ODA TV'NİN ADIYLA İHALE Mİ ALINDI?

ODA TV'NİN ADINI KULLANARAK İHALE Mİ ALINDI?

ODA TV'NİN ADIYLA İHALE Mİ ALINDI?

30 Nisan Cuma günü, “İZMİR'DE ODA TV'NİN ADINI KULLANARAK BELEDİYELERİ HARACA BAĞLAYAN GAZETECİ KİM?” başlıklı bir haber yapmış ve pazartesi günü açıklayacağımızı belirtmiştik. Bugün bu konuya açıklık getireceğiz.

A3 Gazetesi’nden Serdar Öztürk’ün konuyla ilgili haberine göre; “Uzunca bir süredir İzmir’de de yerel yönetime sırtını dayamadan gazetecilik yapmak neredeyse imkansız.

Gelin bunu somut örnek ile açalım.

İzmir’de yayınlanan haftalık/aylık gazetelerin tek alıcısı yerel yönetimlerdir.

Bayilerde bulamayacağınız neredeyse elliye yakın gazete vardır. Günlük olarak yayınlananların dışındaki bu gazetelere bir örnek de E-gazetem adlı yayın organıdır. Sahipliğini, kendisini Türkiye’nin önemli internet haber sitelerinden ODA TV’nin İzmir temsilcisi olarak tanıtan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında hakaretten soruşturma olan ODA TV muhabiri  Gamze İşler’in yaptığı gazetenin yayın hayatına başlama tarihi 22 Nisan 2020.

Benzerleri gibi, aylık gazetenin alıcısı da yerel yönetimler.

Kim o yerel yönetimler? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi İZBETON. İZBETON’un asli görevi midir diye sorarsanız, ben de bilmiyorum.

Ancak belgelere göre, E-gazetem Temmuz 2020’den itibaren istisnasız her ay İZBETON’a gazete satmış. Önce bin adetle başlayan gazete satışı, 2020’nin sonunda 2 bin adete, 2021’in Şubat ayından itibaren ise 8 bin 500 adete yükselmiş. Benzerleri gibi, aylık gazetenin alıcısı da yerel yönetimler. Önce bin adetle başlayan gazete satışı, 2020’nin sonunda 2 bin adete, 2021’in Şubat ayından itibaren ise 8 bin 500 adete yükselmiş. Peki ne özelliği var da e-gazetem bir anda İZBETON’un alım listesine girmiş? Bunu bilen yok.

Ancak İZBETON’a Gamze İşler tarafından 15 Şubat 2021’de kesilen faturaya göre, 14 Şubat 2021’de basılmış E-gazetem tanesi 2 liradan 8 bin 500 adet olmak üzere toplam 17 bin liraya satılmış.”

Şimdi Ege Ajans olarak, İzmir basınında çalışmakta olan basın emekçileri olarak soralım;

ODA TV’nin ismi referans olarak kullanıldı mı? Bazı yetkililer, “Biz bu ihaleyi ODA TV adına verdik.” diye garip savunmalar yaparken biz de ODA TV’yi aradık. Yetkililer kesinlikle bu gazeteyle alakalarının olmadığını eğer kendileri ihale alırlarsa, kendi faturalarını keseceklerini belirttiler.

Şimdi, ODA TV yetkililerinden bir açıklama bekliyoruz.

E-gazetem’le bir ilginiz var mıdır?

E-gazetem’in aldığı doğrudan teminlerle herhangi bir ilişkiniz var mıdır?

E- gazetem’in size ödediği bir meblağ mı vardır?

Bir de İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerine şu soruyu soruyoruz, E-gazetem’e verilen bu doğrudan teminleri “ODA TV’ ye veriyoruz” diye savunmak özrün kusurundan büyük olmasıdır. Bu ihaleleri ODA TV’ye verdiğini belirten yetkiliye soruyoruz, ODA TV'ye açıp sordunuz mu bu gazetenin onlarla alakası olduğunu?

İşin en ilginç taraflarından biri 168 bin 140 liralık yaklaşık maliyetli ihalenin bedeli de 134 bin 400 lira olarak belirlenen dergi, size kaç liraya fatura edilmiştir? Bunu açıklamanız gerekir. İZBETON Genel Müdürü Heval Kaya’ya şu soruyu soruyoruz; Ocak ayından bu tarafa düzenli, olarak İZBETON’a 17 bin lira fatura kesen E-gazetem’e bu imkanı sağlamanızı kim talimat verdi Sayın Heval Kaya? Tüyü bitmedik yetimin hakkını hangi sıfatla ve hangi emirle ödediniz? Böyle bir imkanınız varsa, yasal gazetecilik yapanlara herhangi bir desteğiniz oldu mu? Biz yanımızdaki işçilerin sigortasını ödemeye zorlanırken, yanında bir kişi bile çalıştırmayan, künyesi meçhul bir gazeteye bu kadar kıyak nasıl izah edilebilir?

 İYİ Parti kontenjanından Konak Belediyesi Meclis Üyesi olan, künyede adı yayın kurulu üyesi görünen, aynı zamanda E- Gazetem'in fiili faaliyet gösterdiği adresteki "Bir Hayata Dokun Derneği Başkanı Burcu Bostancıoğlu'nun bu işlerdeki rolü, görevi nedir? İZBETON'a verilen gazetelerdeki künye;

Bu torpillilere ihale veriyorsanız, aklıma şu soru geliyor; ONLAR GAZETECİ DE BİZ NEYİZ ?

