Irak, Suriye ve Lübnan tezkereleri TBMM’de kabul edildi

Irak ve Suriye'ye asker gönderilmesinin 2 yıl uzatılmasına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Öte yandan, Lübnan tezkeresinin süresi 1 yıl daha uzatıldı.

Irak, Suriye ve Lübnan tezkereleri TBMM’de kabul edildi

TBMM Genel Kurulu, MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmalara geçmeden önce söz alan Adan, bugün görüşmeleri yapılan Irak-Suriye tezkeresinin süresinin uzatılmasına ilişkin konuştu. Adan, şunları söyledi:

* Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ay yıldızın ışığını yükseltenler, TBMM’nin de kurucu kadrosu olmuşlardır. Onların emsalsiz kahramanlıkları sayesinde bu Meclis, ‘Gazi’ unvanı ile şereflenmiştir.

* TBMM, devletin kurucusu, milletin koruyucusudur. TBMM, Türk askeri ile omuz omuza vermiş, Polatlı’ya kadar ilerleyen düşmana karşı gelmiştir. Sakarya’da destan yazan ruhun arkasında bu Meclis’in Mehmetçiğe verdiği teminat vardır.

* Büyük Taarruz’un süvarileri dört nala hücuma kalkmışken, onların hızına hız katan güç, bu Meclis’in onlara duyduğu inançtır.

TBMM Genel Kurulunda Türk askerinin Irak ve Suriye’de görev süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşüleceğini hatırlatan Adan, bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nin müdafaa-i nefs için Suriye ve Irak’ta varlık göstermek zorunda olduğunu vurguladı.

Türk askerinin sınırların ötesinde nöbet tuttuğunu vurgulayan Adan, şunları belirtti:

* Bu tezkere PKK’nın, PYD’nin, IŞİD’in ve hudutlarımızın ötesinde pusu kurup Türkiye’yi avlamaya çalışanların kabusudur. Türkiye’nin kendini koruma refleksi dünyanın en meşru hareketidir. Bu meşruiyetin TBMM tarafından tasdik edilmesi hayatidir.

* Ümit ediyorum, 100 yıl önce Mehmetçiğin arkasında duran kurucu Meclisin ruhu bugün yine konuşacaktır. Bu tezkere yalnızca Suriye’de, Irak’ta değil, Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak isteyen tüm güçlerin tam kalbinde hissedilecektir.

YILMAZ: TERÖR ÖRGÜTÜNE EMPERYALİST DEVLETLER SİLAH VERMEYE DEVAM EDİYOR

Tezkere üzerine gruplar adına konuşmalar yapıldı. AKP Grubu adına söz alan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Türkiye’nin terörle mücadelesi devam ettiği sürece; terörle mücadele eden hükümetin, büyük bir inançla, cesaretle, fedakarlıkla görevlerini yapan asker, polis, jandarma ve güvenlik korucularının yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

Terörün devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, “Terör devam ediyor mu, evet. Terör örgütleri yurt dışından yönetiliyor ve destek alıyor mu, evet. Emperyalist güçlerin bir terör örgütünü bir başka terör örgütüyle mücadele ediyormuş gibi göstererek meşrulaştırma çabası var mı, evet. Terör örgütüne emperyalist devletler silah vermeye devam ediyor mu, evet. Terör tehdidi ve göç riski var mı, evet. Bütün bu sorulara ‘evet’ diyenlerin tezkereye de ‘evet’ diyeceğine inanıyoruz” dedi.

ÇEVİKÖZ: TÜRKİYE’Yİ DE ADIM ADIM BU İÇ SAVAŞIN İÇİNE ÇEKTİ

CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Suriye’de 2011 yılının Mart ayından beri bir iç savaş olduğunu belirterek, “Bu savaşın yıkıcılığını en çok hisseden iki ülke var. Bunlardan bir tanesi iç savaşın bizzat ev sahibi olan Suriye, diğeri de bu iç savaşa taraf olan Türkiye. İç savaş Suriye’yi yakıp yıkarken, ülke nüfusunun yarıdan fazlasını yerlerinden ederken, milyonlarca Suriyeliyi ülke dışına kaçmaya zorlarken, Türkiye’yi de adım adım bu iç savaşın içine çekti. Yarattığı yıkımdan Türkiye’nin de zarar görmesine yol açtı” diye konuştu.

