'İZMİR MOZERELLASI' İÇİN BİR DESTEK DAHA: ÜRETİCİYE MANDA HİBE EDİLDİ

İzmir'de tarımsal üretimde büyük adımlar atılıyor

'İZMİR MOZERELLASI' İÇİN BİR DESTEK DAHA: ÜRETİCİYE MANDA HİBE EDİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kırsal kesimde çiftçi ve üreticilere destek vermeyi sürdürüyor. Büyükşehir, manda yetiştiriciliğinin yeniden can bularak İzmir mozerellasının dünya markası haline gelmesi amacıyla, bu kez Tire'de 33 Anadolu mandasını 10 üreticiye hibe etti.

Üretime, kırsalda kalkınmaya büyük önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, üreticiye desteğini sürdürüyor. Büyükşehir, yok olmaya yüz tutan manda yetiştiriciliğini yeniden canlandırarak, unutulan mozerella peynirini marka yapmak ve üreticinin ürün yelpazesini genişletmek için Tire'de eğitimlerini tamamlayan 10 üreticiye tescilli yerli ırk olan 33 Anadolu mandası hibe etti. Mehmetler Köyü'nde düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Köy-Koop Müdürü Yasemin Güngör Engin, Boğaziçi Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Hüseyin Çelik, Selçuk Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Gürsu Özütürk, Mehmetler Köyü Muhtarı Hüseyin Dönmez, Büyükkale Köyü Muhtarı Neclet Küçük, üreticiler ve köylüler katıldı.

Gökçe: “Bölgenin Doğasına Uygun Üretim”

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Büyükşehir'in Tire'de yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verdi. İlçede bugüne kadar 342 bin 700 adet meyve ve zeytin fidanı dağıtıldığını söyleyen Buğra Gökçe, “2020 yılının ikinci dönemini kapsayan fidan dağıtımları ise bu hafta başladı. Bu kapsamda Tire'de 13 bin 220 adet badem, kiraz, ceviz, incir ve kestane fidanını üreticilerimize dağıtmaya başlıyoruz. Bu kadim üretimin, bölgenin doğasına uygun üretimin devam etmesi demek. Bu meyve ve sebze fidanlarının büyümesi, sizin yaşam kalitenizi artıracak. Yine burada istihdam edilecek, burada yaşayacak kadar para kazanmanızı sağlayacak bir unsur haline gelmesi çok kıymetli. Ayrıca Bugüne kadar sadece Tire’de; 342.700 adet meyve-zeytin fidanı, yüzlerce küçükbaş hayvan ile kovan/ana arı, dağıttık. Bu hafta 13.220 fidan daha yolda! Üreticiye desteğe devam!” dedi.

Su Sorununda Önemli Destek

Buğra Gökçe konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Küçük Menderes havzasında önemli bir sorunu da  tespit ettiğini açıkladı. Gökçe, şunları söyledi: “ Daha önce burası su sorunu yaşamayan bir yerdi. Ancak havzanın yüksek kesimlerinde özellikle Beydağ ve Kiraz'dan başlamak üzere suyla ilgili çok önemli sıkıntı yaşıyoruz. Bu sorunun yaşanmasının sebeplerinden biri büyükbaş hayvan besiciliği. Aslında bu bölgenin üretimi küçükbaş hayvancılık üzerine kurulu. Büyükbaş hayvancılık ve silaj ciddi miktarda su tüketilmesine neden oluyor. Özellikle Kiraz'ın yüksek dağ köylerinde içme suyu bulma konusunda ciddi sorunlar yaşanmaya başladı. Beydağ'ın bazı köylerinde de bu sorun yaşanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bundan kurtulmak için kapsamlı bir program ha zırladı. Bu sorunun önüne geçmek için bir yandan da küçükbaş hayvancılığı desteklemek gerekiyor. Küçükbaş üretiminin destekleneceği meralarda ve buna uygun bitkilerin gelişmesi de önemli.”

Küçükbaş Hayvancılığa büyük destek

Küçükbaş hayvancılık ürünlerinin alım garantisini verme konusunda Başkan Tunç Soyer'in bir projesinin olduğunu da ifade eden Buğra Gökçe, “Yakın zamanda buna ilişkin hazırlığımızı duyuracağız. Böylece küçükbaş hayvancılığa ilişkin daha kapsamlı destekleme alımları yapma yönünde önemli müjdeyi sizinle paylaşmak isterim” diye konuştu. Küçükbaş hayvancılığın bölgede daha fazla büyümesini istediklerini aktaran Gökçe, Büyükşehir olarak bunun gelişmesi için destek vermeyi sürdüreceklerini açıkladı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0