Karşıyaka'da ŞPO'nun itirazına ret!

Karşıyaka’da Şehir Plancıları Odası’nın Emlak Konutları’nda ki bir kat artışa ilişkin yaptıkları itirazın ‘reddi’ oy birliğiyle meclisten geçti. Bunun yanı sıra Başkan Tugay, İzmir’deki koku problemine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Karşıyaka'da ŞPO'nun itirazına ret!

Karşıyaka Belediyesi Haziran ayı olağan meclis oturumu Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlığında Zübeyde Hanım Nikah Sarayı Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclisin gündeminde Şehir Plancıları Odası’nın Karşıyaka’da Emlak Konutları için getirilen bir kat artışa yaptıkları itiraz yer aldı. İtirazın reddinin okunduğu rapor oy birliğiyle geçerken dilek ve temenniler kısmında belediyenin çalışmaları hakkında Başkan Tugay, detaylı açıklamalar yaptı.

ŞPO’NUN İTİRAZINA RED OY BİRLİĞİYLE GEÇTİ
Geçtiğimiz ay Karşıyaka’da Emlak Konutları için getirilen bir kat artışa Şehir Plancıları Odası (ŞPO) itirazda bulundu. İtirazın ana gerekçesi İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Plan Uygulama Hükümlerine aykırı olacak şekilde nüfus yoğunluğunu arttırması oldu. ŞPO’nun bu itirazı Karşıyaka Belediye Meclisi’nin gündemine alındıktan sonra itirazın reddedilmesine yönelik rapor mecliste okundu. Yapılan itirazın reddi oy birliğiyle kabul edildi.

SEVİLEN TARAFTARIN ADI KARŞIYAKA’DA YAŞATILACAK!
Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Karşıyaka taraftarı Barış Tezer’in adının Kemal Atatürk Spor Salonu içerisindeki antrenman salonuna verilmesi hakkındaki önerge ise oy birliğiyle kabul edildi.



KARŞIYAKALILARA PROJE MÜJDESİ!
CHP’li Meclis Üyesi Saadet Çağlın, dilek ve temenniler bölümünde söz alarak Bosna Hersek’in Mostar ilçesinde enerji üzerine düzenlenen sunum hakkında bilgiler verdi. O bölgede GES panellerinin kamu binalarında kullanılması ve sağlanan enerji tasarrufundan yerelde gıda üretimi ve tüketimine kadar detayları anlattı. Bunun üzerine düşüncelerini aktaran Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay konuyla ilgili belediye olarak çalışmalar yaptıklarını belirterek “İklim değişikliğiyle mücadele ve ekonomik durumla ilgili daha doğru adımla atmaya çalışmak ve gıda kriziyle de ilgilenmek adına çalışmalar yapıyoruz. O yüzden bu konularla ilgili çalıştaylar düzenliyoruz. Türkiye ve yurt dışında da çalışmalara katılıyoruz. Bugün de geçirdiğimiz önergelerden biri olan en çok enerji tüketen kamu binalarından olan binada enerji verimliliği ile ilgili bir etüt çalışması hakkındaki önergeydi. Geçenlerde yaptığımız çalıştayda çok değerli hocalarımızın sunumları oldu. Oradan yola çıkarak bu çalışmayı başlattık. Bütün kamu kurumlarınca ve belki de tüm vatandaşların özel mülklerini kapsayacak bir çalışma olduğuna inanıyoruz. Yakında yapacağımız bir diğer çalışma ise kentsel gıda strateji oluşturma üzerine olacak. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz yapacak. Kentsel tarımın yapılmasını sağlarken Karşıyakalıların uygun maliyetle gıdaya erişimle ilgili çalışmalar yapılacak. Önemli beklentilerimiz var onların da karşılanacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.



AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk söz alarak Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan taş ocağı ve haşerelerin ilaçlanması konusunda belediyenin çalışmalarını sordu. Aynı zamanda son dönemlerde sıkça gündeme gelen İzmir’deki koku problemi hakkında da “İzmir kokuyor, Karşıyaka’da kokuyor. Birçok şikayette bulunuyoruz. Ama bu bizim konumuz değil diyorlar. Hani körfezde denize girecektik... Bu konuya ilişkin proje geliştirilmesi lazım. Nedense biz değil ulusal basına yansıyınca konu ciddiyet kazandı...” ifadelerini kullandı.

