini binaların kitlelerinin yüksekliklerini ve çevreyle olan uyumlarını sağlayarak tüm Konak’ta sağlayıp Büyükşehir’e göndermiştik. Bunların içinde sadece 131 metre olan ki biz daha önce 154 metreden 131 metreye düşürmüştük zorlu Binasını. Bu 131 metre Büyükşehir’de imar komisyonunca incelendi ve 84 metreye düşürüldü. 84 metrelik plan askıya çıkarılınca vatandaşlar ve bir kurum 84 metreye itiraz ettiler. 84 metrenin daha da düşürülmesi, ruhsatın iptali şeklindeki gerekçelerle. 84 metreyle ilgili kararı Büyükşehir Belediye Meclisi aldı. Büyükşehir’in aldığı bir kararı bizim burada irdelememiz ve bu kararı itirazı bir karara bağlamamızın hukuken bir sakıncası var. Onun için biz bunun yani 84 metre kararını hangi belediye meclisi aldıysa aynı meclisin alması noktasında hem hukuk hem de imar komisyonumuzun aldığı ortak kararla Büyükşehir Belediye Meclisi’ne aynen gönderiyoruz. Büyükşehir’in değerlendirmesi noktasında doğru bir karar verdiğimize inanıyoruz. Çünkü o 84 metre kararını biz almadık. Bununla ilgili Büyükşehir kararı verdi. İtirazı değerlendirecek kurum da orası” dedi.

İtirazlara ilişkin son kararın Büyükşehir Meclisi’nde verilmesine ilişkin komisyon kararları, oy birliğiyle kabul edildi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0