MHP Grubu adına söz alan Erzurum Milletvekili Kamil Aydın da tezkereye MHP olarak ‘evet’ oyu vereceklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

* Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak gündemimize aldığımız tezkerenin 3 boyutlu yani ulusal, bölgesel ve küresel savunma ve güvenlik ihtiyacından doğmuş bir zaruret olduğu açıkça görülmektedir. Çünkü uluslararası ilişkilerin ve hareketliliğin ivme kazandığı bu yüzyılda ‘Bekle, gör’ veya ‘Bana değmediği sürece bin yıl yaşasın’ politikalarının artık ne sahada ne de masada geçerli bir yaklaşım olmadığı açık ve nettir.

* Diğer bir ifadeyle, taciz ve saldırıların vuku bulmasını beklemeden potansiyel tehdit, tahrik ve riskin oluştuğu her yerde proaktif davranılıp etkisizleştirilmesinin 21’inci yüzyıl savunma ve güvenlik stratejisinin özünü oluşturduğunun farkında ve Allah’a şükür millet olarak bilincindeyiz.

İYİ Parti temsilcileri de söz alarak tezkereye ‘evet’ oyu kullanacaklarını açıkladı.

TEZKERE TBMM’DE KABUL EDİLDİ

Irak ve Suriye’ye tezkeresinin 2 yıl uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre; TBMM’nin TSK unsurlarının Irak ve Suriye’de bulunmasına izin veren kararı, 30 Ekim 2021’den itibaren 2 yıl daha uzatıldı.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Irak-Suriye tezkeresi oylamasında CHP ve HDP, ‘hayır’ oyu kullandı. TSK unsurlarının Irak ve Suriye’de bulunmasına izin veren Cumhurbaşkanlığı tezkeresi; AKP, MHP, İYİ Parti, Memleket Partisi, Demokrat Parti ve Zafer Partisi’nin ‘evet’ oylarıyla kabul edildi.

DEVA PARTİSİ’NDEN ‘ÇEKİMSER’ OY

DEVA Partisi, tezkereye destek vermediklerini ve ‘çekimser’ oy kullandıklarını duyurdu.

DEVA Partisi’ni mecliste temsil eden İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, konuyla ilgili açıklamasında, “Az evvel Mecliste oylanan 16 Ekim 2021 tarihli tezkere oylamasına partimizin Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun bugünkü temayülü doğrultusunda destek vermedim. Parti eğilimimiz gereğince ‘çekimser’ olduğumuzu kamuoyuna bildiririm” dedi.

ZAFER PARTİSİ’NDEN TEZKEREYE ‘EVET’ OYU

TBMM'de İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ ve Adana Milletvekili İsmail Koncuk ile temsil edilen Zafer Partisi, tezkereye ‘evet' oyu kullandıklarını duyurdu. Zafer Partisi'nin açıklaması şu şekilde:

* Zafer Partisi, saray rejiminin Suriye politikasını yanlış buluyor. Yapılması gereken Suriye rejimi ile anlaşarak Suriye ordusunun PKK ve IŞİD-El Kaide ve benzeri örgütler ile savaşmasının önünü açmaktır.

* Suriye'nin toprak bütünlüğünü Suriye ordusu sağlamalıdır. Ancak saray rejimi ısrarla yanlış bir politika izleyerek Türk ordusunu iktidarın hatalı politikalarını düzeltmek için kullanmaktadır.

* Mevcut şartlarda ordumuz Suriye topraklarında konuşlanmış olduğu ve Saray rejimi uygun politik şartları oluşturmadığı için askerlerimizi tehlikeye atmamak amacı ile tezkereye ‘evet’ diyeceğiz.