Karşıyaka'da ŞPO'nun itirazına ret!

MİLLETVEKİLİ NASIR’IN DESTEKLERİNİN DEVAMINI BEKLİYORUM
Bu sorular yanıtlamak üzere söz alan Tugay, şu ifadeleri kullandı:

“Taş Ocağı bölgesiyle ilgili 2013 yılında riskli alan ilan edilmesi sonrası bölgesel planlama çalışması yapılması gerekiyordu. Bizim dönemimizde bakanlık belediyeye devretti. Cumhuriyet Mahallesi’nin diğer bölgeleri değil sadece taş ocağı bölgesi... Yanlış anlaşılmasın. Burası tamamıyla planlanacak. Orayla ilgili kat yüksekliği olarak 1 artı 5 6 kat verildiğinde mevcut emsal karşılanamıyordu. Bu da şöyle bir sakınca doğuruyordu. Mülk sahibi olup mülk hakkı olacak insanlara yeterli sayıda bağımsız birim çıkmıyordu. Uygulanamaz bir durumdaydı. Kat adedinin yükseltilmesini talep ettik. Buna genel bir kabul var. Bizim de istediğimiz 10 kattı. Fakat bu başvurumuz bir süre cevapsız kaldı. Daha sonra Sayın Adem Öztürk’ün destekleriyle ve milletvekilimiz Necip Nasır bu problemle ilgilendi. Bakanlıkla temas kurdu. Bakanlık 1 artı 8 9 kat şeklinde bu planı onayladı. Askı süreci var prosedür devam ediyor. Bu olumlu gelişme için herkese teşekkür ediyorum. Bu desteklerin devamını bekliyorum. Bekleyen başka sorunlarımız da var çünkü...

KOKU KARŞIYAKA’DAN GELMİYOR!
Koku sorunu bizim de yaşadığımız ve araştırdığımız ayrıca ilgili kişilere ilettiğimiz bir konu. Karşıyaka içerisinde kokuya neden olacak bir alan tespit edemedik. Bazı yerlerde mazgallardan hafif kokular, çöplerden kaynaklı da olabiliyor. O değil... Dalga dalga bazen hissedilen bir kokuyu diyorum. O koku Karşıyaka’dan gelmiyor. Sınırlarımız dışında bir bölgeden geldiği açık. Vatandaşlarımızın şikayetlerini üst makamlara ilettik. Çözülmesini umut ediyorum. Ancak bizim müdahale edebildiğimiz bir durum değil...

YILIN 12 AYI İLAÇLAMA YAPIYORUZ
İlaçlama konusunda da üstün gayret içinde olduğumuzu bilin. İlaçlamayı senenin 12 ayı yapıyoruz. Bölgesel ilaçlamayı Büyükşehir yapıyor. Biz onlarla iş birliği yaptık. Ortak çalışma yürütüyoruz. 3 senedir devam ediyor. İlaçlama çalışmalarına katılalım diye izin istedik ve onaylandı. 12 kişilik ekip kurduk. Karşıyaka’da sivrisineklerin üreme kaynaklarını bulduk. Bazı eski su ve gider kanalları bulundu. Kapatılması imkansız olan alanlar harita üzerinde de işaretlendi. Binlerce alan bulundu. Arkadaşlarımız tarafınca her yıl ilaçlanıyor. Gelen şikayetlerin yoğunluğuna baktığımızda kesin olarak Karşıyaka’da sivrisinek problemi düşük boyuta indi diyebilirim. Bazı yeni kaynaklar da oluşuyor, bu normal... Karşıyaka’nın sınır mahallelerinde daha çok şikayet oluyor. Komşu olan sulak alanlardan kaynaklı olabilir, Büyükşehir’e bildiriyoruz. Karasineklerle ilgili de arkadaşlarımız eğitim aldı. Çöp konteynerlerinin boşaltılma zamanı ve ilaçlama hakkında... Haşerat konusunda mükemmel performans mümkün değil ama biz çabalıyoruz. Bu aralar ot sinekleri var... Vatandaşlarımız bunları zararlı sanıyor, şikayet ediyor. Haziran’da biten haşeratlar... Ne kadar doğayla iç içe olursanız bu tür şeyler o kadar oluyor. Zararsız sinekler ve böceklerle ilgili biraz daha sıkıntısız yaşayabiliriz diye düşünüyorum.”



