Çiğli’de değişim ateşi PESTLE’yle yakıldı

Çiğli Belediyesi, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Çiğli hedefiyle oluşturulan Stratejik Planların gerçekleşmesi noktasında; güçlü ve zayıf yönleri, karşı karşıya kalınan tehdit ve fırsatların tartışıldı, sorunlar ve çözüm önerilerini düzenlenen PESTLE Analiz toplantısıyla masaya yatırdı.

Çiğli’de değişim ateşi PESTLE’yle yakıldı

Toplantıda yapılan konuşmalarda katılımcı demokrasi vurgusu yapılırken isyan ve değişimin Çiğli’den başlayacağı mesajı verildi.

Dünya pandemi ve küresel iklim kriziyle mücadele ederken yerel yönetimler, sürüdürülebilir kent çalışmalarına hız verdiler.

Bu kapsamda Çiğli Belediyesi, PESTLE Analiz (Politik, Ekonomik, Sosyal, Teknolojik, Yasal ve Çevresel etmenlerin analizi) toplantısı düzenledi.

CHP eski milletvekili Şafak Pavey ve birçok önemli ismin konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Çiğli hedefiyle oluşturulan Stratejik Planların gerçekleşmesi noktasında; güçlü ve zayıf yönleri, karşı karşıya kalınan tehdit ve fırsatların tartışıldı, sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Toplantıya ev sahibi Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün yanı sıra Eski Kültür Bakanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Suat Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, Demokratik Sol Parti eski Genel Başkanı ve Devlet Bakanı Zeki Sezer ve Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı ve Demokratik Sol Parti eski Genel Başkanı Masum Türker katıldı.

“SÜRECE YÖN VERECEK”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Gümrükçü, “Bugün burada geleceğini arayan bir kentin yönünü rotasını geçmişinden bugüne süzülen tarihle şekillenmiş ve İzmir’in kuzeyinde, kendi iç dinamikleriyle gelişen bir kenti hep beraber nasıl bir noktaya taşırız üzerine düşünce çalışması yapalım dedik. Toplantımız bir analiz yöntemi. Benim çok önemsediğim, bir toplantı bu. Bugün burada bizlerle Türkiye Cumhuriyeti’nde bakanlık yapmış birçok büyüğümüz var. Bütün siyasi partilerden arkadaşlarımız var. STK’larımız, muhtarlarımız var. Konunun uzmanlarıyla Çiğli’de yaşayan yurttaşlarımız bir araya gelerek sürece yön verecekler” dedi.



“İSYAN GERÇEKLEŞTİREN Bİ BELEDİYE BAŞKANIMIZ VAR”
Eski Kültür Bakanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Suat Çağlayan, Çiğli’nin popülasyon olarak farkını aktardığı konuşmasında Başkan Gümrükçü’nün bir isyan kıvılcımı yaktığını belirtti ve “Çiğli’nin nasıl bir yer olduğunu dışarıdan gelen konuklarımız merak etmişlerdir. Elbette İzmir ve Çiğli diye bir yer olduğunu biliyorlardır. Ama burası Karşıyaka’nın bitişiğindeki bir yer değil. Oradakilerin sosyolojik yapısıyla buraya yerleşenlerin sosyoloji yapısı çok farklı. Burası, göçenlerin yeri. Karşıyaka gibi değil. Buraya yaşamını kurtarmak için gelenler, yaşamak için gelenler egemen. Anadolu’nun doğusundan gelenler egemen. Sosyolojik laboratuvar gibi burası. Burası çok farklı bir er. Çünkü buraya gelenler geldikleri yerin sosyolojisini koruyarak yeni koşular uyma çabası içinde olmuşlar. Önce can demişler ve birbirlerine tutunma gereği duymuşlar. Ama eski geleneklerini de çok iyi korumuşlar. Acılar çok fazla olmuş burada. Ya doğal bir felaketten ya zorunluluklardan gelmişler buraya. Ama gelmişler buraya. Acı içindeler. Ardından yaşam mücadelesinin verdiği acıyı tatmışlar. Böylesine bir toplumun birincil isteği inşalara dokunulması. Yerel yönetimlerin bu insanlara dokunması. Belediye Başkamızı Utku Gümrükçü bunu yamaya çalışıyor. 2,5 yıldır bunu başarıyor da. İnsanlara bir yandan dokunurken de bir yandan da kendine bir yok haritası çiziyor. O haritanın izinde stratejik yönetim de kendini gösteriyor. Burada birkaç temel öğe var. İnsanların gelişimini sağlamak, bir ilçenin yüzünü denize dönmek. Deniz, burada yaşayanların sefası değil çilesi olmuştur. Aristonikos’un güneş doğan kent Çiğli’de dolmuştur. Tuz taşıyan kölelerin yeriymiş Çiğli. İlk isyan da o zaman başlamış. Nasıl ki bin 200 yıl önce bir isyan başlamışsa bugün de yeni bir yönetim şekliyle bu isyanı gerçekleştiren bir belediye başkanımız var. Utku Gümrükçü gerçekten çok iyi çalışıyor. Herkese değmeye çalışıyor. Öbür taraftan da geçmişi geleceğe taşımak için stratejik yol haritası çıkararak bunu gerçekleştirmeye çalışıyor” diye konuştu.

