Sakin Şehir Foça'dan İtalya'ya çıkarma

Cittaslow Foça, 10-12 Haziran tarihlerinde İtalya Orvieto’da düzenlenen Uluslararası Cittaslow genel kurul toplantısına katıldı.

Sakin Şehir Foça'dan İtalya'ya çıkarma

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, genel kurula yaptığı sunumda Cittaslow kriterleriyle yerelleşerek gelişecek olan Foça’yı anlattı. Cittaslow Foça ve Cittaslow Mehmetçik arasında turist değişim protokolü imzalandı. Cittaslow Foça heyetince, turist değişim programı kapsamında Amerika, Brezilya ve İtalya’nın Cittaslow kentleriyle gastro kültürel turlar için görüşmeler gerçekleştirildi.

Tüm dünyadan 300’e yakın Cittaslow kentinin belediye başkanlarının katıldığı toplantıda; ‘‘iyi yaşamı’’ yaygınlaştırmak ve insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kent modelini uygulamak için yapılan politikalar ve örnek projeler paylaşıldı.

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret eden Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz; Kuzey Kıbrıs Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli ve Uluslararası Cittaslow Başkanı ve Asolo Belediye Başkanı olan Mauro Migliorini eşliğinde, ilki iki cittaslow kenti arasında gerçekleştirilecek ve diğer dünya cittaslow kentlerine uygulanacak olan uluslararası gastro kültürel turların başlaması için ikinci etap protokolü imzalandı.

Kurul görüşmelerinde Brezilya Scorro Belediye Başkanı J. Rıcardo Lopes ve Amerika Sebastopol Belediye Başkanı Sarah Gurney ve İtalya Greve in Chianti Belediye Başkanı Paolo Sottani ile diğer tur etapları hakkında programlama yapılması ile ilgili anlaşmaya varıldı.

Ayrıca Genel Kurulun en önemli gündemi olan ve tüm dünya yerel yönetimcileri tarafından heyecanla beklenen İzmir Metropol Projesi tanıtımı ve uygulamalar hakkında bilgi vermek için Cittaslow Uluslararası Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cittaslow Metropol hakkında bilgilendirme konuşmasını yaptı.

İzmir Metropol Projesi kapsamında anket, odak grup görüşmeleri, derinlemesine görüşmeler ve anlatımlı yürüyüş yöntemleriyle mahallenin sorunlarını, ihtiyaçlarını ve potansiyelini mahalle sakinleriyle birlikte, mahalleye atanan bütçe doğrultusunda önerilen projeleri seçmesi, belirlemesi ve uygulamada paydaş görevi üstlenmesini sağlaması planlanıyor.

Mahalle uygulamaların makro ölçekli kent politikalarına uygulanacağı diğer çevre projelerinin ve temel ihtiyaçlara ulaşım ile ilgili şehir planlama çalışmalarının yapıldığı metropol projesi sunumunda İzmir Dünyanın İlk Sakin Metropolü seçildi.

Geçen sene Eylül ayında Foça Belediyesi’nin İtalya Cittaslow (Sakin Şehir) Genel Kuruluna yaptığı başvuruda ortaya koyduğu raporun ardından; 1. çevre politikaları, 2. altyapı politikaları, 3. kentsel yaşam kalitesi politikaları, 4. tarımsal, turistik, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar, 6. sosyal uyum, 7. ortaklıklar, 5. misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar gibi kriterlere uyması sonucunda, uluslararası Cittaslow üyelik sertifikası Foça Belediyesi Başkanı Fatih Gürbüz’e verilmişti. Kriterin içinde sürdürülebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılması, altyapı sorunlarının iyileştirilmesi, hava, deniz, toprak kirliliğinin önlenmesi ve ilaçsız yerel ürünlerin üretilip yaygınlaştırılması, demokratik karar alma sürecinin yerel yönetimlerde uygulanabilirliği ile ilgili çalışmaların arttırılması, gençlere yönelik istihdam çalışmalarının arttırılması ve kentin dokusuna uygun olan ekonomik faaliyetlerin arttırılması gibi kriterler yer alıyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0