YARATILMAYA ÇALIŞILAN YAPAY SUÇA İTİRAZ EDİYORUM!
Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka’daki yolların bozuk olduğuna ve belediyenin ilgilenmediğine dair eleştiri aldığını belirten Tugay, son 4 yılda yapılan yol çalışmaları ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Rakamlar vererek sorunla ilgilendiklerinin mesajını veren Tugay, “Geçenlerde bir eleştiri oldu. Yolların bozukluğuyla ilgili... Ben arkadaşlarımızdan bilgi istedim. Geçen dönemlerde Karşıyaka Belediyesi’nin yaptığı çalışmaların dökümünü istedim. Kaç noktada kilit parke yaptık, istedim. 2019’da 9 aylık dönemde 1381 noktada yaklaşık 10 bin metrekare parke tamiri yapmışız. 2020’de bin 651 sokakta 17 bin 921 metrekare parke tamiri yapmışız. Geçen yıl 4 bin 850 noktada 26 bin 811 metrekare parke tamiri yapmışız. 2022’de bu ana kadar bin 450 noktada 12 bin 850 metrekare yapmışız. Kaç sokakta kilit parkeyi tamamen değiştirmişiz diye sordum. 2019’da 4 sokakta 6 bin 450 metrekare taş döşemişiz, 2020’de 7 sokağın tamamını 22 bin 579 metrekare olarak değiştirmişiz. 2021’de yine 7 sokağın tamamını 20 bin 705 metrekare şeklinde yenilemişiz ve son olarak 2022 yılında da iki sokakta 16 bin 504 metrekarelik yolun parkesini tamamen yenilemişiz. Kaç tane otopark yapmışız diye de sordum. 2020 yılında 5 farklı adreste toplam 5 bin 971 metrekare, 2021’de 6 farklı adreste toplam 22 bin 615 metrekare otopark yapmışız ve 2022 yılında bir adreste 870 metrekare otopark yapmışız. Bunlar sadece bizim yaptıklarımız, Büyükşehir’in yaptıkları dahil değil. Bir de asfalt tamiri konusu var. 2019’da 480 adreste 2 bin 917 metrekarelik alanda, 2020 yılında bin 23 noktada 6 bin 547 metrekare, 2021 yılında bin 288 noktada toplam 5 bin 187 metrekare asfalt tamiri yapmışız ve bu yıl 230 adreste 3 bin 95 metrekare asfalt tamiri yapmışız. Asfalt serimi yaptığımız sokaklar var. 2021 yılında bir sokakta yapmışız ve 3 bin 504 ton kullanmışız. Bu yıl şuana kadar 7 tane sokak ve caddede yapmışız. Bir ilçe belediyesi için oldukça başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Burada sorunun tüm kurumların bir anda kazma çalışması yapması olduğunu düşünüyorum. Yetki bizde değildi. Bize verildi dikkatli davranıyoruz. Bostanlı sokaklarında GDZ Elektrik çalışma yapıyor. Biz uyarıyoruz. Bugünlerde yeni bir alanda yapmak istediler ama burayı bitirmeden oraya izin vermeyeceğiz dedik. Zaman zaman da cezalar kesiliyor. Ancak teknik bir konu biz müdahil davranamayız. Yolları kazanlar kuruluşlar... Bu kuruluşların sorumluluğunda... Bizim suçlanmamız haksız, yaratılmaya çalışılan yapay suça itiraz ediyorum. Yaptıklarımız rakamlarla ortada... Her gün onlarca noktada tamirat yapmaya devam eden başarılı bir belediyeyiz” şeklinde konuştu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0