DİSK’ten iktidara 5 maddelik talep

DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin hayat pahalılığı, geçimsizlik ve işsizlik sorunlarına dikkat çekmek üzere gerçekleştirdiği basın açıklamasında konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “2022 kışına pahalılık ve işsizlik damgasını vuracak.

DİSK’ten iktidara 5 maddelik talep

DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin hayat pahalılığı, geçimsizlik ve işsizlik sorunlarına dikkat çekmek üzere gerçekleştirdiği basın açıklamasında konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “2022 kışına pahalılık ve işsizlik damgasını vuracak. Ülkeyi gerçek anlamda bir karakış bekliyor.” dedi. Sarı, ayrıca hükümete asgari ücret, emekli maaşları, faturalar ve vergi kesintilerini içeren 5 maddelik bir talepte bulundu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği, tarafından geçim sıkıntısı ve hayat pahalılığını konu alan bir basın açıklaması düzenlendi. Konak’ta Kemeraltı Çarşısı’nın girişinde gerçekleştirilen basın açıklamasında DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, DİSK’e bağlı tüm sendika temsilcileri ve üyelerin yanı sıra CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu da katıldı.

“2022’YE PAHALILIK VE İŞSİZLİK DAMGA VURACAK”

Basın açıklaması DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı tarafından okundu. Dolar kurundaki sert yükseliş ve TL’nin değer kaybına dikkat çeken Sarı, “Bir kez daha belli oldu ki 2022 kışına pahalılık ve işsizlik damgasını vuracak. Ülkeyi gerçek anlamda bir karakış bekliyor! Türkiye salgın süresince milli gelirine oranla kendi halkına en az nakit desteği veren ülkelerden biri oldu. Ve bir karakışın eşiğinde iktidarın bu politik tercihinin değişeceğine dair en ufak bir işaret bile yok. Aksine iktidarın ekonomik tercihleri, iktidarın rotası bildiğimiz rota. Bu yol yol değil. Bu yol kışımızı kara kışa çeviriyor!” dedi.

“SORUNLAR YOK SAYILINCA ORTADAN KALKMIYOR”

Hükümeti işsizlik sorunun yok saymak ve bu sorunu dile getirenlere baskı uygulamakla suçlayan Sarı, “Ancak sorunlar yok sayılınca, sorunları dile getireni baskıyla susturunca, hakkını arayıp soranı işten çıkarınca, hapse atınca sorunlar ortadan kalkmıyor. Sadece ve sadece çözümlerin konuşulması engelleniyor. Kimi zaman istatistik oyunlarıyla, kimi zaman konuşanlara baskıyla, sansürle, gözaltıyla, şiddetle sorunlar yok sayılmak isteniyor. Ama ülkenin dört bir yanında iş bulamıyoruz, barınamıyoruz, geçinemiyoruz çığlıkları yükseliyor. İşçilerin patronundan daha yüksek oranda vergi ödediği bir ülkede, vergileri bir gecede bir kararname ile sıfırlanan ayrıcalıklı şirketlerin, yurtdışına kaçırdıkları servetlerini biz görüyoruz ama örneğin savcılar görmüyor, devlet görmüyor.  İŞKUR ve SGK kaynaklarından patronlara yapılan kıyaklar ortada iken, halkın geçimi için en ufak bir sosyal politika önlemi gündeme gelmiyor. İşsizlik rekor kırarken, işçilere ait olan İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının çoğunun büyük bölümü patronlara aktarılırken, bir avuç ayrıcalıklının 3’er 4’er maaş aldığı, işe gitmeden maaş bağlandığı bir ülke haline geldik” diye konuştu.

“TÜM GIDA ÜRÜNLERİNDE KDV SIFIRLANSIN”

“Masal dinlemek değil geçim sorunumuza çözüm istiyoruz” diyen Sarı, önümüzdeki aylarda TBMM’de görüşülecek olan 2022 yılı bütçesi ile asgari ücret çalışmalarına da dikkat çekerek “Hem bütçe hem de asgari ücret artan hayat pahalılığına karşı emekçilerin soluk almasını sağlayabilir.2022 karakışına karşı halkın ekmeğini savunmak için acil önlemler alınmalıdır! Gelirde ve vergide adalet sağlanmalıdır!” ifadelerini kullandı.

Sarı konuşmasının devamında asgari ücret, emekli maaşları, vergi ve faturalarla ilgili hükümete 5 maddeden oluşan şu önerileri sundu:

“Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 20’den 10’a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin. Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun. Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.”

“İKTİDARI SOMUT ÖNLEMLER ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Sözlerini “Pembe tablolar çizmeyi alışkanlık haline getiren siyasi iktidarı uyarıyor” cümlesiyle devam ettiren Sarı, “2022 bütçesi ve asgari ücreti belirlenirken “geçinemiyoruz” diye haykıran halkın ekmeği için somut önlemler almaya çağırıyoruz. İşsizliğin ve yoksulluğun çarkları arasında ezilmeyi kabul etmiyor, tüm işçileri, emekçileri, işsizleri, emeklileri ve dar gelirlileri pahalılığa ve adaletsizliğe karşı omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz!” diye ekledi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0