İZMİR'DE SUYA YÜZDE 27 ZAM GELİYOR

İzmir'de suya zam geliyor.

İZMİR'DE SUYA YÜZDE 27 ZAM GELİYOR

                                                                                                                                    Berfin Çelik

İZSU Genel Müdürlüğü 2021 Mali Yılı Performans Programı ve Bütçe Tasarısı görüşmelerinde, İzmir’de suya zam geleceği konusu gündeme oturdu.

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) Genel Kurulu’nda 2021 yılı Ocak ayında suya yüzde 15 zam yapılacağı belirtildi. İZSU’nun 2021 yılı bütçesi 3 milyar 164 milyon 177 bin TL olarak oy çokluğu ile kabul edildi.

İZSU Genel Müdürlüğü 2021 Mali Yılı Performans Programı ve Bütçe Tasarısı görüşmeleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti. İZSU'nun 2021 yılı bütçesi 3 milyar 164 milyon 177 bin TL olarak CHP ve İYİ Parti gruplarının ‘evet', AK Parti ve MHP gruplarının ‘hayır' oyları ile meclisten geçti. Toplantıda İzmir'deki su fiyatlarına zam geleceği, buna göre 2021 Ocak ayında suya yüzde 15 zam yapılacağı belirtildi. Meclis toplantısı sonunda konuşan Başkan Soyer, temmuz ayında da yüzde 10 zam öngörülmesine ilişkin, “Ocak ayında suya yüzde 15 zam yapılacak. Temmuzda zam yapılacaksa konuşuruz, daha temmuza gelmedik” dedi.

“30 İlçe Çeşme Suyu İçebilmeli”

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, kürsüde bulunan içme suyunu değil, bardakta bulunan çeşme suyunu içerek, “Neden bu suyu aldım, bu musluktan gelen su. 11 ilçemiz suyu çeşmeden doldurup kana kana içebilir. İçemediğimiz ilçelerimiz de var. İZSU, 30 ilçede çeşmeden akan suyu vatandaşın kana kana içmesini sağlayacak çalışmaları yapmak amacında. Burada İZSU'nun bu yıl başlamış, devam eden, ihalesi yapılmış, sözleşme daveti yapılmış ve projelendirilmiş önemli çalışmaları var. İZSU, hizmetlerini ekonomik, etkin, verimli, adaletli, adil erişim imkanı ile sürdürülebilir şekilde sağlamayı kendine misyon edinmiştir. İZSU, ESHOT gibi Büyükşehir bütçesinden aktarım almamaktadır” dedi.

"Körfezde Kİrlilik Sorunu Çözülmeli"

Barajların dolması için daha çok yağmurun yağmasını umduklarını belirten Özuslu; “Ülkemizde barajlarda sıkıntı var ama bu kış yağmurun çok olacağını düşünüyoruz ama yağmurların çok olması taşkınları da meydana getiriyor. O zaman gerçekten atık su ile yağmur suyu meselesi birbirine karışıyor ve önemli problemlerimizden biri ile karşı karşıya kalıyoruz. Yağışlar haddinden fazla meydana geldiğinde bir takım sıkıntılar yaşandığını biliyoruz ve çözmek için önemli yatırımlarımız var” diyerek yapacakları yatırımlarla Körfez'in kirlilik yükünü artıran sebepleri büyük oranda önleyeceklerini söyledi.

 “Rasyonel şekilde fiyatlara yansıması gerekiyor”

İzmir'de 68 arıtma tesisinin hayata geçirildiğini kaydeden Özuslu, şöyle devam etti:

“İzmirli bu artırmadan fayda görüyor. Yeterli değil, yapılması gereken yerler var ve ihaleye çıkıldı. İZSU'nun maliyetleri hep konuşulur. Ülke ne yaşıyorsa biz de benzer sorunlar yaşıyoruz. İster ‘fiyat ayarlaması' deyin, ister ‘güncelleme' deyin, ister ‘zam' deyin. Halkımızın su ihtiyacını kaliteli ve en ekonomik şatlarda sağlamakla görevli kurum, kurumun ihtiyaçlarına, maliyetlere girdilere bakarak fiyat politikası belirliyor. İzmirlinin hak ettiği kaliteli suyun sunulması için bu faaliyetlerin en rasyonel şekilde fiyatlara yansıması gerekiyor.”

Özuslu, İZSU'nun 1 milyon 930 bin 625 aboneye hizmet verdiğini, bin 236 hektar hizmet alanında yıllık 292 milyon metreküp su verildiğini, günlük ortalama 800 metreküp su sağlandığını ifade etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da, şunları söyledi:

“İZSU'nun 2021 yılı tahmini gider bütçesi 3 milyar 164 milyon. Gelir bütçesi ise 2 milyar 160 milyon. Bütçe açığı 1 milyar 64 milyon. 30 ilçe belediyesinin toplam bütçesi 5 milyar. Mesele sadece İZSU'nun bütçesinin devasa olması, bütçe açığının yüksek olması değil. Asıl mesele İZSU'dan vatandaşın beklentisinin ne olduğu. Vatandaş Körfez'in kirliliğinden, sudan, akmayan sudan, yağmurlarla birlikte yaşanacak taşkınlardan, kokudan, zamlardan bahsediyor. İcraat olmadan körfezde yüzme düşüncesi hayalcilik olur." dedi.

 “Meseleleri hep beraber mesele yapalım”

Hızal sözlerini şöyle tamamladı:

“Koku sorunu, Körfez temizliği, çeşmelerden akmayan sular ve taşkınlar hakkında gördüm ki sizin bakış açınız çok farklı. Siz meseleleri mesele yapmadığınız için mesele kalmıyor. Meseleleri hep beraber mesele yapalım ve İzmir'deki sorunları birlikte çözelim.”

“1 milyar 200 milyon yatırım öngörüyoruz”

Başkan Soyer, konuşmaların ve oylamanın ardından şu değerlendirmeyi yaptı:

“1 milyar 200 milyon yatırım öngörüyoruz. Bütçemizin geliri 2 milyar 160 milyon civarında. Biz risk alıyoruz, elimizi taşın altına koyuyoruz ve borçlanıp yatırım yapıyoruz. Bunun popülizm olmadığını ifade etmek isterim. 1 Nisan 2019'dan bugüne su zammı yüzde 26.75. Üzerinde tartışılacak bir şey değil. Realite bu. 2021'de suya yapacağımız zam oranı da, rakamı da belli. Ocak ayında suya yüzde 15 zam yapılacak. Buradan yüzde 70'lere nasıl varıldı anlayabilmiş değilim. Temmuzda zam yapılacaksa konuşuruz, daha temmuza gelmedik. Körfez'deki kirlilik üzerine konuşuldu. Körfez'de tespit edilen ışık geçirgenliği yüzde 75.83, oksijen miktarı 5.71 miligram. Körfez temizlenmekte. Şu an sahillerde çipura tutuluyorsa bu bir göstergedir. Biz bütün yıl dere çıkış ağızlarını temizledik. Bu Körfez'in temizlenmesinde ciddi etki sağladı. ‘Önce Körfez'i kirletmemeye başlayalım' dedik. Körfez'e gelen kanallar ayrıştırılarak, Körfez'e 376 kilometre ayrıştırma kanalı yapıyoruz. Göreceksiniz Körfez daha yüksek rakamlarla temizlenecek.”

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2020, 22:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0