Büyükşehir'den İZETAŞ'la enerji tasarrufu için dev iş birliği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, belediye bünyesindeki İZENERJİ tarafından kurulan İzmir Elektrik Tedarik Anonim Şirketi (İZETAŞ) ile enerji alım sözleşmesi imzaladı.

Büyükşehir'den İZETAŞ'la enerji tasarrufu için dev iş birliği

Yapılan anlaşmayla büyük tasarruf sağlanacağını vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Döviz artışı nedeniyle bir metro hattı kaybettik derken, arkadaşlarımızın çalışması ile bugün o metro hattını geri kazanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak amacıyla İZENERJİ bünyesinde faaliyete geçirilen İzmir Elektrik Tedarik Anonim Şirketi (İZETAŞ) ile enerji alım sözleşmesi imzalandı.

İzmir Sanat'ta gerçekleştirilen imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Murat Bakan, Özcan Purçu ve Bedri Serter katıldı.

“İZETAŞ BELEDİYEMİZİ FAHİŞ KAR ORANLARINA KARŞI KORUYOR”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZETAŞ’ın önceliğinin ilk etapta belediye ve iştiraklerinin enerji ihtiyacını karşılamak olduğunu belirterek, “İZETAŞ, büyükşehir belediyemizi enerji tedarikindeki fahiş kar oranlarına karşı koruyor ve elektrik için harcanan bütçesini yüzde 22 oranında düşürüyor. Belediyemizin elde ettiği bu başarının yüzde 200’e varan elektrik zamları sonrasında gerçekleşmiş olması çok büyük bir gurur vesilesi" diye konuştu.

“GÖRÜLMEMİŞ BİR ENERJİ KRİZİ”

Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinde 72 saat boyunca yaşanan elektrik kesintisinin büyük bir enerji krizi olduğuna dikkat çeken Soyer, “Bu, milyarlarca dolar zarar oluşturması beklenen ve evvelinde benzeri görülmemiş bir enerji krizi. Bu kriz, ülkenin tüm kaynaklarını har vurup harman savuran, halktan topladığını mega şirketlere aktaran bir yönetim anlayışının sonucudur. Biz böyle yapmıyoruz. Halkın hakkını, halka hizmet olarak iade ediyoruz. Bunun için yenilikçi, cesur ve adil çözümler üretiyoruz. Bugün Belediyemizin 6 aylık, İZSU’nun yıllık enerji ihtiyacının 200 milyon kilovat saatini ve Metro AŞ’nin bir aylık elektrik enerjisini karşılamak için sözleşme imzalıyoruz" ifadelerini kullandı.

SOYER’DEN ‘TASARRUF’ VURGUSU 

Soyer, İZETAŞ ile yapılacak anlaşma ile büyük bir tasarruf sağlanacağının altını çizerek, "Sadece bu imzalarla İzmirli’nin cebinde kalacak para tam 30 milyon lira. Tüm projemiz tamamlandığında İZETAŞ’ın Belediyemize bir yılda sağladığı kazanç 297 milyon lira olacak. Bu rakam beş yılda 1 milyar 485 milyon demek. Yani döviz artışı nedeniyle bir metro hattı kaybettik derken, arkadaşlarımızın çalışması ile bugün o metro hattını geri kazanıyoruz. İzmir için kilometrelerce yeni metro tüneli, yol, viyadük, tünel, arıtma ve yeşil alan yatırımı demek. Çok mütevazı imkanlarla elde edilmiş bu büyük başarının tek bir sırrı var. Şehrimizi yönetirken sadece halkımızın menfaatini düşünmemiz” dedi.

AKIN’DAN İZMİR’E ÖVGÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise, "İzmir öncü olmaya devam ediyor. Bu büyük bir gurur. Başkanızın azmi kararlılığı İzmir'i Türkiye'ye örnek hale getiriyor. Bu tarihi bir proje ve bu nedenle beni de çok heyecanlandırdı. Türkiye'nin enerji arzı, doğalgaz, akaryakıt olmak üzere ithalata dayalı. Bunu değişmesi lazım. Yıllardır buna çalışıyoruz. Bu mümkün. Önemli olan inanmak. Fosile dayalı yakıtın yerine yenilenebilir enerjiyi koymalıyız. En başa da güneşi. Bunu ilk sıraya koyarak ülke genelinde yeni bir enerji modelini başlatmamız lazım.Biz bunun çalışmalarına başlattık ve kendimizi adadık. Bu proje de adanmışlığın sonucudur” dedi.

“TOPYEKÜN BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ”

İZETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan Türkoğlu da İZENERJİ’nin enerji rekabeti sorununu çözmek için kurulduğunun altını çizerek “1 aydan kısa bir süre içinde Enerji Piyasalarını Düzenleme Kurulu'nda (EPDK) 20 yıllık lisans aldık. Bugüne kadar 20'ye yakın tedarik anlaşmasının 1 tanesini bile kaybetmeden hepsini almış durumdayız. Bu kuruluş amacımıza uygun bir durum oldu. Belediyemizin tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji ile karşılama hedefimizi yakalamış oluyoruz.  Topyekün bir başarı öyküsünün ortaya konulduğuna inanıyorum. 4 aylık geçmişi olan bir firmamız var ve bu kadar keyifli bir başlangıcı sürdürmek için kendi yenilenebilir enerji merkezimizi oluşturmak için çalışmalarımızı başlattık" diye konuştu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0