2 yıl aradan sonra İzmir'de coşkulu 1 Mayıs

İzmir' de, 1 Mayıs İşçi Bayramı on binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp Gündoğdu Meydanı'na yürüyen işçiler, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı attı.

2 yıl aradan sonra İzmir'de coşkulu 1 Mayıs

Kutlamalara katılan ve “Ya hep beraber ya hiçbirimiz” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Ey saraylılar! ey muktedirler, korkun bizden. Açlığımızdan, dürüstlüğümüzden, aşkımızdan korkun. Sel gibi büyüyen dayanışmamızdan korkun. Ey kendini hükümdar sananlar, Mumculardan korkun, Denizlerden korkun, Ali İsmail Korkmazlardan korkun, ağaçlardan korkun, Gezi'den korkun, 1 Mayıs'tan korkun. Bu düzeni topla tüfekle değil, hakkımızla, vicdanımızla yıkacağız" dedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yurt genelinde olduğu gibi İzmir'de de kutlandı.Tertip komitesinin kararına göre kutlamalar, saat 13.00'te Gündoğdu Meydanı'nda başladı.

Sendikalar, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, siyasi partiler ve çok sayıda vatandaş, belirlenen noktalarda toplanarak meydana yürüdü. Yüzlerce vatandaş, ellerinde flamalarla polis kontrol noktalarından geçerek alana geldi. Kutlamalarda 3 bin emniyet personeli güvenliği sağladı.

İzmir'de, pandemi nedeniyle iki yıl aradan sonra Gündoğdu Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları öncesi polis Alsancak'ta geniş güvenlik önlemleri aldı. Bazı yollar trafiğe kapatılırken on binlerce işçi Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. Emekçiler iki yıl aranın ardından coşku dolu anlara tanıklık etti.

İzmir'de "Birlikte değiştireceğiz" sloganıyla düzenlenen kutlamalarda dev bayraklar açıldı, "Yaşasın 1 Mayıs, alanlardayız", "Her yer Gezi, her yer direniş", "Sözleşmeli köle olmayacağız", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Örgütü, ilçe örgütleriyle öğle saatlerinde Kültürpark Lozan Kapısı’ndan kortej eşliğinde Gündoğdu Meydanı’na geldi.

Kutlamalara İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir milletvekilleri Ednan Arslan, Kani Beko, Bedri Serter, Özcan Purçu, Tacettin Bayır ve Mahir Polat ile CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve CHP PM Üyesi Devrim Barış Çelik de katıldı.

TUNÇ SOYER: OMUZ OMUZAYIZ, YAN YANAYIZ

İşçileri selamlayan Başkan Tunç Soyer, birlik ve beraberlik vurgusu yaparken şunları söyledi:

"Onların en çok korktuğu cümle ile sesleniyoruz. 'Ya hep beraber ya hiçbirimiz' diyoruz. Bu cümle, hak ettiğimiz refahın anahtarıdır. Bu, gün gün büyüyen özgürlük mücadelemizin anahtarıdır. Muktedirlerin acı çektirdiği bizler, kadınlar, işçiler, çiftçiler, tüm emekçiler ve ezilen doğa... Dünya bizim sırtımızda dönüyor. Bu dünyayı var eden bizleriz. İşte bugün yine meydanlardayız, yine hep beraberiz. Omuz omuzayız, kol kolayız, yan yanayız. Buraya, kavgayı büyütmeye, hakkımızı istemeye geldik. Buraya, adalete susayan herkesin sesi olmaya geldik. Ey Saraylılar, ey muktedirler, korkun bizden. Açlığımızdan korkun, dürüstlüğümüzden korkun, aşkımızdan korkun, aklımızdan korkun, sel gibi büyüyen dayanışmamızdan korkun.

Ey kendini hükümdar sananlar, Mumculardan korkun, Denizlerden korkun, Ali İsmail Korkmazlardan korkun, ağaçlardan korkun, Gezi'den korkun, 1 Mayıs'tan korkun. Bizi her gün gömmeye çalıştınız, her gün gömmeye çalışıyorsunuz. Unuttuğunuz bir şey var. Bizler tohumuz, gömüldükçe çoğalarak geliyoruz. Bir gidip bin gelen bizden korkun. Kapınızdayız, yakanızdayız. Bu düzeni topla tüfekle değil, hakkımızla, vicdanımızla yıkacağız. Sizi kin ve nefretle değil, barış ve kardeşliğimizle yeneceğiz. Güçlüyüz, kazanacağız. 1 Mayıs, bizim adımızdır, şerefimizdir, kardeşliğimizdir. Ya hep beraber ya hiçbirimiz. Yaşasın 1 Mayıs."

1 MAYIS TERTİP KOMİTESİ: MÜCADELEYE DEVAM

Soyer’in ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin metni komite üyelerince okundu. Komite metninde, “Bu böyle gitmez diyerek emeğin ülkesine uyanacağımız günlerin şafağını söktürmek için 1 Mayıs alanlarında buluşanlar merhaba. Bugün emeğiyle geçinenlerin, yepyeni bir hayatı elleriyle filizlendirecek olanların birlik, mücadele ve dayanışma günü. Dünyanın her yerinde sömürü, eşitsizlik, adaletsizlik, güvencesizlik derinleşiyor. Pandeminin derinleştirdiği ekonomik, siyasal, toplumsal kriz, gıda krizinin, tedarik zincirlerinde yaşanan krizin boyutlarını da büyütüyor. Dünyanın büyük bölümünde emekçiler 1 Mayıs’ı pandeminin derinleştirdiği eşitsizliklerle, sömürüyle, ağırlaşan sorunlarla mücadele ederek karşılıyor. İşçi sınıfının değiştirme gücünü kuvveden fiile çıkarmak, eşit özneler olmak, üretenler olarak yönetenler de olmak için laikliği, emperyalizme, savaşa, halkları birbirine düşman eden politikalara karşı bağımsızlığı ve barışı kazanmak için bir adım geri atmadan mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

SARI: BİRLEŞEREK KAZANIRIZ

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise "AKP iktidarı, baskıcı, sömürücü, kan alıcı politikalarıyla ülkeyi yaşanmaz hale getirdi. Birleşirsek kazanırız" dedi.

“SİZLER VAR OLDUĞUNUZ İÇİN BURADAYIM"

Mitingin ardından Gündoğdu Meydanı’ndaki emekçiler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Edip Akbayram konseriyle coştu. Sanatçı, yıllardır dillerden düşmeyen şarkılarını İzmirli emekçilerle seslendirdi. “Bugün bana göre bayramların en anlamlısı” diyen Edip Akbayram sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben ‘Ülkemdeki tüm emekçi kardeşlerim için sanatımı icra edeceğim’ dedim. 50 yıldır okuduğum her şarkı sizler içindi. Sizler var olduğunuz için ben buradayım. 1 Mayıs İşçi Bayramınız kutlu olsun.” (ANKA)

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0