Başkan Soyer’den Harmandalı için ‘kamulaştırma’ sinyali

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşiminde bir önceki oturumda Çiğli ilçesi Harmandalı bölgesi Cumhuriyet Mahallesinde depremle birlikte daha da belirgin hale gelen ve AK Parti tarafından sıkça eleştirilen heyelan ve zemindeki çatlaklar sorununa ilişkin bir sunum yapıldı.

Başkan Soyer’den Harmandalı için ‘kamulaştırma’ sinyali

AK Parti kanadından yapılan “heyelana Harmanlı Çöp Tesisinden sızan zehirli atık sular ve metan gazının sebep olduğu” iddialarına yanıt verilirken Başkan Soyer, konuya ilişkin titiz bir çalışma yapıldığını söyledi ve “Bölgeyle ilgili nihai rapor bir ay sonra çıkacak. Nihai rapor sonucunda oralarda kazı çalışması yapılması ya da kamulaştırma yapılması gerekebilir. Ama şu anda böyle bir tehdit yok. Emin ellerdeyiz. Şunu söyleyebilirim ki çok titiz çalışıyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi.

Toplantı öncesinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri 10 Kasım nedeniyle 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Oturumda, Çiğli ilçesi Harmandalı bölgesi Cumhuriyet Mahallesi’nde  yıllardır süren ve 30 Ekim depreminin ardından daha da belirgin hale gelen heyelan ve zemin çatlaklarına ilişkin bir sunun yapıldı.

AK PARTİ’NİN HARMANDALI İDDİALARINA SUNUMLU YANIT

Oturum başlangıcında, geçtiğimiz günlerde AK Parti İzmir İl Başkanlığınca yapılan açıklamayla Büyükşehir’in hizmetsizlik üzerinden eleştirildiği Çiğli Hamandalı bölgesindeki heyelan ve zemindeki çatlaklara ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran tarafından bir sunum yapıldı. AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli alanda yaptığı açıklamada, Harmandalı Çöp tesisinden sızan zehirli su ve metan gazının bölgede heyelana ve zeminde çatlaklara yol açtığını ifade etmişti. 

Yapılan sunumda; sahada yapılan gözlemler sonucu heyelanın 7 adet yapı ve 2 adet ahırı etkilediği, buraların tahliye edilmiştir ve belediye tarafından kira desteği yapıldığı belirtildi. Bölgenin incelenerek çalışma sonuçları Çiğli Belediyesi’ne ve AFAD bölge müdürlüğüne iletildiği söylendi. 

Sunumda, zemin etüt çalışmalarına ilişkin de bilgi verildi ve uzmanların raporlarına göre 150 hektarlık heyelan bölgesi belirlendiği ifade edildi. Ayıca arazideki heyelan hareketini ve zemin içindeki hareket hızını tespit etmek için 29 adet kilometre kuyusu açıldığı belirtildi. Sunumda ayrıca, alanda açılan kontrolsüz kuyuların da heyelan tehlikesi riskini artırdığı ifade edildi. 
Sunumda ayrıca, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin heyelana yol açtığın iddia ettiği metan gazının etkilerine de değinildi. Sunumda, Metan gazının heyelana yol açmayacağı belirtildi. Sunumda ayrıca, çatlaklarda gazın belirlenmesi ilişkin 5 çatlaktan alınan örneklerle analiz yapıldığı ve metan gazının tespit edilmediği bilgisi verildi. 

“METAN GAZI SIZINTISI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Sunumun ardından konuşan Başkan Soyer, “Harmandalı çöp tesisiyle ilgili çöp sızıntı suyu ya da metan gazı sızıntısı söz konuş değil. Bu, 9 Eylül Üniversitesi hocalarından aldığımız bilimsel ön raporlarla tespit edildi. Nihai rapor bir ay sonra çıkacak. Nihai rapor sonucunda oralarda kazı çalışması yapılması ya da kamulaştırma yapılması gerekebilir. Ama şu anda böyle bir tehdit yok. Emin ellerdeyiz. Şunu söyleyebilirim ki çok titiz çalışıyoruz. Final raporu doğrultusunda ne yapılması gerekiyorsa onu yapacağız” dedi.

DEPREMZEDELER İÇİN SEVİNDİRİCİ HABER MECLİSTE

Oturumda gündeme gelen konulardan biri 30 Ekim depreminin ardından depremzede vatandaşlara kalıcı konutlara yerleşmesi sürecinde geçici konut olarak Aralık 2021 sonuna kadar tahsis edilen Karabağlar Uzundere’deki konutlar oldu. 

Başkan Soyer, depremin yıldönümünde depremde hayatını kaybeden vatandaşlar anısına yapılan park ve anıtın açılışında konutların 1 yıl daha depremzedelere ücretsiz tahsis edileceğini duyurmuştu. Depremzedelerin kendilerine tahsis edilen 256 konutta bir yıl daha kalabilmesine ilişkin önerge bugün mecliste gündeme getirildi.

İlgili önerge, görüşülmek üzere acil kaydıyla Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Mecliste ayrıca Buca, Karabağlar, Bornova, Karşıyaka ve Bayraklı belediyelerinin 2022 yılı bütçeleri oybirliğiyle kabul edildi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0