MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI HASAN TAHSİN ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILIYOR

İzmir'in Yunanlılar tarafından işgaline karşı ilk kurşunu atan Hasan Tahsin, şehit olduğu 15 Mayıs 1919'un yıl dönümünde anılıyor.

MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI HASAN TAHSİN ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILIYOR

İzmir'in Yunanlılar tarafından işgaline karşı 15 Mayıs 1919'da ilk kurşunu atan Hasan Tahsin, Anadolu'da kurtuluş fitilini ateşleyen isimler arasında yerini aldı.

Gerçek adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin, 1888 yılında Selanik'te dünyaya geldi. Babasının adı Recep, annesinin adı Rabia olan Hasan Tahsin'in Binnaz ve Melek isminde iki kız kardeşi ve Mehmet Recep adında bir ağabeyi vardı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün de okuduğu "Şemsi Efendi" okuluna giden Hasan Tahsin, daha sonra Feyziye Mektebine geçti. 1907 yılında İstanbul'da fen eğitimi alan Hasan Tahsin, burada İttihat ve Terakki hükümeti ile çalıştı.

Hasan Tahsin, İttihat ve Terakki bursuyla Fransa'da Sorbonne Üniversitesinde siyaset bilimi bölümüne yazıldı. Okulu bitirip bitirmediği hakkında kesin bilgi bulunmayan Hasan Tahsin, Fransa'da bulunduğu sırada Trablusgarp'ı işgal eden İtalya'yı protesto için Mısırlı öğrenci lideri Şeyh Dayef ile mitingler düzenledi.

Hasan Tahsin'in işgalci Yunan kuvvetlerine attığı ilk kurşun Anadolu'da yankı uyandırdı. Hayatını ortaya koyarak işgale karşı çıkan Hasan Tahsin, kurtuluşunun da fitilini ateşlemiş oldu.

O dönem İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan Sabri Süphandağlı'nın öncülüğünde, 1972 yılında, Hasan Tahsin Anıtı yaptırma kampanyası başlatıldı.

Konak Meydanı'na yapılan anıt 1974'te tamamlandı. Mezarının yeri bilinmeyen ve İstanbul Üsküdar'daki aile mezarlığında temsili bir mezar taşı bulunan Hasan Tahsin, vefatının 100. yılında düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Milli Mücadele'yi ateşleyen isim

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerçek ismi Osman Nevres olan Hasan Tahsin'in 1918 yılında özel bir görevle İzmir'e geldiğini söyledi.

Hasan Tahsin'in "Hukuk-u Beşer" isimli gazeteyi çıkardığını kaydeden Mehmetefendioğlu, şöyle konuştu:

"Hasan Tahsin 15 Mayıs 1919'da büyük ülkeler adına İzmir'e çıkan Yunan birliklerine karşı ilk kurşunu attı. Hasan Tahsin'in bu eylemi düzenli bir orduya karşı yapılan ilk saldırı olması açısından önemli. Hasan Tahsin'in attığı kurşunun anlamı çok büyük. Bu kurşun Anadolu'nun birçok yerinde binleri, on binleri buluyor ve bu işgal kabul görmüyor. Sömürgeciliğe ve emperyalizme sıkılan bu ilk kurşun, son kurşun da olmuyor. Hasan Tahsin'in bu hamlesini Milli Mücadele'yi ateşleyen ve tetikleyen bir adım olarak adlandırıyoruz."

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0