“KİMSEYE SORMAYAN BİR YÖNETİM ANLAYIŞI VAR”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan ise sosyal belediyecilikte katılımcı demokrasinin önemine vurgu yaptı ve şunları söyledi; “Bir ilçenin bir kentin geleceği için hep kendi kendimize karar vermek yerine bizi seçen insanları düşüncelerini almak ve o talepler doğrultusunda önünüzdeki seçime kadar ola süreci iyi değerlendirmek. Bu tabii ki Türkiye’de özellikle 20 yıllık iktidarda kimseye sormayan bir yönetim anlayışı var. Bu açıdan bu toplantı çok kıymetli. İnanıyorum ki bu toplantının sonucu Çiğli’nin geleceği açısından yeni bir umut, tespit ve heyecan getirecektir. Burada güzel işler yapılıyor. Biz güzel işler yapanları kıskanırız. Bu, siyasetin doğasında var. Dışarıdan gelen eleştiriler normaldir de en yakınlarının siyasi hesaplarla bazen eleştiriler fazla geliyor. Ama doğru olmayanların eleştirileri ister istemez çalışmalara yanlış etki ediyor. Dolayısıyla sandık uygulaması yan halkın ne istediği ve nelerden şikayet ettiği katılımcılık noktasında çok önemli.”

“İLK GENEL SEÇİMLERDE TÜM TÜRKİYE’NİN YÜZÜ GÜLECEK”
Demokratik Sol Parti eski Genel Başkanı ve Devlet Bakanı Zeki Sezer, Mustafa Kemal Atatürk’ün Mark Twain ödülünü aldığı örnek üzerinden yaptığı konuşmasında, “Türkiye’de bir süredir gülme dozumuz azalmıştı. İzmir hep bizi güldüren bir yer oldu. Son seçimlerde CHP’nin birçok yerel yönetimi almasıyla yüzümüz daha da güler hale geldi. Umuyorum ki Sayın Belediye Başkanımız Utku Gümrükçü’nün yaptığı gibi birçok önemli çalışmanın yapılacağını umuyorum ve bu şekilde önümüzdeki ilk genel seçimlerde tüm Türkiye’nin yüzü gülecek” dedi.

“SOSYAL BELEDİYECİLİKTE HALKLA İÇ İÇE OLMAK ÇOK ÖNEMLİ”
Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı ve Demokratik Sol Parti eski Genel Başkanı Masum Türker, yerel yönetimlerin ülkelerin yönetimlerinde ve kalkınmalarındaki payı ve öneminin son dönemlerde çok arttığına dikkat çekti ve “PESTLE, bugüne kadar olan en modern halidir. Bir belediyenin bunu ele almasını çok önemli olduğun bildiğim için hiç düşünmeden katıldım. PESTLE bize şu tanımı da yapıyor. Eskiden belediye başkaları milletvekili olmaya çalışıyordu, şimdi milletvekilleri belediye başkanı olmaya çalışıyor. Bu neden? Çünkü yerle yönetimler hem liberal ekonomi için çok önemli bir rol üstlenmeye başladı. Sosyal belediyecilik diyoruz. Sosyal belediyecilikte halkla iç içe olmak çok önemli. Şu anda tartışılan iki konu var. Birincisi, kültür. Bunun diğeri de iklim krizi. PESTLEN’nin gelişiminin nedeni kurumsal yönetim ve hesap verilebilirliktir. Dün Türkiye için önemli bir karar alındı ve faiz düşürüldü. Bu karar, PESTLE’deki E’ile yapılmalıydı. Yani uzmanlardan görüş alınmalıydı. Eğer öyle olsaydı doları yükselten bu insanlar adım atamazlardı. Bugün sürdürülebilirliği de ayrıca ele almamız gerekiyor. Ben öncelikle Sayın Belediye Başkanını cesur bir şekilde hesap verilebilirlik adına böyle bir uygulamayı yaptığı için tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0