MASKE KULLANIMINDA BİLİNMEYEN YANLIŞ

Maskenin nasıl takıldığı öğrenildi. Peki ya hangi tarafı doğru taraf?

MASKE KULLANIMINDA BİLİNMEYEN YANLIŞ

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hala devam ediyor. Türkiye’de dokuz aydır verilen mücadeleye rağmen hala vaka ve hasta rakamlarında artış görülüyor. Peki doğru maske kullanımı ne kadar biliniyor?

Maskelerin kullanım biçimleriyle ilgile pek çok görsel hazırlandı. Maskelere dokunulmaması gerektiği, tek kullanımlık olduğu, kulaklardan maske yüzeyine dokunulmadan geçirilmesi gerektiği gibi temel bilgiler vatandaşa anlatılıyor. Ancak gözden kaçan bir nokta var; maskenin içi ya da dışı var mı?

Kullanıcıların bir kısmı maskenin dikiş kısmının yüzüne değmemesi için dikişler dış tarafa gelecek biçimde takarken, bir kısmı dikişler içine gelecek şekilde kullanıyor. Maskelerin üzerinde bulunan marka ibareleri de kafa karışmasına sebep olabiliyor. Tek kullanımlık tıbbi maskelerin üç katmanı bulunmaktadır. İç katman; nem tutan pamuk yüzey, orta katman; izole görevli filtrasyon amaçlı kumaş, dış katman; tükürük izole görevli su geçirmez kumaş şeklinde olması gerekmektedir.

Ancak vatandaş katmanları ters takabilmektedir. Dikişlerin içe ya da dışa dikimi konusu konusunda bir standart bulunmaması kafaları karıştırmaktadır. Maskelerin içine “iç” yazısı ya da belirteç olan bir işaret konulması, toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Maskelerin doğru iç-dış kullanımı vatandaşa yetkililer tarafından anlatılmalıdır.

Maske üretiminde Maske Üretimi için Gerekli İzinler ve Belgeler Nelerdir?

Yatırım teşvik belgesi.com’dan alınan bilgilere göre maske üretimi için gerekli olan belgeler aşağıdaki gibidir;

Maske Üretimi İzin Belgesi Almak ve Belirli Standartları Karşılamak Koşuluyla Yapılabiliyor

Bu süreçte halkın sağlığıyla oynanmasının ve sürecin suistimal edilmesinin önüne geçmek maksadıyla maske üretimi izni alınması gerekli hale gelmiştir. Sağlık Bakanlığı bu maksatla maske üretiminin Ürün Takip Sistemi’ne kaydedilmesini zorunlu hale getirmiştir.

Diğer taraftan üretimi toz maskeleri 2016/425/EU Kişisel Koruyucu Ekipmanlar Yönetmeliği gereğince test edilip sertifikalandırılmalıdır. Bu sertifikalandırma ve test işlemleri sadece onaylanmış kuruluşlar ve akreditasyona sahip laboratuvarlar tarafından yapılabilmektedir.

Maske üretim izin belgesi tek başına yeterli değildir. İlgili yönetmelikler gereğince koruyucu sağlık ekipmanları ve maskelerin piyasaya arz edilmesi için bazı belgelere ve/veya işaretlere sahip olması gerekmektedir. Bu belgelerden bazıları:

CE İşareti

Uygunluk Beyanı

EC Sertifikaları

AT Belgeleri

Eğer, üreteceğiniz maske CE belgesine sahip değilse (sağlık ekipmanı olmadığını varsayıyoruz) üretim iznine ihtiyaç duymazsınız.

Kullanılan maskenin izin belgeleri kontrol edilmelidir. Merdiven altı üretimler, renkli, herhangi bir koruyuculuğu olmayan maskeler, sağlık bakanlığının uyardığı şekilde vaka artışlarına neden olabilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2020, 15:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0