Müzik Yasaklarında Kullanılan Röntgen Plaklar

Sovyetler Birliği’nde müzik yasaklanınca röntgen plaklar ortaya çıktı

Müzik Yasaklarında Kullanılan Röntgen Plaklar

Bu günlerde en sevdiğimiz müzikleri seçmek için yüzlerce hatta binlerce müzik dinlemek ve bir çalma listesi oluşturmak çok kolay, ancak her zaman bu kadar basit değildi. 1950’lerde Sovyetler Birliği’ndeki gençler, popüler müzikleri dinleyebilmek için zor ve yıpratıcı yollara başvurmak zorunda kaldılar. Bu süreçte röntgen plaklar yaptılar. Kırık bir kol, bacak veya kaburga röntgenlerinden oluşan plaklar, o dönemde çok satıldı. İşte röntgen plaklarının ilginç hikayesi

Listelist'İn haberine göre; Sovyetler Birliği’nde müzik yasaklanınca röntgen plaklar ortaya çıktı.

SSCB, 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki yıllarda komünist duyarlılıkları için fazlasıyla bireyselleştirilmiş olan müzik ve sanata yasaklar getirdi. Bu, Sovyet gençlerinin Elvis veya Ella Fitzgerald plaklarını satın almalarının neredeyse imkansız olduğu anlamına geliyordu. Karaborsada birkaç kopya bulmak mümkündü ama çok pahalıydı. Tabii bu durum stilyagi’ler (stil avcıları) için oldukça zordu.

Ancak her yasaklamada olduğu gibi müziğin yasaklanması da buna talep olmadığı anlamına gelmiyordu. Stilyagi, özellikle Rock and Roll ve caz müziğinin karaborsa fiyatlarını karşılayamıyordu. Hal böyle olunca birkaç çalışkan genç, vinil üzerine erişebilir müzik kayıtları bastırdı. Ancak o zamanlarda vinil kıtlığı vardı. Bunun üzerine bir neslin yaratıcılığı devreye girdi ve röntgen plaklar ortaya çıktı.

Stilyagi, Amerikan müzik kültürünü çok beğeniyordu ve onlar için müzik plakları olmazsa olmazdı. Bu nedenle kaçak kayıtlar yapabilmek için hastane çöplerine atılmış röntgenleri aldılar. Balmumu kesmeye yarayan kesici diskleri kullanarak kaydı röntgen üzerine kopyaladılar, diski elle kestiler ve sigara ucu ile yakarak ortada bir delik açtılar. Bu röntgen plaklar, 2008 yapımı Rus filmi Stilyagi’de (Hipster) gösterilmişti.

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2020, 00:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0