Mahkeme ‘dur’ dedi bakanlık vize verdi

İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde kalan Orhanlı Mahallesi’nde kurulmak istenen, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün yargıya taşıdığı ve mahkemenin “yürütmeyi durdurma kararı” verdiği Orhanlı JES için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında vize çıktı. Bakanlık proje için “ÇED olumlu” kararı verdi.

Mahkeme ‘dur’ dedi bakanlık vize verdi

 Kasım 2020’de İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde kalan Orhanlı Mahallesi’nde Küçük Menderes Enerji Şirketi'nin kurmak istediği ve yargıya taşınan Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesine ilişkin flaş karar çıktı.

Bölgede halkının İzmir Yarımadası’na özgü erkence zeytinini, bölgede gerçekleştirilen organik tarımı ve küçükbaş hayvancılığı bitireceğini konusunda yerel yönetimler ve halkın büyük tepki gösterirken Ocak 2022’de İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, projeyi yargıya taşımıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü açtığı ve Orhanlı Köyü Derneği ile Seferihisar Kavakdere Köyü Sulama Kooperitifi’nin müdahil olduğu davalarda İzmir 1. İdare Mahkemesi Küçük Menderes Enerji Şirketi adına düzenlenen 1586 nolu arama ruhsatı ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

BAKANLIKTAN ONAY

Öte yandan; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projeye ilişkin flaş bir karara imza attı ve proje için “ÇED olumlu” kararı verildi.

SOYER: İZİN VERMEYECEĞİM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise; “Bu gördüğünüz doğa harikası köy, Orhanlı Köyü. Zeytin ürünleriyle meşhur köyümüzün toprağı, suyu ve doğası JES’ekurban edilmek isteniyor. Ruhsat iptali için dava açtık. Şehrimizin bir karış toprağına zarar gelmesine izin vermeyeceğim” demişti.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0