İzmir Barosu'ndan '1984' göndermesi

İzmir Barosu, Sezen Aksu’nun yazdığı bir şarkı sözü nedeniyle hedef alınması ile gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına sert tepki gösterdi.

İzmir Barosu'ndan '1984' göndermesi

Baro tarafından yapılan yazılı açıklamada George Orwell’ın ‘1984’ romanından bir söze de yer verildi.

Türkiye gündemi, son günlerde iki önemli konuyla çalkalanıyor.  

Önce sanatçı Sezen Aksu, 5 sene önce çıkardığı bir şarkıda yer alan ''Binmişiz bir alamete, gidiyoruz kıyamete, selam söyIeyin o cahil Havva ile Adem'e'' sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak üzere iktidar cephesinin hedefi olmuştu.

Ardından gazeteci Sedef Kabaş ise geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında "Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur" ifadelerini kullanmıştı. Bu sözler nedeniyle hakkında soruşturma açılan ve gözaltına alınan Kabaş ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Yaşanan bu iki olayın ardından siyasiler ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kesiminden tepki sesleri yükseldi. Son olarak İzmir Barosu da yazılı bir açıklamayla Aksu ve Kabaş’a destek verirken, iktidara da sert eleştirilerde bulundu.

George Orwell’ın kült eseri ‘1984’te de yer alan “Aslında hiçbir şey yasa dışı değildi, çünkü artık yasa diye bir şey yoktu” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son günlerde yaşananları bir hukuk örgütünün penceresinden değerlendirince ortaya çıkan tablo vahim :

- Gece yarısı ev basıp yakalama yapmak,

- Yargıya talimat vermek,

- Dini alanlarda nefret söylemi kullanmak ve hedef göstermek,

- “Dil koparmak" gibi linç terimleri sarf etmek,

- Bir atasözünden suç türetmek,

- Yurttaşı baskı altına alıp korkutmak için yargıyı kullanmak…

Tüm bunlar, totaliter bir anlayışın ürünüdür ve hukuksuzdur.

İfade özgürlüğü, demokratik bir toplumun temelidir. Ülkemizde de olduğu gibi baskıcı rejimlerin tümü bireylerin özgürce düşünmesini ve bu düşüncelerini ifade etmelerini istemezler.

Üretmeyen, susan ve itaat eden bir toplum hayali kuran siyasi iktidar, Sedef Kabaş ve Sezen Aksu üzerinden toplumu dizayn etme çabasını sürdürmektedir.

İktidarın dilinin kemiği, hukuk tanımazlığınızın sınırı olmayabilir; ama, biz hukuktan yana taraf olmayı seçiyoruz.

İzmir Barosu olarak, sanata ve basın özgürlüğüne yönelik bu gerici saldırılara karşı temel hak ve özgürlükleri savunmakta ısrar edeceğiz.

Saygılarımızla.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0