MEMLEKET PARTİSİ, ŞERH KOYARAK ‘EVET’ OYU VERDİ

TBMM'de 3 sandalyesi bulunan Memleket Partisi, tezkereye şerh koyarak ‘evet' oyu verdi. Memleket Partisi İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, TBMM'deki konuşmasında şu açıklamayı yaptı:

* Memleket Partisi olarak Türkiye'nin birliğine, bütünlüğüne, kardeşliğine, güvenliğine karşı çevrilmiş binlerce TIR silahın namlusuna gül takacak değiliz. Demokrasi, barış kisvesiyle o namluları okşayanlardan olmayacağız.

* ABD'nin Dedeağaç ve Larisa'da, Girit'te, güneyimizde kuşatmasını görüyoruz. Emperyalizmin terör koridoruna, bu koridorun denize ulaşmasına geçit verilmemelidir. PKK-YPG'nin bölgedeki varlığına müsaade edilmemelidir.

* Devletimizin, milletimizin, Mehmetçiğimizin yanındayız. 2 yıllık süreye şerh koyuyor, bu süre 1 yıl olmalı diyor, tezkereye Memleket Partisi olarak ‘evet' vereceğimizi duyuruyoruz. Atatürk cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır. Kuvâ-yi Milliye dimdik ayaktadır.

ENGİNYURT: HÜKÜMET BUNU İÇ SİYASET MALZEMESİ YAPMASIN

Demokrat Parti, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yetkisini 2 yıl uzatan tezkereye ‘evet' oyu verdi.

Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, “Demokrat Parti olarak teskerenin kabulü yönünde oy kullanacağız. Hükümetin bu teskereyi iç siyasete malzeme yapacak, tehlikeli yollara girmemesi en önemli dileğimizdir. Türkiye Cumhuriyeti Devletine güvenimiz tamdır. Allah Devletimizi ve Mehmetçiğimizi korusun” açıklamasında bulundu.

DESTİCİ’DEN TEZKERE AÇIKLAMASI

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, tezkereye ‘evet’ oyu verdiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

* Mehmetçiğimiz, hem o bölgedeki kardeşlerimizin huzuru ve güvenliği için hem de o bölgeyi terör yuvası olmaktan kurtarmak ve teröristleri temizlemek için nasıl Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı Harekatı’nı gerçekleştirmişse Tel Rıfat’tan Münbiç, Sincar’a kadar harekatlarını gerçekleştirecek ve oraları terörden temizleyecektir, Allah’ın izniyle.

* Bizim de duamız kahraman ordumuzla birliktedir. Rabbim, kahraman ordumuzu her daim muzaffer eylesin, oradaki mazlumların da yar ve yardımcısı olsun.

KILIÇDAROĞLU TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Selvi Hanım ve ben, askerliğini er olarak yapmış oğlumuzun gururlu anne ve babasıyız. Kendi çocuğuna bedelli askerlik yaptırıp, milletin evlatlarını ateşe atan şahsın hazırladığı gayriciddi tezkereler kabul edilemez. Tezkereye ‘Hayır!' diyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

TEZKERENİN AMAÇLARI

Kabul edilen tezkerenin amaçlarına ilişkin, Türkiye’ye yönelik terör tehdidin devam ettiği belirtilerek, “Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler, terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terör örgütlerinden ülkemize bundan sonra da yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı milli güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak” ifadeleri yer aldı.

GEREKÇE

Tezkerenin gerekçesinde, “Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler ve bunlarla ilgili olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ilerde telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması” istendi.

LÜBNAN TEZKERESİNİN SÜRESİ DE UZATILDI

Lübnan tezkeresinin süresi 1 yıl daha uzatıldı. TBMM Genel Kurulu’nda, Lübnan’da bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, kabul edildi.

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2021, 08:36

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0