Zam talebi reddedilmişti: Soyer’den UKOME sitemi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı bir canlı yayında kent gündemine ilişkin açıklamalarda bulunurken ulaşım zamlarına gelen tepkilere merkezi iktidarın yaptığı zamlar ve vergiler üzerinden yanıt verdi.

Zam talebi reddedilmişti: Soyer’den UKOME sitemi

Ulaşımdan alınan ÖTV’nin sıfırlanması gerektiğine dikkat çeken Başkan Soyer, ESHOT’un zararının arttığını belirtti. Ulaşım zammı taleplerinin UKOME’den geri dönmesine sitem eden Soyer, “Biz çok ciddi bir bütçemizi ESHOT tekerleri dönsün diye sübvanse ediyoruz. Bizim bunları ESHOT’a yansıtmamız gerekiyor ancak UKOME diye bir kurum var ve biz orda azınlıktayız. Orada sürekli reddediyorlar. Biz sürekli olarak bu maliyetler uygun rakam belirleyemiyoruz. Buna faydası kime? Belediyenin çökmesi, giderlerinin sürekli böyle bir sübvanse etmesi kime fayda? Bütün İzmir’i cezalandırıyorsunuz” dedi.

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı bir canlı yayında kent gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

9 Eylül kutlamaları ve Tarkan Konseri için Kordon’da fahiş fiyata kiralık daire ve tekne kiralandığı iddialarına yanıt veren Başkan Soyer, TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman'ın 9 Eylül’ü hedef göstererek kentlerin kurtuluş larının kutlanmasına ilişkin sözlerine de tepki gösterdi.

Son dönemde İzmirlilerin yerel yönetimler açısından en çok tepki gösterdiği su ve ulaşım zamları konusunda da değinen Başkan Soyer, merkezi iktidarın zamlarını işaret ederken ulaşım zammı kararlarının verildiği UKOME konusunda da sitemde bulundu. 

“DARPHANE GİBİ PARA BASIP BUNLARIN DAĞITIMINI SAĞLIYORUZ"

Su ve ulaşım zamlarına ilişkin eleştirilere yanıt veren Başkan Soyer, maliyetleri dahi karşılayamadıkları ifade etti ve “Biz kamuyuz. Kamunun arpasını harcıyoruz. Bu su da kamunun arpası ile ürettiğimiz bir ey. Biz bunu maliyetlerini karşılamak zorundayız yoksa bu hizmet veremeyiz. Ben İzmirlilerin parasını harcıyorum. Otobüste suda o maliyetleri karşılayacak maliyet koymazsak İzmirliye hizmet üretemeyiz.  Bizim yaptığımız şey ne suda ne toplu taşımada, maliyeti karşılamıyor. Biz adeta darphane gibi para basıp bunların dağıtımını ve vatandaşa ulaşımını sağlıyoruz. Ancak bizim darphanemiz yok. Otobüs geçiyor ve içinde 20 kişi var. Her birinin cebine 11-12 TL para koyuyuz o otobüse binsin diye. Bu sürdürebilir bir şey değil. Bizim toplu ulaşımını vatandaşlara sağlıklı temiz ve sürdürülebilir vermemiz için maliyeti karşılamamız lazım. Siz bizim maliyeti karşılayacak bedel koymamızı engelliyor ve vatandaşa şikayet ediyorsun. Siz kimsiniz? Siz ne kadar devletseniz bizde o kadar devletiz” dedi. 

“BÜTÜN İZMİR’İ CEZALANDIRIYORSUNUZ”

Ulaşım zamları noktasında ulaşımdan alınan KDV ve ÖTV rakamlarını hatırlatan Soyer, “Otobüsteki mazota KDV ve ÖTV ödüyoruz. Ancak benim teknem olsaydı bunlardan muaf olacaktım. Bu adalet değil, hak değil. Vicdani ve ahlaki değil. Bizim 1 sene içinde ESHOT’a yaptığımız sübvansiyon 1 milyar liranın  üstüne çıktı. Biz çok ciddi bir bütçemizi ESHOT tekerleri dönsün diye sübvanse ediyoruz. Bizim bunları ESHOT’a yansıtmamız gerekiyor ancak UKOME diye bir kurum var ve biz orda azınlıktayız. Orada sürekli reddediyorlar. Biz sürekli olarak bu maliyetler uygun rakam belirleyemiyoruz. Buna faydası kime? Belediyenin çökmesi, giderlerinin sürekli böyle bir sübvanse etmesi kime fayda? Bütün İzmir’i cezalandırıyorsunuz, yazık değil mi bu millete. Çok üzücü. Ben oradaki bürokrat arkadaş ne kadar devlet memuruysa ben de o kadar devlet memuruyum. Aramızdaki tek fark ona devlet baba diyorlar, bize belediye ana diyorlar. Biz ana şefkati ile kucaklamaya, evin her tarafının tozunu almaya ve herkesi kucaklamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“TÜNEL AÇILMASI İÇİN İLK ADIMLARI ATTIK”

Kredi çalışmalarıyla birlikte kentte ve ülke genelinde tartışmalara neden olan, ardından yargıya taşınan Buca Metrosu çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Başkan Soyer, metronun bitimi için tarih verdi ve “Çok iyi gidiyor. Daha 2 gün önce tunel açılmasıyla ilgili ilk adımları atti ve o alandaki tüm ağaçları oradan başka bir yere naklettik. Ağaçlara kıymıyoruz. Bizim zamana karşı bir yarışımız var. 4 yıl süremiz var ve 4 yılda bitirmek zorundayız. Çünkü bizim aldığımız finansman 4 yıl ödemesiz. Yani bizim bunu rantabl bir proje olarak sürdürebilmemiz için 4 yıl sonunda bitirip ödeme başladığında işlemeye başlamış olsun ve belediyeye yük olmasın. O Buca Metrosu çalışacak vbe biz ona bineceğiz” dedi.

“ŞEHİR EFSANELERİ…”

İzmir’in Kurtuluşu ve kurtuluş savaşının zaferle taçlandığı gün olan 9 Eylül kutlamalarından da bahseden Başkan Soyer, Tarkan Konseri için Kordon’da uygulanan tarifelere ilişkin ortaya atılan iddialara da değindi ve “Şehir efsaneleri…  Tekneler su fiyat, şurası şu fiyat diye… Biz de duyuyoruz onları. Ne kadar doğru bilmiyorum ama büyük bir hareket ve heyecan getirdiği kesin. Yaklaşık 10 yıl sonra Tarkan ilk kez bir halk konseri verecek. Bu kasvetli iklimde nefes aldıracak insanlarımıza. Bu iklimde umuda çok ihtiyacımız var. Biz bunları aşacağız. Bizim atalarımız Kurtuluş Savaşı’nda emperyalizme tarihin tokadını atmışlar. Biz de aşacağız” diye konuştu.

“BU KADAR VEFASIZLIK OLMAZ”

TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman’ın İzmir’I hedef göstererek şehirlerin kurtuluş yıldönümlerinin kutlanmayacağın belirterek “Kölelikten kurtulduğumuz tarihe niye bayram diyeceğiz” sözlerine de Zafer Yolu yürüyüşünden bir anısıyla yanıt veren Başkan Soyer, “Bu kadar vefasızlık olmaz. Keşke o da yürüseydi . O heyecanı ve o anı keşke içinde hissedebilseydi. Biz bunları aşmayı becerebilecek ferasete sahibiz. Bu topraklarda bambaşka koşullarda sağlıkla yayacağız” ifadelerini kullandı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0