Konak 'Zorlu' kararını verdi!

Konak Belediyesi'nin Haziran ayı meclis gündeminin ana maddesi Zorlu Projesi oldu. Firmanın yaptığı itirazlar meclis tarafından oy çokluğuyla reddedilirken, TMMOB'un 15 maddelik itirazı oy çokluğuyla kabul edildi. Konuya ilişkin AK Partili meclis üyeleri şirkete tazminat hakkı doğabileceğine vurgu yaparken, Belediye Başkanı Abdül Batur, Büyükşehir'in kararına uygun hareket ettiklerinin altını çizdi.

Konak 'Zorlu' kararını verdi!

Konak Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı Abdül Batur idaresinde gerçekleştirildi. Meclisin ana gündeminde ise Passtel Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama İnş. Müh. Tur. San. ve Tic. A.Ş'nin "Zorlu Projesi" yer aldı. Ruhsatta bulunan yüksekliğe yönelik şirketin yaptığı itirazlar mecliste oy çokluğu ile reddedilirken, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin yaptığı 15 maddelik itiraz oy çokluğu ile kabul edildi. AK Parti grubu ise karar hakkında çekincesini sundu.

Meclisin açılışında konuşan Başkan Batur, mecliste yeni bir uygulamaya geçeceklerini ifade ederek, "Bu aydan itibaren şöyle bir uygulama yapıyoruz; birimlerde ne gibi çalışmalar yapıldı onunla ilgili sunumlar yapacağız” açıklamasında bulundu.

VATANDAŞLARIN SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR
İlçede yaptıkları çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Batur, açılışı yapılan Aydın Erten Rekreasyon alanı hakkında, “Güzel bir proje oldu. Sürdürülebilirliği ve bakımı için ortadaki vatandaşlarımızın da o çalışmaya sahip çıkması gerekiyor. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Basmane’deki Silahane Binamız da tamamlandı. Oraya çok güzel bir Açıkhava sineması yapıyoruz. Daha önce kağıt toplayıcılarının disipline edilmesi için bir çalışma başlatmıştık... Bir kooperatif çatısı altında topluyoruz bu arkadaşlarımızı. Valilik ve emniyetle yapıyoruz bu projeyi. Güvenlik soruşturmasının ardından güvenlik kartı ve tulumları veriyoruz. Ardından tüm alanda çalışabilecekler. Ancak güvenlik kartı ve tulumu olmayan arkadaşlar kağıt toplayamayacak. Bugün de toplayıcıların alan dışına çıkmamaları ve kentin içinde fazla sirkülasyon yapmamaları için topladıkları mamulleri kendi toplama alanları içinde alıyoruz. Aracımız gidiyor, tartıyor ve barkod okutuluyor. Ona göre bu arkadaşımızın İBAN numarasına ücretini gönderiyoruz. Bu işi bir sisteme oturtup modern bir hale getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Passtel Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama İnş. Müh. Tur. San. ve Tic. A.Ş ait 'Zorlu Projesi' kararı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’den sonuçlandırılmadan Konak Belediyesi’ne gönderilmişti. Meclis oturumunda itirazlar için nihai karara varıldı. Şirketin yaptığı itirazlar oybirliği ile reddedilirken, TMMOB'un yaptığı 15 maddelik itiraz oy çokluğu ile meclisten geçti. AK Parti grubu ise bu kararın ileride şirkete tazminat hakkı imkanı yaratabileceğini aktardı. Konu üzerine konuşan  CHP’li meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Esra Yılmaz Keskin, “İmar Kanununda değişiklik yapıldı. Kanuna göre de imar planlarında bina yüksekliklerinin serbest olarak belirlenmeyeceği belirtildi. Biz de Konak sınırları içinde eğer alan yüksekliği serbest olarak belirlenen tüm binalarda, emsale dokumadan yükseklikleri belirledik. Daha sonra Büyükşehir’e gönderdik ve değişiklikle onaylandı. Planlar askı sürecine çıktı ve bazı itirazlar geldi. Biz bu itirazları değerlendirdik. Komisyon tutanaklarında da belirttik. İzmir Körfezi, Kadifekale siluetinin olumsuz etkileyeceğini belirterek ilgili binanın yüksekliğinin 84 metre olarak onayladık. Yapılan itiraz da kanun gereği oy çokluğuyla uygun bulunmamıştır” dedi.