İZBETON'A A.Ş'ye soruyoruz. Size verilen künye bu. E-gazetem’in künyesine baktık, ilk künyesinde gözüken Genel Yayın Yönetmeni Haydar Koçak, üç ay önce ayrılmış. Şimdiki künyesinde de hiçbir şey yok. Bu bir aldatmaca degil mi Heval bey? Açıklama bekliyoz. Şu anki boş künye;

Dün Tunç beyin yanında durmaktan korkan, Tunç beyin adını duyunca tansiyonu 38’e çıkan, bu zat-ı muhteremlere ilginiz nedir? Eğer kıstas, Tunç Başkan’a yakınlık diyorsanız, İzmir'deki internet medyasında, seçimlerden önce Tunç Başkan’ın yanında aslanlar gibi duran ender medyalardan birisi Ege Ajans'tı. Biz yol arkadaşlığı yaptığımız Tunç Başkan’a bir zarar gelmesin diye, değil doğrudan teminle ihale, bir çay bile içmedik. Çünkü dost olmak, yol yürümek böyle bir şeydir. dün Tunç Başkan’ın yanında duramayanları ödüllendirmek, yetkisini kendinizde görüyorsanız, Tunç Başkan’a şunu demek gereği duyarım; Yol arkadaşım olarak gördüğüm Tunç Başkanım, dün yanınızda olanları  unutan, sizi adınızı anmaya bile korkan bu kişilere ihale veren zihniyeti adı sanı sıfatı, apoleti ne olursa olsun sorgulayın Başkan, sorgulayın. Onlar size yanlış bilgi veriyor.

Ak Parti’yi kendi basınını kollamakla, karşıyı baskılamakla suçlayan CHP zihniyetine diyoruz ki; “sizin Ak Parti’den farkınız ne? Siz de ahbap çavuş ilişkileri içinde bizim oğlan mantığıyla birine haksız ihaleler veriyorsanız, hadi bunlara bunu verdiniz de sayıları 35-40’ı aşmayan yasal internet medyalarına da kazara üç lira, beş lira bir pandemi yardımı yapmak aklınıza gelmedi mi? İzmir’deki irili ufaklı internet medyası haykırıyor; ODA TV’nin adı kullanılarak ihale alınıyorsa, diğer basın kimin adını kullanarak ihale alacak?

Daha önce internet medyasına düşen haberlerde E-gazetem’in yine ODA TV referansıyla Konak Belediye Başkanı Sayın Abdül Batur’dan malzeme yardımı aldığı (kamere, mikrofon vs.) medyada yazılıp çizilmişti ve hiç kimse inkar gelmemişti. Şimdi buradan İzmir’deki bütün adına diyoruz ki; Ey İzmir’deki belediyeler, ODA TV’nin adını kullanarak sizden de ihale alındı mı? Sizler de gizli saklı yardım ettiniz mi?

Bir de Metro A.Ş Konusu mevcut. Serdar Öztürk'ün haberinde sorduğu soruları tekrarlayalım;

"İZMİR METRO Dergisi’nin 2020 basım ihalesini kazanan İleri Basım Matbaacılık’ın kazandığı ihalenin süresi ne zaman doldu?
9 Aralık 2020’de.
İZMİR METRO Dergisi 2021’de yeniden yayınlandı mı?
Evet.
Resmi kayıtlarda 2021 yılı için ihale yapıldığına dair hiç bilgi yok.
Bilenlere sorduğumuzda, dergi için açık ihale yapılmayarak doğrudan temin yöntemi ile basım işinin verilmiş olabileceğini söylediler.
Kurum yetkililerine ulaşmamız olanaklı olmadığı için bilemiyoruz.
Ancak İZMİR METRO Dergisi, 6 Nisan 2021’de 112. sayısını da yayınladı.
Baskı yine İleri Matbaacılık.

Burada şu soruların yanıtlarını aramanın zamanı…
Her yıl açık usul ile baskı işini ihale eden İZMİR METRO, 2021 yılı için neden ihale yapmadı ya da doğrudan temin yolunu kullanmayı seçti?
Acaba sadece baskıyı yapan İleri Matbaacılık iken, derginin hazırlanması sürecinde başka bir aracı var da onun mu görünmesi istenmiyor?
İZMİR METRO Dergisi’ni yayına hazırlayan, basım işlemini yaptırdıktan sonra idareye teslim eden acaba İZBETON’a tek seferde tanesi iki liradan 8 bin gazete satan e-gazetemin sahibi Gamze İşler olabilir mi?
İleri Matbaacılık Gamze İşler’e baskı işini fatura ediyor, o da üzerine kâr payını ekleyerek İZMİR METRO Dergisi’ni basıyor olabilir mi?
Olabilir.
Bu konuda her iki kurumun faturaları bizi gerçeğe götürecek o çok açık.".

Metro A.Ş dergisi için 16 sayfa saman kağıda, matbaaya ödenen fatura tutarı 6620 tl (kdv dahil ) / 40.000 adet = 0.16 kuruş. Metro A.Ş. yetkilileri  Gamze İşler 'in fatura bedelini açıklasınlar.

İZBETON haricinde, İZDENİZ, İZDOĞA ve başka belediye şirketlerine de fatura kesildiği iddiaları mevcut. Bunun yanında Burcu Bostancıoğlu ve Gamze İşler'in çok yakın dost oldukları ve ev arkadaşı oldukları da iddialar arasında.

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2021, 10:14

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0