Soyer 'direniş çağrısı' yapmıştı… Yola çıktı, Rota İzmir!

Brezilya Donanması’na ait asbest yüklü NAe Sao Paulo adlı uçak gemisinin sökülmek için Aliağa’ya getirilmemesi amacıyla bir dizi eylem gerçekleştirilirken, Aliağa Sao Paulo Grubu, geminin saat 15.00 itibariyle yola çıktığını tespit etti. Geminin, motorunun olmadığı ve Hollanda bandıralı Alp Center römorku tarafından çekilerek İzmir’e getirileceği öğrenildi.

Soyer 'direniş çağrısı' yapmıştı… Yola çıktı, Rota İzmir!

Asbest yüklü NAe Sao Paulo adlı Brezilya Donanması’na ait savaş gemisinin söküm için İzmir’in Aliağa ilçesindeki söküm tesislerine getirileceği haberinin ortaya çıkmasıyla başlayan tepkiler ve eylemlere rağmen, geminin yola çıktığı öne sürüldü. Geminin İzmir’e getirilmemesi için mücadele veren çok sayıda örgütten biri olan Aliağa Sao Paulo Grubu, 4 Ağustos tarih ve saat 15.00 itibariyle yıla çıktığını duyurdu. Açıklamada, Rio Limanı’ndan gelen bilgi ve görsel kanıtlara göre, yüzen tehlikeli atık olan nükleer uçak gemisi NAe Sao Paulo’nun römorkör ile çekilmesi ve Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’ndeki SÖK Denizcilik Tersanesi’nde bitmesi planlanan yolculuğa çıkış işlemlerinin başladığı görüşüne yer verildi.

62 YAŞINDAKİ GEMİ, PEK ÇOK ÜLKENİN KARASULARINDAN GEÇECEK
Pek çok ülkenin karasularını tehlikeye atarak yola çıkacak olan 62 yaşındaki tehlikeli geminin motorunun olmadığı ve Sao Paulo’yu çekecek olan Hollanda Bandıralı Alp Center römorkunun, bu sabah kalkış çağrısı yaptığı öne sürüldü. Başta Cebelitarık Boğazını kontrol eden  Birleşik Krallık, İspanya, Fas olmak üzere, transit ülkelerin hiçbirine izin başvurusu yapılmamış olması, Uluslar arası hukuka da aykırı bu işlem daha büyük bir skandaldır. Her bir ülkenin tek tek bu yasadışı satışla ilgili olarak, gemiyi karasularına sokmama ve tutma hakkının doğduğu görüşü de vurgulandı.

GEMİ ALANLARININ SADECE YÜZDE 12’LİK KISMININ ENVANTERİ ÇIKARILMIŞ
Aliağa Sao Paulo Grubu’nun açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verildi:

“Uluslararası ve Türkiye'den çevre ve emek örgütleri, Fransa, Brezilya ve Türkiye Çevre Bakanlıkları başta olmak üzere kamu otoritelerine bu satışın, Tehlikeli Atıkların Ticaretini Yasaklayan Uluslararası Sözleşmelere (Basel Sözleşmesi ve İzmir Protokolü) ve ulusal çevre mevzuatlarına aykırı olduğuna dair, satışın gerçekleştiği Mart 2021'den beri somut analizlere dayalı pek çok uyarı mektupları yolladılar. Tehlikeli atıkları sökülecek gemiye yüklediğinizde, tehlikeli atık olmaktan ve yasaktan kurtulmuyorlar. Bu gemi bütünüyle tehlikeli atık statüsündedir! Neden? Tehlikeli Madde Envanteri'ndeki, envanteri gerçekleştiren şirketin bile kabul ettiği eksiklik ve uygunsuzluklar vardır. Envanter  gemi alanlarının sadece yüzde 12 gibi kabul edilemeyecek kadar düşük bir kısmını kapsamaktadır!  Radyoaktivite ölçümlerini gemi sahibinin tuttuğu bir şirket sahibi tarafından yapılmıştır! Sadece gemi  sahibinin ibraz ettiği belgeler dışında ikiz gemisi Clemenceau'nun söküm ve bu geminin inşa planları talep edilmemiş ve örnekleri alırken bunlar kullanılmamıştır. İkiz gemisinin yüzde 86’sını kapsayarak yapılan envanterinin gösterdiği tehlikeli madde miktarları ile Sao Paulo'nun envanterinin gösterebildikleri arasındaki uçurum hala açıklanmamıştır.  Brezilya Ordusu, geminin tamiratları sırasında iki envanter arasındaki tonlarca asbest farkını açıklayacak (birinde 760, diğerinde 9,6 ton) geçerli bir asbest bertaraf belgesi ibraz etmemiştir. Mart 2021'deki satış sonrasında SÖK Denizcilik adına gemide şirket adına çalışan işçiler bir senedir belirsiz şartlarda asbeste  maruz kalmışlardır.”

GEMİNİN YOLCULUĞUNUN BİR AY SÜRMESİ BEKLENİYOR
“Bu yüzen tehlikeli atığın alanı ve satanı memnun olsa da, Aliağa'da, İzmir'de, civar tarım havzalarında, yaşam alanlarımızda Ege Denizi’nde yaşamı, gelecek nesilleri korumak zorunda olanlar, elinde yaşamı dışında kaybedeceği olmayanlar razı olmayacağız. Durmayacağız. Bu gemi bir ay sürmesi beklenen riskli yolculuğu sırasında Brezilya'da açılmış olan davalara müdahil olacak, Türkiye ve Fransa'da yenilerini açacağız. Nasıl Sao Paulo uçak gemisinin ikizi Clemenceau benzer bir mücadele ile 2007'de Pasifik Okyanusu'ndan geri döndürüldüyse, bu gemi de Atlantik Okyanusu'ndan geri dönecek! Bu dünya, bir avuç zümrenin kısa vadeli karının bedelini, tüm canlı ve nesillere geri dönüşsüz olarak dışsallaştıramadığı bir dünya oluncaya dek, yaşamı savunmaya devam edeceğiz.”

Sao Paulo gemisini işte bu römorkör çekecek:

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0