ŞPO'dan 'TARKEM' tepkisi: Kemeraltı ve Basmane'de 'kaçırılmayacak fırsat' kimin için?

TMMOB Şehir Plancıları Odası, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer`in yürüttüğü Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş (TARKEM) tarafından İzmir Tarihi Kemeraltı ve Çevresi adına kaynak yaratma amacıyla Re-Pie Portföy Yönetim şirketi ile "İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu" kurulması üzerine yaptığı basın açıklamasında, Tarihi Kemeraltı ve Basmane bölgeleri özgün tarihsel nitelikler taşıyan önemli alanlar olduğu vurguladı.

ŞPO'dan 'TARKEM' tepkisi: Kemeraltı ve Basmane'de 'kaçırılmayacak fırsat' kimin için?

ŞPO tarafından yapılan açıklamada, ''bölgede uygulamaların koruma amaçlı imar planları ve koruma ilkeleri temelinde olması gerektiği, sermayenin kar odaklı taleplerinden, kısa vadeli, geri döndürülemez hasara yol açma riski yüksek, dönüştürücü rant taleplerinden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kemeraltı ve Basmane herkesindir, esnafındır, yoksulundur, İzmirlinindir, göçmenindir. Birkaç sermayedarın öyle kolay at koşturacağı bir alan değildir. Hakettiği üzere koruma ilkeleri çerçevesinde uluslararası bir miras alanı niteliği taşıdığı da göz önüne alınarak doğru yaklaşımlarla, kamu tarafından ele alınmalı ve korunmalıdır'' ifadeleri kullanıldı.

2012 yılında kurulan ve günümüzde Yönetim Kurulu Başkanlığını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer`in yürüttüğü Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş (TARKEM) tarafından İzmir Tarihi Kemeraltı ve Çevresi adına kaynak yaratma amacıyla Re-Pie Portföy Yönetim şirketi ile "İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu" kurulduğu yönündeki duyuru ve haberler hem ilgili kurumların web sitelerinde hem de medyada yer almasına ilişkin TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada; İzmir tarihi kent merkezini oluşturan Tarihi Kemeraltı ve Basmane bölgeleri özgün tarihsel nitelikler taşıyan önemli alanlar olduğu vurgulanarak, geçmişten günümüze gelişen kentleşme pratikleri içerisinde merkezi niteliklerini ve önemlerini sürdürmeyi başarmış olan bölgeler, dünya ölçeğinde de taşımakta oldukları değer çerçevesinde, günümüzde UNESCO Dünya Miras Listesi`ne aday durumda olduğu hatırlatıldı. Söz konusu adaylık sürecinde alanın kamu yararı temelinde, uluslararası alanda çerçevelenen koruma ilkeleri doğrultusunda korunması beklenirken, alanın yatırımcı sermayedar gruplar için, üstelik kamu kurumları aracılığıyla, kaçırılmayacak bir yatırım fırsatı olarak sunulmasının koruma ilkeleri açısından oldukça tehlikeli bulduklarını kamuoyuna duyurmayı bir görev ve tarihsel sorumluluk olarak gördüklerini açıkladılar. 

Kültürel Miras Hisse Senedi Değil Kuşaklar Ötesi Kamu Yararıdır!

Kemeraltı ve Basmane bölgeleri için bugün koruma anlamında yapılması gereken pek çok eylem bulunduğu,  2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu`na göre kültür ve tabiat varlıklarının devlet malı niteliğinde olduğu ve bu konuda sorumluluğun Bakanlık ve yerel yönetimlerin, yani kamu kurumlarında olduğu vurgulandı. Açıklamanın devamında "Söz konusu bölgede uygulamaların koruma amaçlı imar planları ve koruma ilkeleri temelinde olması gerektiği, sermayenin kar odaklı taleplerinden, kısa vadeli, geri döndürülemez hasara yol açma riski yüksek, dönüştürücü rant taleplerinden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kemeraltı ve Basmane herkesindir, esnafındır, yoksulundur, İzmirlinindir, göçmenindir. Birkaç sermayedarın öyle kolay at koşturacağı bir alan değildir. Hakettiği üzere koruma ilkeleri çerçevesinde uluslararası bir miras alanı niteliği taşıdığı da göz önüne alınarak doğru yaklaşımlarla, kamu tarafından ele alınmalı ve korunmalıdır."   denildi.

Ayrıca "Kemeraltı ve Basmane bölgelerinde yatırımcısına kaçırılmayacak fırsat olarak sunulan düzenlemenin alanın koruma ilkeleriyle ve kamu yararıyla açıklanacak bir yanı bulunmadığı, bu hatalı karardan acilen vazgeçilmesi…", "… koruma pratiklerinin kamu tarafından yürütülmesi gerektiği ve bu açıdan TARKEM`in (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş) varlık amacının sorgulanmasına ihtiyaç olduğu…" konusunda uyarıda bulundu.

Açıklamanın sonunda ise "Meslek odaları olarak, bir tarihsel koruma alanını kar amaçlı bir yatırım alanı olarak sunma tavrını ve bu amaçla açıklanan gayrimenkul yatırım fonunun kurulmasını, koruma ilkeleri açısından oldukça tehlikeli buluyoruz. Ayrıca kenti ve kentliyi ilgilendiren tüm konularda atılacak adımlar öncesi meslek odaları ile yapılacak bilimi ve tekniği esas alan toplantıların, çalıştayların kentlerimizin geleceği için bir tercih değil zorunluluk olması gerektiğini kamuoyuna duyurmayı bir görev ve tarihsel sorumluluk olarak gördüğümüzü belirtmek isteriz." şeklinde kurumlara çağrıda bulunuldu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0