UYKUSUZLUK KORONAVİRÜS BELİRTİSİ Mİ?

Koronavirüs mutasyon geçirerek yeni belirtilere mi neden oluyor?

UYKUSUZLUK KORONAVİRÜS BELİRTİSİ Mİ?

Çin’den dünyaya yayılan corona virüsü salgını, hala insanlığı tehdit etmeye devam ediyor. Bazı ülkelerde salgının ikinci dalgası görüldü ve vakalar yeniden artmaya başladı. Her ne kadar küresel anlamda önlemler alınsa da, salgın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Türkiye’de de vakalar artmaya devam ediyor. Corona virüsü aşısındaysa son noktaya gelindi. Hatta Türkiye’de gönüllü aşılamaya geçildi. Rusya ve birkaç ülke de aşı geliştirme çalışmalarının tamamlandığını ve seri üretime geçildiğini duyurdu. Ancak corona virüsü tehlikesi devam ediyor. Yapılan araştırmalarda virüsün yeni semptomlarına rastlandı. Uykusuzluğunuzun sebebi corona virüsü olabilir mi? 

Corona virüsünün yaygın semptomları arasında; ateş, halsizlik, öksürük, tat ve koku kaybı görülüyordu. Bugüne dek milyonlarca kişiye test yapıldı.

Semptomlar grip benzeri olduğu için bir çok kişi ise corona virüsü geçirdiğini fark etmedi bile. Ancak devam eden salgınla ilgili araştırmalar da sürüyor. Bugüne dek corona virüsü ile ilgili en çok korkulan konulardan biri virüsün mutasyona uğramasaydı. Çünkü bu ilerleyen aşamalarda geriye gidilmesi anlamına geliyordu. Nitekim korkulan olmadı fakat vakalarda farklı semptomlar görülmeye başlandı. Zaten virüs herkeste aynı belirtilere sebep olmuyordu. Ancak bazı vakalarda yeni belirtiler ortaya çıktı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, corona virüsle ilgili yeni ve değişik nörolojik bulguların görüldüğünü belirterek, uykusuzluk, beyin iltihabı ve menenjit bulgularının corona virüsle ilişkilendirildiğini açıkladı;

Taşova; “Özellikle Avrupa’da vakaların görülmesi ile birlikte tat ve koku almada azalma, bir süre yok olma gibi bir tablonun yerleşti. Şimdi ise yeni ve değişik nörolojik bulgular görüldü. Corona virüsü uykusuzluktan tutun da beyin iltihabı denilen ensefalit, menenjit gibi tablolarla da ilişkilendirildi. Guillain- Barre Sendromu denilen sinir sistemini tutan daha başka tablolarda vaka sunumları şeklinde görüldü. Fakat nörolojik tutulumları oldukça ciddi takip edilen bir tablo. Değişik deri döküntüleri ortaya çıkmaya başladı. Örneğin ‘Covid ayak baş parmağı’ denilen parmakta kızarıklık, şişlik görülmeye başladı. Bunlar vakanın çok görülüp, vakalara çok dikkatli konsantre olarak bakılmasıyla da tespit edilen bulgular oldu” dedi.

Prof. Dr. Yeşim Taşova ayrıca salgının toplumun yüzde 60- 70’inin bu hastalığı geçirmesi ya da aşının bulunmasıyla oluşacak antikorların insanları bağışık hale getirmesiyle son bulabileceğini söyledi

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2020, 08:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0