Balkan göçmenlerinden 'Sıtkı Şükürer' isyanı: Görevden alınmalı

İzmir'deki Balkan göçmenlerinin oluşturduğu çok sayıda dernek ve federasyon, kentte yaşayan göçmenlerle ilgili sarf ettiği sözler nedeniyle İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK) Başkanı Sıtkı Şükürer'i Konak Cumhuriyet Meydanı'nda protesto etti.

Balkan göçmenlerinden 'Sıtkı Şükürer' isyanı: Görevden alınmalı

Basın açıklamasını gerçekleştiren Balkan Vakfı Genel Koordinatörü Ömür Şanlı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e, Şükürer'in görevden alınması yönünde çağrı yaptı.

İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK) Başkanı Sıtkı Şükürer'in bir gazeteye vermiş olduğu röportajda İzmir'de yaşayan göçmenleri hedef alan söylemlerinden sonra kentte tepki sesleri yükselmeye devam ediyor.

Son olarak İzmir’de faaliyet gösteren Balkan dernek ve federasyonları, konuya ilişkin Konak Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

"TEPEDEN BAKAN, ÇARPIK ZİHNİYET"

Basın açıklamasını okuyan Balkan Vakfı Genel Koordinatörü Ömür Şanlı, Şükürer'in İzmir’in koku sorunundan, dönüşüm sorununa kadar pek çok sorunun çıkış noktası olarak göçmenleri gösterdiğini belirterek, "Kendisini İzmirli değil, Ankaralı olduğunu hissettiğini söyleyen; ama ne tuhaftır ki; İzmir’in kalkınması, ekonomisinin kurtuluşu için yetkilendirilmiş bu kişinin hakkımızda söylediklerinin hükmü nedir? Soruyoruz. İzmir’in çöpünü, pis kokusunu, kentsel dönüşüm zafiyetini biz Balkan Göçmenlerine bağlayan bu bakış açısının yetkisi dâhilindeki çözüm önerisi nedir? Bizi başka bir yere sürmek mi? 
Kendisinde en aşağılayıcı biçimde sorumlu ilan etme hakkı gören; bizleri horlayan bu zihniyetin demokrasiyle, insan sevgisiyle, İzmir sevgisiyle bağı nedir? Ne kadar güçlüdür? Bu şehri yönetenlerin; kendisine bu yetkiyi vererek, kestiği ahkâm ile başta bizler olmak üzere; İzmir’i İzmir yapan tüm dinamikleri alaşağı eden bu ayrımcı, tepeden bakan, çarpık zihniyetin karşılığını vermek gibi bir niyeti var mıdır?" ifadelerini kullandı.

"DÜPEDÜZ HAKARETTİR"

Şükürer'in sözlerinin eleştiri ya da değerlendime olamayacağını vurgulayan Şanlı, "İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminde oldukça etkin olan bu ismin; verdiği röportajı ortadan kaldırması; hepimize dokunan aşağılayıcı değerlendirmelerini ortadan kaldırmış olmuyor. Açıkça söylemek gerekirse, bu açıklama kente dair bir eleştiri ya da özeleştiri değil; gerçekçi bir bakış açısı ya da masum bir değerlendirme değildir. Düpedüz İzmir’i taşıyan, yaşayan ve kalkındıran bizlere hakarettir. Biz Balkan Göçmenlerini başa tutturup, Karşıyakalıları, Doğu ve Güney Doğulu İzmirli’leri de hedef alan bu açıklamaların muhakkak ki bir karşılığı olmalıdır. Bilinmesini istiyoruz ki; tarafımıza yöneltilen bu sözler, bizleri ve ailelerimizi sadece üzmemiştir. Her birimizin bunu bir kenara yazdığı unutulmamalıdır. Bir şehrin sorunlarını çözme sorumluluğunun o şehri yönetenlerde olduğu; yaşayanların sadece çözüm sürecine ortak edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bir şehri, şehir yapanın orada yaşayanlar olduğu, o yaşayanların da sadece sandıktan sandığa hatırlanan robotlar olmadığı unutulmamalıdır. Şehrimizin, Güzel İzmir’imizin Belediye Başkanından bu kişi hakkında gereğini yapmasını ve bizleri ötekileştiren, hakaret eden Şükürer’i görevden almasını talep ediyoruz" dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0