Köylüler isyan etti: İzmir’in ciğerlerine mermer ocağı saplanacak

İzmir’in ciğerleri olarak nitelendirilen Tire’nin Kartal Dağı Mevkii’nde bulunan Küçükkale ve Büyükkale köylerinde Emerald Maden şirketi tarafından kurulması planlanan mermer ocağı projesinin ÇED süreci kapsamında Halkın Katılım Toplantısı yapılacak. Bölge halkı projeye tepki gösterirken, “Toprağımızı koruyacağız” diyor.

Köylüler isyan etti: İzmir’in ciğerlerine mermer ocağı saplanacak

İzmir’in Tire ilçesinde Kartal Dağı Mevkii’nde bulunan Küçükkale ve Büyükkale köylerinde Emerald Maden, Taşımacılık, İnşaat Şirketi tarafından kurulması planlanan mermer ocağı projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında Halkın Katılım Toplantısı yapılacak. Projeye tepki gösteren bölge halkı, Küçükkale Mahalle Kahvesi’nde yapılacak toplantı öncesi köy girişine astıkları ‘Madencilerin köyümüze girişi yasaktır’ yazılı dev pankartla maden yatırımına karşı çıktıklarını bir kez daha duyurdu. Bölge halkı ayrıca toplantı öncesi sosyal medyadan destek çağrısında bulundu.

Şirket, orman ve tarım alanları içerisine yer alan proje için daha önce 24,9 hektar alan için alınmış ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına ilave olarak toplamda 106,53 hektarlık alanı kaplayan ÇED alanları içerisinde yılda 50 bin metreküp blok mermer üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Kartal Dağı Koruma Sözcüsü Zeynel Aydın, bölgenin talan edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Aydın, “Bizim köyümüzde zeytin ağaçlarımız var. Yaşam alanlarımıza 325 metre mesafede şantiye kurmak istiyorlar. Maden yasasına göre zeytinliğe 3 kilometre mesafede sanayi kuruluşu yapamazsın. Ama bunlar yasa tanımıyor. Tarımsal üretime engel olunuyor. Sadece bugünkü tarımsal üretimi etkileyen bir proje değil. Geleceğimizi karartıyoruz. Şu an bile ovalarımız susuzluktan kırılıyor. Çünkü yağmur yağmıyor. Bu dağ talan edilirse, yeraltı sularımız kaybolursa gelecekte hiç tarımsal üretim olmayacak. Bu bölgenin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Örneğin burada yem bitkisi üretmezsek hayvancılık biter. Gıda maddesi üretmezsek kendimiz biteriz. Biz burada böyle bir şeye izin vermeyeceğiz. Köyümüzü ne pahasına olursa olsun koruyacağız” diye konuştu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0