İzmirli işletmeciler isyan etti: Sadece müzik yapılan yerlerde mi salgın var?

İzmir'de eğlence sektörünün merkezlerinden Alsancak'taki kafe, bar ve restoran işletmecileri, birçok pandemi yasağının kaldırılmasına rağmen gece 12:00'den sonra uygulanan müzik yasağının sürmesine tepki gösterdi.

İzmirli işletmeciler isyan etti: Sadece müzik yapılan yerlerde mi salgın var?

Bir esnaf, "Zaten pandemi döneminde 18 ay kapalı kaldık. Halen o yaraları saramazken bir de kısıtlamalar sürüyor. Her yerde maske, mesafe ve HES kodu kalktı. Sadece müzik yapılan yerlerde mi bu salgın hastalık devam ediyor" dedi. Bir başka esnaf ise "İnsanlar müzik erken biteceği için gelmiyor ya da bu işi illegal yapan yerlere gidiyor" diye konuştu.

Türkiye'de 2020'nin mayıs ayında pandemi tedbirleri kapsamında yayımlanan genelge ile gece 12:00'den sonrası için getirilen müzik yasağı Alsancak esnafını bezdirdi. ANKA Haber Ajansı'na konuşan restoran ve bar işletmecileri, HES kodu ve açık alanda maske zorunluluğu gibi tedbirlerin kaldırılmasına rağmen müzik yasağının sürmesine tepki gösterdi.

"İNSANLAR GELMEK İSTEMİYOR"

Aynı zamanda işletmeci olan Kıbrıs Şehitleri İşadamları Derneği ile İzmir Gastronomi Yeme İçme Eğlence Yerleri Derneği Başkanı Hami Torcu, pandemi yasaklarının neredeyse tamamının bittiğini belirterek şöyle konuştu:

"Stadyumlarda 50-60 bin kişi bir arada seviniyor, birbirine sarılıyor. Futbolcular keza aynı şekilde. Ancak canlı müziğe gelince problem var. Bu yasağın kalkması lazım. Mademki pandemi yasakları bitti, bunun da kalkması lazım. Yasal dayanağı ne bilemiyoruz. Geçen hafta Turizm Bakanı 'İçişleri ve Sağlık Bakanı ile görüşüp sorunu halledeceğiz' demişti ama halen netice yok. Gece 12:00'de kapatmak ya da işin hızını azaltmak zorundayız. Müzik çalmıyoruz, insanlar da gece 12:00'de bu iş biteceği için gelmek istemiyor veya illegal yapan yerlere gidiyor. Geçmişte saat 04:00'e kadar sürerdi. Rahatsızlık hissediliyor diye Türkiye'de müziği bitirmek yanlış. Yasal tedbirler alınırsa kimse kimseyi rahatsız etmez. Ben aşağı yukarı 23 yıldır müzik yapıyorum, kimsenin benden bir rahatsızlığı yok. Çünkü yasal tedbirleri alıyorum. Yasal tedbiri alıp ölçüye uyduğun zaman Sayın Cumhurbaşkanı'nın belirttiği sıkıntı olmuyor."

"DEMEK Kİ MÜZİK İSTENMİYOR"

Alsancak'ta 25 yıllık işletmeci olan Şinasi Taşdemir de pandemi döneminde zor günler geçirdiklerini anımsatarak şunları söyledi:

"Maliyetler uçtu gitti. Bu işler gerçekten altından kalkılamayacak kadar ağır hale geldi. Çalışanlarımız var, kapatamıyoruz. Zaten pandemi döneminde 18 ay kapalı kaldık. Halen o yaraları saramazken bir de kısıtlamalar sürüyor. Her yerde maske, mesafe ve HES kodu kalktı. Sadece müzik yapılan yerlerde mi bu salgın hastalık devam ediyor? Saat gece 12:00 gerçekten çok az, esnafı zor durumda bırakıyor. Geçmişte yasal olarak saat 02:00'ye kadar müsaade ediliyordu. İnsanlar zaten saat 21:00'de geliyor. Merhabalaşmak derken saat zaten 22:00 oluyor. İki saat için buraya geliyorlar. Müziği bitiriyoruz, müşteriler 'Bu kadar mı, bitti mi' diye soruyor. Biz vatandaş, mükellef olarak devlete her türlü vergisini, sigortasını ödeyen insanlarız. O kadar çok giderimiz var ki bunların altından kalkabilmemiz için biraz toleranslı davranılması lazım. Bu yüzden gelmeyen müşterilerimiz var. '12:00'de bitecekse gelmemize gerek yok' diyenler oluyor. Müziğe karşı başka bir düşünce var. Demek ki müzik istenmiyor."

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0