TOSUN: BÜYÜK TAZMİNATLARLA KARŞI KARŞIYA KALMAYALIM
Süreç içerisinde tazminat riski oluşabileceğinin altını çizen AK Partili Meclis üyesi Öztekin Tosun ise “Biz hukuk komisyonunda bunu görüştük. Ben kabulü yönünde oy kullandım. Amacım da şuydu; bence bu konunun hukuken değerlendirilmesi ilgilendiriliyor. Kurumlarda devamlılık esas. Bu ruhsat verilmiş. Bazı işlemler ve terkler yapıldı ardından uzlaşmayla revizyon yapıldı. Yine bir uzlaşma sağlandı. Ama onunda olay döndü dolaştı yine Konak Belediyesi’ne geldi .Benim korkum şu; Yarın öbür gün Amerikan Koleji’nin arkasındaki alan gibi büyük tazminatlarla karşı karşıya kalmayalım” dedi.

YILDIZ: BÜYÜKŞEHİR TOPU BİZE YOLLADI
Tosun'un açıklamalarını destekleyen AK Partili meclis üyesi Hakan Yıldız, “Biz bu tartışmanın ilk günlerinde de kurumsal kararların devamlılığı kısmında tavrımızı ortaya koyduk. Burada bir değişiklik yapıldı ve biz de kabul oyu kullandık. Burada kanuna göre yapılan değişiklikle alakalı zorunlu bir yüksek belirlemesi geldi. Ancak emsallere dokunulmadı. Büyükşehir Belediyemiz, en temelde bu hatayı yapıyor... Siz mevcut plandaki çekme mesafesini değiştirmeden emsali değiştirmeden uzunluğu düşürdüğünüzde oradaki 4 parsel de emsalinde azaltmaya gitmiş olduk. Doğal olarak bir görünmeyen bir kamulaştırmaya tabi olduk. Ayrıca şahısların Büyükşehir'e açtığı davalar var... Bizim bir diğer itirazımız da bu. Biz, bu itirazları Büyükşehir’e yolladık ama onlar da bize geri yolladı. Reddine ya da kabulüne karar verin denildi. Yani yarın öbür gün açılan davada Büyükşehir’in kaybetmesi durumunda doğabilecek maddi ve manevi kayıplarla ilgili Büyükşehir, şu ifadeleri kullanabilir hale geldi: “Ben topu Konak Belediyesi’ne yolladım. Konak Belediyesi bu kararı yapsaydı. Biz normalar üzerinden karar veriyoruz. Üstteki norma göre karar vereceğiz diyoruz ama onlar da topu bize atıyor. Biz Konak Belediyesi’nin kurumsal kimliğinin korunması ve ilerleyen dönemde meclis üyelerimizin yarın çıkabilecek maddi ve manevi zararların tazmini yükünün altına girmemesi adına Cumhur İttifakı olarak ret oyu kullandık” ifadelerini kullandı.

BATUR: BÜYÜKŞEHİR'İN KARARINA UYMAMIZDA FAYDA VAR
AK Parti grubundan gelen eleştirilere yanıt vererek Büyükşehir'in kararına uygun hareket ettiklerini aktaran Başkan Batur, "Bu parselle ilgili serüven 2008 yılında başlanmış. Daha sonra devam eden mahkeme süreleri ve 2019 Şubat ayında ilgili firmaya inşaat ruhsatı verilmiş. Biz göreve geldikten sonra alan çalışmasına baktığımızda ve çevresel etkileri değerlendirdiğimizde 154 metrelik siluet tespit ettik. 134 metreye düşürdük. Daha sonra yeni çıkan yönetmelik değişikliğiyle tüm yükseklik tespitlerinin belediyelerce tespit edilmesi ve değiştirilmesi için değişiklik yapıldı... Biz kararı Büyükşehir Belediyemize gönderdik. Biz hiyerarşiye uyuyoruz. Zaten mahkemeye intikal etmiş bir konu. Biz zaten 154 metre kararını uygulayamayız. Çünkü Büyükşehir tarafından verilen 84 metre kararı var. Bizim bu karara uymamızda fayda var. Mahkeme bu kararı verecek. Biz de mahkeme ne karar veriyorsa onu uygulayacağız" açıklamasında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2022, 08:28

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0