TAŞINMAZ TİCARETİNDE YENİ DÖNEM

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

TAŞINMAZ TİCARETİNDE YENİ DÖNEM

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan taşınmaz ticareti hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmî Gazete’de 14.10.2020 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmelik kapsamında lise mezunu olmayanlar emlak işletmesi açamayacaklar. Yeni bir emlak işletmesi kurmak isteyenler için mesleki yeterlilik belgesi dışında ayrıca eğitim ve staj şartları aranacak.

Konu ile ilgili İzmir merkezli uluslararası gayrimenkul yatırım ve pazarlama konularında faaliyet gösteren ARSATURK GAYRİMENKUL A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz KURT’a yönetmelik ile yeni dönemde nelerin değişeceğini sorduk.

Kurt ifadesinde;

“Yönetmelik, öncelikle amacı doğrultusunda hizmet kalitesini artıracak, haksız rekabeti ortadan kaldıracak ve kayıt dışılığın önüne geçecektir. Artık, taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan işletmeler emlakçılık yapamayacak. Emlak ofisi açmak için sorumlu emlak danışmanı seviye 5 belgesinin yanında Milli Eğitim Bakanlığı onaylı en az 100 saatlik eğitim şartı gelmesi ile herkesin ikinci mesleği emlakçılık olmayacak. Eğitimin yanı sıra staj ve deneyim şartının da gelmesi meslek kalitesinin artmasını sağlayacak. Alım satıma aracılık işleminde hizmet bedeli oranı, satış rakamının katma değer vergisi hariç yüzde 4’ünden, kira işlemlerinde ise kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olamayacak. Emlak danışmanları yetkilendirme sözleşmesinde açıkça yazması koşulu ile tapu, belediye vb.  resmi kurumlardan bilgi ve belge temini yapabilecek.” şeklinde açıklamada bulundu.

“Yetki Belgesi Olmayan İşletmeler Sitelere Üye Olamayacak”

Yılmaz Kurt, yetki belgesi gerekliliğinden bahsetti;

“En önemlisi yetki belgesi olmayan firmalar ilan sitelerine üye olmayacak.

İşletmeler, alım satım, pazarlamaya ve ya kiralamaya yetkili olmadığı taşınmaza yönelik ilan veremeyecek. İlan sayfalarında taşınmaz ticaretine yönelik ilan veren işletme ve sözleşmeli işletmeler, yönetmelikle belirtilen ilke ve kurallara uymakla ve ilanlarında üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer vermemekle sorumlu olacaklar. Dijital ortamda taşınmaz ticaretine yönelik ilan verilmesine aracılık eden gerçek veya tüzel kişiler; aynı taşınmaza yönelik birden fazla işletme veya sözleşmeli işletme tarafından ilan verilmesi durumunda, o taşınmaza ilişkin yetkilendirme sözleşmesine taraf olan işletme veya sözleşmeli işletmenin talebi halinde yetkisiz verilen ilanları yayımdan derhal kaldıracaklar.”.

“Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”

Kurt son olarak;  “Emlak sektöründe hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ve yeni bir dönem başlayacak. Kaliteli hizmetin artması, haksız rekabetin engellenmesi ve kayıt dışılığın önüne geçmek için yönetmeliğin uygulanması konusunda bizlerde üzerimize düşeni yapacağız ve konunun takipçisi olacağız. Mesleğe itibar kazandıracak bu yönetmeliğin çıkarılmasında  başta Sayın  Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan olmak üzere emeği geçen herkes teşekkür ederiz.”dedi.

Yılmaz KURT

Arsatürk Gayrimenkul A.Ş.

Yönetim Kurulu Başkanı

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi

https://www.arsaturk.com.tr/

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2020, 11:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0