Döviz artışı yatırımları etkileyecek mi? Soyer: Hiçbir korkumuz ve tedirginliğimiz yok

Merkez Bankası’nın faiz kararıyla birlikte dolar ve Euro her gün rekor tazelemeye başladı.

Döviz artışı yatırımları etkileyecek mi? Soyer: Hiçbir korkumuz ve tedirginliğimiz yok

Döviz kurlarındaki artış, vatandaşı olduğu kadar belediyeleri de etkiledi. Dolar ve Euro kurlarındaki yükselmeler nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Euro borçlanmasının yüzde 17 oranında arttığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yatırımlar konusunda iyimse bir tablo çizdi ve “Bütün bu tabloya ve Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntılara rağmen bunu sürdürmeyi başaran bir kurum olarak hem çalışma arkadaşlarımla hem de kurumun güçlü yapısıyla iftihar ediyorum. O nedenle bir tedirginliğimiz ve korkumuz yok. Geleceği daha güzel inşa edebilecek şekilde yürüyoruz” dedi.

Türkiye’ni son günlerdeki bir numaralı gündemi döviz kurları ve her gün rekor tazeleyen dolar ve Euro oldu.

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından döviz kurlarında ciddi dalgalanmalar başlamış ve dolar tarihinde ilk kez 11 liranın üstüne çıkmış, Euro ise 12 liranın üstünü gördü. 
Döviz kurlarındaki büyük artış vatandaşlar kadar kurumları da etkiledi. 

Pandemi döneminde İller Bankası gelirleri azalan ve gider kalemleri artan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yatırımları için dış borçlanma yoluna gitmişti. Döviz kurlarındaki artışla birlikte Büyükşehir’in döviz bazında yaptığı dış borç da aynı oranda arttı.

Öte yandan; İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin beşinci aşamasını oluşturacak olan, Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet vermesi planlanan Buca Metrosu’nun dış finansman sözleşmesinin imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, döviz kurlarındaki artışın Büyükşehir’in yatırımlarına engel olmayacağını söyledi.

“TL SADECE 3.1 MİLYAR LİRALIK BİR BORÇ ARTIŞI SÖZ KONUSU”

Döviz bazında borçlarda yüzde 17’lik bir artış olduğunu belirten Başkan Soyer, güvenle inşa edilmiş ilişkilerin yatırımlar bazında önemli olduğunu ifade etti ve “Bizim 31 Mart 2019’da göreve geldiğimizde 790 milyon Euro dış borcumuz vardı. Bu 2021 Ekim sonunda 923 milyon euroya çıktı. Yani döviz cinsinden toplamda yüzde 17’lik bir borçlanma söz konusu. Ama aynı dönemde 321 milyon euro da borç ödemesi yaptık. Bu üstelik pandeminin ve depremin yaşandığı dönem. Bunları şunun için söyledim: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çok emniyetli, güvenli bir kara bütçesi var. Bu 20 yıldır aslında hayatın ve siyasi konjonktürün getirdiği bir dirençlilik, kendi ayakları üzerinde durabilme becerisi, koşullar ne olursa olsun yıkılmamak, kenti geliştirmeye ve ileri taşımaya devam etmek iradesi ve bununla ilgili oluşmuş kurumsal yapı. Dolayısıyla tabii ki etkileniyoruz. 2019 Mart sonundan 2021 Ekim sonuna kadar geçen süre içerisinde… Göreve geldiğimizde 6.34’müş Euro. Şu anda 12 küsur irada. Arada yüzde 197’lik bir fark var. Buna rağmen İBB’nin bütçesinde TL bütçesinde sadece 3.1 milyar liralık bir borç artışı söz konusu. Euro borçlanmamız da yüzde 17’lik bir artışla sürdürülebilir ve istikrarlı bir borç tablosu var. Özetle bütün bu tabloya ve Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntılara rağmen bunu sürdürmeyi başaran bir kurum olarak hem çalışma arkadaşlarımla hem de kurumun güçlü yapısıyla iftihar ediyorum. Zaten başka türü olsaydı bugün bu imzayı atıyor olmazdık. Bugün bu imzayı atabiliyorsak bu, karşılıklı güvenin yarattığı bir eser. O nedenle bir tedirginliğimiz ve korkumuz yok. Geleceği daha güzel inşa edebilecek şekilde yürüyoruz”

BUCA METROSU TEMEL ATMASI İÇİN TARİH VERDİ

Öte yandan; Başkan Soyer Buca metrosunun temel atmasına ilişkin de bilgi verdi. Başkan Soyer, metronun temelinin atılmasına ilişkin Aralık ayının ortalarında ihalenin netleşmesini beklediklerini ifade etti ve “Ocak ayının ilk günlerinde temel atma töreninin gururunu hep birlikte yaşayacağız” dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0