Kartal Dağı’ndaki madene ‘tarih’ engeli

İzmir’in akciğeri olarak bilinen Kartal Dağı’na kurulmak istenen mermer ocağına arkepşpkij sit alanı engeli geldi.

Kartal Dağı’ndaki madene ‘tarih’ engeli

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, maden bölgesindeki alanlardan Küçükkale Mahallesi Akarca mevkiinde bulunan orman statüsündeki 101 ada 1 numaralı parseldeki bölgede Roma, Geç Roma ve Bizans dönemine ilişkin veriler bulunduğu gerekçesiyle bölgenin 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmesine karar verdi.

 Geçtiğimiz Mart ayında İzmir’in tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle bilinen Tire ilçesine bağlı Küçükkale ve Büyükkale köylerinin de bulunduğu Kızılçam ormanlarıyla kaplı İzmir’in akciğerleri olarak bilinen Kartal Dağı’na mermer ocağı açmak için harekete geçmişti. Maden haberleri ise yapılacağı haberleri gerek bölge halkından gerekse çevrecilerden büyük tepki toplamıştı.

Bölge halkı, Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Kurşak, Hasançavuşlar köylerini etkisi altına alacak mermer ocağının yapılmaması için mücadele edeceklerini belirtirken alanda arkeolojik kalıntıların olduğunu söylemişlerdi.

Mayıs ayında, Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuruda bulunmalarının bölgede bulunan ve tapınak ya da kilise olduğu tahmin edilen antik kalıntılar için İzmir 1. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından inceleme yapılmıştı.

KURUMDAN OLUMLU GÖRÜŞ

Öte yandan; İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, alana ilişkin kararını verdi. Kurul, maden bölgesindeki alanlardan Küçükkale Mahallesi Akarca mevkiinde bulunan orman statüsündeki 101 ada 1 numaralı parseldeki bölgede Roma, Geç Roma ve Bizans dönemine ilişkin veriler bulunduğu gerekçesiyle bölgenin 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmesine karar verdi.

Bu kapsamda; 1. Derece Arkeolojik Sit alanı ilan edilen alanda her türlü yapılaşma ve madencilik faaliyet yasaklandı.

Konuya ilişkin kararda şu ifadelere yer verildi; “Taş, toprak, kum vb. alınmamasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmemesine”
Öte yandan 3. Derece Arkeolojik Sit alanında yapılaşma ve maden faaliyetleri için de Koruma Bölge Kurulu görüşünün alınmasına karar verildi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0