9 MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK FARKINDALIĞI GÜNÜ

9 Mayıs Dünya Çölyak Farkındalık Günü

9 MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK FARKINDALIĞI GÜNÜ

9 Mayıs Dünya Çölyak Farkındalık Günü'nde  Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı İLKNUR NEREDE BALCIOĞLU, hastalığa olan farkındalığı arttırmak için önemli bilgiler aktardı;

"Çölyak ömür boyu süren bağışıklık sistemi hastalığıdır. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan Gluten  isimli proteinin ince bağırsaklar tarafından sindirilememesidir.

Çölyaklı bireyler ömür boyu glutensiz diyet yapmak zorundadırlar. Glutensiz diyet çölyaklıların yaşam boyu sağlıklı olmalarını sağlar. Çölyaklıların yiyeceklerine, bir toplu iğne başı kadar bile glüten bulaşsa çölyaklı bireyin bağırsaklarının yapısının bozulmasına ve hastalığın teşhisinde yaşanan çölyak belirtilerinin tekrar yaşanmasına sebep olmaktadır.

Her yaşta görülebilen bu hastalık özellikle ailesinde çölyak hastası olan çocuklarda görülme ihtimali daha fazladır.

Çocuklarda ve yetişkinlerde aynı belirtiler gözlenebilir.

Çölyak hastalığının belirtileri:

-İshal, kusma, karında şişlik, iştahsızlık, boy kısalığı, sinirlilik, baş ağrısı, hiperaktivite, nörolojik semptomlar, kansızlık, kemik erimesi, eklem hastalıkları, sedef hastalığı, saç dökülmesi, diş çürükleri, tiroid hastalıkları, kalp hastalıkları, geçmeyen ağız içi yaralar gösterilebilmektedir.

Çölyak hastalığının tanı konması gecikirse ağız, boğaz, yemek borusu, ve bağırsak kanserleri görülme olasılığı fazladır.

Çölyak hastalığına tanı konulduktan sonra hemen Glütensiz diyet başlanmalıdır.

Çölyak tanısı konan bireyler glutensiz diyete uyum süreçlerinde,  bazı psikolojik  sorunlar   yaşamaktadırlar.

Ege Çölyakla Yaşam Derneği yönetim ve üyeleri olarak yeni çölyak teşhisi alan  hastalara;  çölyak, glutensiz diyet, glutensiz ürünler ve glutensiz mutfak kuralları hakkında bilgilenmelerini sağlamak için çalışmalar yapmaktayız.

Çölyaklı bireyler, piyasada satılan glutensiz ürünleri seçerken, özellikle çölyaklılar için üretilmiş olanlarını seçmelidirler. Ürün etiketlerini çok dikkatli okumalıdırlar. Özel laboratuvarlarda ‘Glutensiz Analizleri’ yapılmış olan ürünleri  tüketmeleri konusunda çok dikkatli olmalılar.

Glütensiz ürünlerin çok pahalı ve ulaşılabilirliği oldukça zordur. Çölyaklı bir birey evinden dışarıda bir yerde yemek yiyebilmek için;  yemeklerin nasıl yapıldığını sorgulamak zorundadır.

Örneğin “patates kızarttığınız yağda normal unlu bir yiyecek pişiriyor musunuz?” sorusu çölyaklıların en sık sorduğu sorudur. Bu sorunun cevabı çölyaklıların glutensiz diyetlerinin bozulmaması için çok önemlidir.

 Çölyaklıların yiyeceklerine buğday unu KESİNLİKLE  BULAŞMAMALIDIR.

Ege Çölyakla Yaşam Derneği olarak amacımız;

Çölyak teşhisi alan hastaların bize ulaşarak, bilgilenmelerini sağlamak, kafe ve restoranlarda çölyak ve glutensiz beslenmenin bilincini arttırmaktır.

9 Mayıs Dünya Çölyak Farkındalık Gününde;

Çölyak hastalığı konusunda herkesin bilinçlenmesini ve  çölyak hastalarının sorunlarının çözülmesinde  daha çok kişinin destek vermesini rica ediyorum." dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2021, 09:56

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0