Yapılaşma Koruma Kurulu’ndan veto: Sit derecesi yükseltildi

İzmir’in Bornova ilçesi’nde bulunan Yassı Tepe Höyüğü çalışmaları sırasında 3. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen taşınmazın, sondaj kazası sonrası Tunç Çağı’ndan kalma eserlerin ortaya çıkmasıyla sit derecesi değiştirildi.

Yapılaşma Koruma Kurulu’ndan veto: Sit derecesi yükseltildi

Bornova Kazım Dirik Mahallesi Katipoğlu Mevkii’nde bulunan tapunun 2 ada 114 parseli 3. derece arkeolojik sit alanı ve koruma amaçlı uygulama imar planı uygun bulunmuştu. 
Taşınmazda yapılan sondaj çalışmalarında erken tunç çağı ve orta tunç çağı mimarisi, envanterlik ve etütlük eserler ile seramik parçaları bulundu. 
İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu çıkan parçalar dikkate alınarak taşınmazın yapılaşmaya uygun olmadığı kararı verdi.
Karar kapsamında 3.dereece olan sit derecesi 1. derece arkeolojik sit olarak değiştirildi. 

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı şu şekilde;

İzmir Ili, Bornova İlçesi, Kazımdirik Mahallesi, Katipoğlu Mevkii'nde bulunan, tapunun 2 ada, 114 parselinde özel mülkiyette kayıtlı olan, "3. derece arkeolojik sit alanı" ve koruma amaçlı uygulama imar planı uygun bulunan alanda kalan taşınmazda yapılan sondaj kazısı sonucunda; açığa çıkan erken tunç çağı ve orta tunç çağı mimarisi, envanterlik ve etütlük eserler ile seramik parçaları dikkate alındığında; taşınmazda yapılaşma isteminin uygun olmadığına, 2863 sayılı Yasa kapsamına giren mimari kalıntılar ve buluntular dikkate alınarak taşınmazın "1. derece arkeolojik sit" alanı olarak tescillenmesine, sit fişinin onaylanmasına parselin tapu kütüğüne "3, derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin kaldırılarak "1. derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, parselin 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tesciline yönelik 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planı değişikliğinin Koruma Bölge Kuruluna iletilmesine, açığa çıkan kalıntıların yerinde korunmasına yönelik işlemlerin; ilgili Müze Müdürlüğü, Yeşilova höyüğü Kazı Başkanlığı ile Izmir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünün denetiminde gerçekleştirilmesine, yapılan işlemlerin sonucundan Izmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, parselde açığa çıkan kalıntılanın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 10.04.2012 gün ve 37 sayılı ilke kararı kapsamında değerlendirilmesi isteminin uygun olmadığına karar verildi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0