Madenleşmeye bakanlıktan veto!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Gemma Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. ‘nin İzmir’in Menderes ilçesi Çileme Mahallesi, Yarımakça Mevkiinde hali hazırda faaliyet gösteren Maden (Dolomit) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için yaptığı kapasite artışı başvurusunda ÇED sürecini sonlandırdı. Alınan kararla birlikte saattle 120 kilogram tozun havaya karışmasının önüne geçilmiş oldu.

Madenleşmeye bakanlıktan veto!

Sakarya merkezli bir firmanın bünyesinde faaliyet gösteren Gemma Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. ‘nin İzmir’in Menderes ilçesi Çileme Mahallesi, Yarımakça Mevkiinde hali hazırda faaliyet gösteren Maden (Dolomit) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için yaptığı kapasite artışı başvurusu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın engeline takıldı.

Bakanlık tarafından yapılan incelemeler sonucunda, firmanın geçtiğimiz haftalarda başlattığı ÇED süreci sona erdirildi.

Yapılan başvuru dosyasında bölgede faaliyet gösteren için 2018 yılında kapasite artışı başvurusu yapıldığı ÇED gerekli değildir kararı verildiği ancak geçerli süre olan 1 yıl boyunca bakanlığa başvuru yapılmadığı belirtildi. 

Mevcutta 24 hektarlık alanda faaliyet gösteren tesisin çalışma alanının 48,31 hektara genişletilmesi ve tesis kapasitesinin de yaklaşık yüzde 50 artırılması planlanıyordu.

SAATTE 120 KİLOGRAMDAN FAZLA TOZ

Toplamda 6 milyon 613 bin liraya mal olması beklenen projenin iptal edilmesiyle birlikte çevresel anlamda birçok riskin de önüne geçilmiş oldu.

Büyük bir bölümü ormanlık alan de bir kısmı da tarım arazisinde kalan alanda yapılması planlanan madencilik faaliyetleri kapsamında ayda 906, yılda 10 binin üzerinde noktada dinamit patlatılması öngörülürken faaliyetler sonucunda havaya saatte 120 kilogram toz karışması bekleniyordu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0