Karabağlar Belediyesi'nden 'krematoryum' açıklaması: Amaç çevre ve insan sağlığı

Karabağlar Belediyesi, ilçede kaza, hastalık veya yaşlılık sebebiyle ölen sokak hayvanlarına gömü yeri bulunamaması sebebiyle ‘ölü yakma fırını’ olarak adlandırılan krematoryum ihalesine çıktı.

Karabağlar Belediyesi'nden 'krematoryum' açıklaması: Amaç çevre ve insan sağlığı

İhale kararının ortaya çıkmasının ardından gelen tepkiler üzerine belediyeden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Belediyemiz çevre ve insan sağlığının korunması, içme sularımızın kirlenmemesi amacıyla yasa ve yönetmeliklerin verdiği yetki doğrultusunda, sivil toplum ve meslek örgütlerinin de şifai görüşlerini alarak, ölü hayvan bedenlerinin bilimsel yöntemlerle yakılması için krematoryum ünitesi kurulmasına karar vermiş ve bu konuda ihale düzenlenmiştir. Kaldı ki konuyla ilgili bazı kamu kurum ve kuruluşlarında da bu işlemler için benzer krematoryum üniteleri bulunmaktadır." denildi.

Karabağlar Belediyesi, ilçede kaza sonucu, hastalık veya yaşlılık sebebiyle ölen hayvanları gömecek yer bulma konusunda sıkıntı yaşayınca ‘ölü yakma fırını’ olarak adlandırılan krematoryum ihalesine çıktı. Basın İlan Kurumu’nun bünyesindeki ilan.gov.tr internet sitesinde yer alan ilanda, firmalar ihaleye davet edildi. 15 Mart 2022 tarihinde son teklifi alacak belediye, fırın teslim tarihini ise 60 gün olarak belirledi.

Ancak ihale içeriğine kamuoyu tepki gösterdi. Gelen tepkiler üzerine Karabağlar Belediyesi yazılı açıklama yaptı. İhale hakkında yönetmeliği işaret eden belediye ilçede uygun gömü alanlarının bulunmadığını gerekçe göstererek konuyla ilgili bazı kamu kurum ve kuruluşlarında da bu işlemler için benzer krematoryum üniteleri kullanıldığı belirtildi. 

Açıklamada, "Belediyemiz çevre ve insan sağlığının korunması, içme sularımızın kirlenmemesi amacıyla yasa ve yönetmeliklerin verdiği yetki doğrultusunda, sivil toplum ve meslek örgütlerinin de şifai görüşlerini alarak, ölü hayvan bedenlerinin bilimsel yöntemlerle yakılması için krematoryum ünitesi kurulmasına karar vermiştir." denildi

Açıklamanın tam metni şöyle;

"AMAÇ İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI!"

"5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na istinaden çıkarılmış 12.05.2006 tarihli Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'nin “Belediyelerin Alacağı Tedbirler” başlıklı 7. maddesinin h. bendinde, “Ölen hayvanların bünyesinde bulunan yakma fırınlarında yakılması veya usulüne uygun olarak kireçle gömülmesiyle ilgili hususlarda gerekli tedbirleri alır” denilmektedir. Ayrıca yönetmeliğin 27. maddesinde “zoonoz hastalıktan ölen hayvanlar yakma ünitesi olan yerlerde yakılır veya usulüne uygun olarak belirlenen yerlere kireçle gömülür” ifadesine de yer verilmiştir.

24.04.1930 tarihinde yayınlanan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 224. maddesiyle de belediyeler, hayvan ölülerinin yakılmasıyla yetkilendirilmiştir.

Karabağlar Belediyesi bu doğrultuda, sokakta yaşayan sahipsiz hayvanların trafik kazası, hastalık gibi nedenlerle yaşamlarını yitirmeleri durumunda, can dostlarımızın ölü bedenlerinin yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde bertarafı için gerekli adımları atmıştır. Karabağlar ilçesinin yerleşim alanları dışında kalan alanlar tarım alanları, ağaçlandırılacak alanlar, orman alanları ve yeşil kuşak alanlarla çevrili olmakla birlikte, bu alanlar ilgili bakanlıkça tescil edilen doğal koruma alanı (eski 2. doğal SİT) sınırında kalmakta; Çamlı ve Balçova barajları uzun mesafe koruma alanında yer almaktadır. Bu nedenle ilçemizde uygun gömü alanları bulunamamaktadır.

Belediyemiz çevre ve insan sağlığının korunması, içme sularımızın kirlenmemesi amacıyla yasa ve yönetmeliklerin verdiği yetki doğrultusunda, sivil toplum ve meslek örgütlerinin de şifai görüşlerini alarak, ölü hayvan bedenlerinin bilimsel yöntemlerle yakılması için krematoryum ünitesi kurulmasına karar vermiş ve bu konuda ihale düzenlenmiştir. Kaldı ki konuyla ilgili bazı kamu kurum ve kuruluşlarında da bu işlemler için benzer krematoryum üniteleri bulunmaktadır.

“Hayvan dostu kent” uygulamaları kapsamında yılda 8000'den fazla sahipsiz hayvanın bakım ve  tedavilerini yapan; insancıl yöntemlerle popülasyonlarını kontrol edebilmek için yılda yaklaşık 4 bin kısırlaştırmayı 3 hayvan sağlığı merkeziyle gerçekleştiren belediyemiz, son teknolojik cihazlarla donatılmış tesisleriyle hizmet vermektedir. Ayrıca yaşam alanlarından uzak bölgelerde bulunan hayvanların beslenmesi için yıllık 15 ton mama bu alanlara bırakılmaktadır.

Karabağlar Belediyesi olarak, kamuoyunun konuya olan duyarlılığı ve hassasiyetlerini paylaşıyoruz. Bundan sonraki süreçte de can dostlarımızın yaşam kalitelerini yükseltmek ve sağlıklarını korumak için aynı anlayışla çalışmaya devam edeceğiz.

Tüm hayvansever vatandaşlarımıza teşekkür ederiz. "

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0