Büyükşehir'den tarihe bir katkı daha

Kentin köklü tarihinin gün yüzüne çıkarılmasına destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi 8 bin 500 yıl öncesine uzanan Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerinin tanıtımı için kolları sıvadı.

Büyükşehir'den tarihe bir katkı daha

ESHOT Genel Müdürlüğü’nün, Bornova Metro - Kemer Aktarma Merkezi hattında çalışan 59 numaralı otobüsü, Yeşilova ve Yassıtepe temalarıyla giydirildi. Hedef, İzmir’in bu iki büyük tarihi zenginliği için toplumsal farkındalık oluşturmak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerinin tanıtımına yeni bir çalışmayla destek verdi. ESHOT Genel Müdürlüğü 59 hat numaralı Bornova Metro-Kemer Aktarma Merkezi otobüsünü, Yeşilova ve Yassıtepe temalarıyla giydirdi. Güzergâhında höyüklerin de yer aldığı otobüs ilk seferinde ESHOT yönetimi, kazı ekibi, Karacaoğlan ve Yeşilova Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği (KAYED) üyelerini Yeşilova Höyüğü’ne taşıdı.

Arkeolog Mehmet Yurtsever’in adı verildi

Etkinlik Yeşilova Höyüğü’ndeki açılış töreni ile sürdü. Geçen yıl geçirdiği kalp krizini sonucu hayatını kaybeden Bornova Belediyesi çalışanı arkeolog Mehmet Yurtsever’in adını taşıyan Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi Sergi Salonu da bugün hizmete açıldı. Törene Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey, Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin ve KAYED Başkanı Serap Yılmaz da katıldı.

“Tarihi, geleceğe aktarmalıyız”

Hem UNESCO İzmir Tarihi Liman Kenti tanıtımına destek olmak hem de 8 bin 500 yıl önceki ilk yerleşim alanının önemini vurgulamak amacıyla yürütülen çalışmaların anlatıldığı törende konuşan KAYED Başkanı Serap Yılmaz, tarihe sahip çıkarak bunun geleceğe aktarılması için çalıştıklarını söyledi.

Derin: Bu bir zaman yolculuğu

Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin buradaki çalışmaların aynı zamanda geleceğini de etkileyen birçok faaliyete öncülük ettiğini belirterek, “Yeşilova Höyüğü kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve üniversite desteğinin yanı sıra özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve sivil toplum kuruluşu KAYED’in de destekleriyle sürüyor. Buradaki her alan zaman yolculuğunu beraberinde getiriyor. Kapıdan girdiğiniz anda bir taraftan bilim, bir taraftan eğitim, bir taraftan da zaman yolculuğu içerisinde birçok objeyi görme imkânı var. Verilen tüm desteklere teşekkür ediyorum” diye konuştu.


 
Daha fazla insana ulaşacak

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta ise İzmir’in kültürel geçmişinin öğrenilmesi, arkeolojik alanlarına ve tarihine ilgi duyulmasını sağlamak amacıyla Yeşilova-Yassıtepe Höyükleri ve ziyaretçi merkezi temalı olarak giydirilen ESHOT otobüsü ile daha fazla insana ulaşacaklarını belirtti.

Ören Yeri Statüsü müjdesi

Karaçanta, “Buradaki amaç bir bağlantı noktası olarak UNESCO Dünya Mirası listesindeki İzmir Tarihi Liman Kenti’nin tanıtımına destek olmak ve 8 bin 500 yıl önceki ilk yerleşim alanını topluma anlatabilmektir. Tanıtım için yapılan bu uygulama, İzmir’in ilkleri arasında yer almasının yanı sıra başka kentlere de örnek olacak. İzmir, tarihi kazıların en çok yapıldığı kentimiz. Bizde altı adet ören yeri bulunuyor. Buranın da ören yeri statüsüne kazandırılması için çalışmalarımızı başlattık. En kısa sürede ören yeri yaparak, ziyaretlere açmayı planlıyoruz” dedi.

“Farkındalık yaratmak istiyoruz”

ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey ise özellikle Yeşilova Höyüğü’nün, kentin tarihi ve turistik bir zenginliği olduğunu vurguladı. Bu değerlerin, kent sakinleri arasında dahi yeterince tanınmadığını kaydeden Bey, sözlerini şöyle tamamladı: “İlk olarak geçen yıl Bergama, Selçuk-Efes ve Çeşme ilçelerimizin tanıtılması amacıyla bu bölgelere çalışan otobüslerimizi giydirdik. Bugün itibariyle Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerini tanıtan otobüsümüz de yollarda olacak. Bu uygulamamızın, tarihi ve turistik zenginliklerimiz hakkındaki toplumsal bilincin artmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”                                              
Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer de çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0