Maske Çeşitleri: Virüsten Korunmak İçin Hangi Maske Kullanılmalı?

Doğru yerde doğru maske kullanımı

Maske Çeşitleri: Virüsten Korunmak İçin Hangi Maske Kullanılmalı?

1. Ameliyat maskesi

Maske denince ilk akla gelenlerden biri ameliyat maskeleri. Bu maskeler genellikle hastanelerde, ameliyatlarda ve elbette steril olması gereken ortamlarda sıkça kullanılıyor. Asıl amacı ise doktorların ameliyat sırasında yaşayacağı hapşırma, öksürme gibi durumlarda hastaya herhangi bir bakteri ya da virüs bulaştırmaması. Ancak bu maske havada küçük parçacıklar içinde dolaşabilen virüsler için tam koruma sağlamıyor. Havada dolaşan virüsler maskenin yarattığı boşluklardan solunum sistemine girebiliyor. Ayrıca corona virüsünün gözlerden de bulaşabildiği biliniyor. Ameliyat maskeleri yalnızca birinin direkt olarak hapşırdığı ya da öksürdüğü durumlarda az da olsa koruma sağlayabiliyor.

2. N95

ABD standartlarına göre üretilen ve N95 olarak adlandırılan maske ise ameliyat maskelerine göre çok daha yoğun bir koruma sağlıyor. Özellikle virüsü taşıma olasılığı olan vakalarla ilgilenen personellerin kullanması önerilen N95 adlı maske, havadaki küçük parçacıkların %95’ini filtreleyebiliyor. Ameliyat maskesine göre çok daha kalın olan ve yoğun bir koruma sağlayan N95 maskeler 5 mikrondan küçük partükülleri tutabiliyor. Ancak bu maskeleri takarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey hiçbir şekilde hava girecek bir boşluğun bırakılmaması. Diğer yandan bu maskeyi kullanmak oldukça zor çünkü maske havayı %95 oranında filtreliyor ve bu da nefes almayı zorlaştırıyor. Bir süre sonra nefes almayı zor hale getirebiliyor ve klostrofobi hissi yaratabiliyor. En önemlisi ise maske solunum yolunda büyük oranda koruma sağlasa da virüsün gözler yoluyla bulaşmasını engellemiyor. Bilindiği üzere corona virüsü gözlerden de bulabiliyor.

3. Toz Maskesi (FFP2-FFP3)

FFP kodlu maskeler ise Avrupa standartlarına göre üretiliyor. Tıpkı N95’te olduğu gibi filtreleme özelliklerine göre çeşitlilik gösteriyor. İnce tozlar, yağ ve su bazlı sislere ve metal dumanlarına karşı koruma sağlayan toz maskeleri corona virüsüne karşı koruma sağlamak için de kullanılıyor. FFP2 adlı maske %94 oranında koruma sağlarken FFP3 adlı maske %99 oranında koruma sağlıyor.

4. Yarım yüz gaz maskeleri

Yüzün yarısını kaplayan ve solunum yollarında üst düzey koruma sağlıyor. Diğer maskelerin aksine tekrar kullanılabilen ve soluk verme ventili daha dayanıklı olan bu maskeler %99,95 oranında koruma vadediyor. Standart tek kulanımlık maskeler 8 saatlik bir kullanım ömrü sağlarken N95 adlı maskeden çok daha uzun ömürlüdür. Genellikle madencilik gibi ağır maddelerin bulunduğu çalışma alanlarında tercih edilir.

5. Tam yüz maskeleri

Corona virüsünün gözlerden de bulaşabildiğine dair iddialar var. Bu nedenle uzmanlar, özellikle dışarıdayken ellerinizle gözlerinizi ovuşturmamanızı ve yanınızda hastalık belirtileri gösteren kişilerden gözlerinizi de korumanızı öneriyor. Ancak yukarıda yer alan 3 maske gözleri virüsten korumak için yeterli değil. Bu nedenle tam koruma sağlamak isteyenler tam yüz maskeleri tercih ediyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0