Bornova'ya çevreci tesis için ÇED süreci başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin atıkların hammadde olarak değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması amacıyla Bornova'da hayata geçireceği katı organik gübre tesisi ile ilgili ÇED süreci resmen başladı.

Bornova'ya çevreci tesis için ÇED süreci başladı

 İzmir Büyükşehir Belediyesi budama, park bahçe, çim gibi bitkisel atıkların organik gübreye dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması doğrultusunda Çiğli’nin ardından Bornova Işıklar Mahallesi’nde de katı organik gübre tesisi kurmak için harekete geçmişti. 

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında tamamlanan ihale süreciyle birlikte İZDOĞA İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Korunması İyileştirilmesi Müşavirlik ve Proje Hizmetleri Ticaret ve Sanayi A.Ş. ile Biosun Ödemiş Katı Atık İşleme Enerji ve Çevre Sanayi Ticaret A.Ş. ortak girişiminin tesisi bir yıl içinde kurması kesinleşmişti. 

ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Kurulacak katı atık tesisi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü, projeyle ilgili ÇED sürecinin başlatıldığını resmen duyurdu.

İl Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada “İzmir ili Bornova, ilçesi Işıklar Mahallesi, 11084 Ada, 1 Numaralı Parsel mevkiindeki İzdoğa İzmir Belediyesi Çevre Koru. İyileş. Müş. ve Proje Hizmet Tic. San. A.Ş. - Biosun Ödemiş Katı Atık İşi. Enerji ve Çevre San. Tic. A.Ş. Adi Ortaklığı tarafından yapılması planlanan Biyoreaktör Sistemleri İle Geri Kazanım ve Bitkisel Menşeili Katı Organik Gübre Üretim Tesisi (34.675 Ton/Yıl Gübre Üretimi) projesi ile ilgili olarak İZMİR Valiliğimize sunulan P.T.D Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadelerine yer verildi.

GÜNDE 30 TON GÜBRE ÜRETİLECEK

Türkiye’nin en büyük kapasiteli organik gübre tesisinden günde 30 ton organik gübre elde edilecek. Mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 7 bin 535 metrekarelik alanda kurulacak tesiste ürün kabul alanı, ayrıştırma, parçalama, öğütme ve karıştırmanın yapılacağı ön işlem ünitesi, biyolojik bozunmayı sağlayan biyoreaktör sistemleri, eleme-soğutma ve nihai ürün stok alanı yer alacak. Bitkisel atıklar tamamen kapalı reaktör sistemlerinde işlenecek ve 24 saat içinde paketli organik gübreye dönüşecek.  Herhangi bir koku sorunu olmayacak ve çevre kirliliği oluşmayacak. Tarımda organik gübre kullanımı toprağın yapısını iyileştirdiği, havalanmasını sağladığı için tercih ediliyor. Ayrıca topraktaki toksinleri nötralize ettiği, pH dengesini düzenlediği, büyümeyi hızlandırdığı, bitkileri güçlendirdiği ve kimyasal gübre gereksinimini azalttığı da biliniyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0