İZMİR'DE BAŞKANLAR HALKIN YANINDA

İzmir'de yardımlaşmanın hızı ve gücü duygulandırıyor

İZMİR'DE BAŞKANLAR HALKIN YANINDA

            İzmir depreminin yaraları sarılmaya çalışılırken, İzmir’de müthiş bir belediyecilik ve yardımlaşma görülüyor. Depremzedeler için sağlanan yardımların hızı ve kalitesi aşikar. Dünyanın koronavirüs pandemisiyle boğuştuğu bu günlerde, yüzlerce depremzedeye hijyenik hizmet sağlamak gerçekten büyük bir başarı. Bornova’da hem Bornova Stadı içine hem de Aşık Veysel Rekreasyon Alanı içine kurulan çadırlar, belediyelerin ve yüzlerce gönüllünün de desteğiyle depremzedelere yuva olurken güvenli ve hijyenik.

            30 ekim gecesi yaşadıklarını aktaran Bornova sakini B.Ç; “İnanılmaz hızlı bir çaLışma vardı. Ege Üniversitesi Kampüsü içine kurulan çadırlara yerleştik. Her şey pandemi kurallarına uygundu. O acı ve telaş içinde bütün yardımların sıfır paketlerinden çıkarılması, kurulan düzen gerçekten bizleri duygulndırdı.” şeklinde konuştu. İzmir’in birlik ve beraberlik kültürünün en güzel şekilde gözler önüne serildiği bu günlerde, İzmir ilçe belediyelerinin koordineli ve özverili çalışmalarını görmek takdir edilesi.

Başkanlar Halkının Yanında

            Kurulan yardımlaşma ve çadır alanlarında İzmir Büyükşehir Başkanı Sayın Tunç Soyer’i ve Bornova Belediye Başkanı Sayın Dr. Mustafa İduğ’u görmek an meselesi. İzmir’in başkanları, İzmirlinin yanında. Her an halkla iç içe olup, halkın sorunlarını dinleyen başkanlarımızı gönülden kutluyoruz.

Bütün İzmir’de İzmir ilçe belediyelerinden ve şehir dışından gelen yardım ekipleri halkın yaralarını sarmaya çalışıyor. Yapılan çalışmalara örnek verilecek olursa;

Bornova’da hedef: 200 aileye sıcak yuva

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, 6.9 şiddetindeki depremde evsiz kalan 100 aileye bir yıl boyunca ücretsiz oturmaları için ev imkanı sunan Avcılar İnşaat şirketinin anahtar teslim töreninde konuştu. İduğ, Bornova Belediyesi olarak hedeflerinin 200 depremzede aileyi sıcak yuvalara kavuşturmak olduğunu söyledi. 

Kış koşullarının yaklaştığını, depremden evleri zarar gören ve oturulamaz hale gelen ailelere hızla kalıcı konutlar bulunması gerektiğini ifade Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “İşte bu nedenle, evlerini kaybeden vatandaşlarımızı bundan sonrası için kalıcı, güvenli ve konforlu konutlara yerleştirilmeniz gerekiyor. Burada hem merkezi hükümete, hem de yerel yönetimlere düşen görevler var. Şu anda sağlanan 100 konut imkanı, maddi tarafının ötesinde çok hızlı aksiyon alınması anlamında çok önemli. Bu büyük katkıyı sunanları kanatsız melek olarak görüyor, çok teşekkür ediyorum” dedi.

Birbirlerine Yakın Olmalılar

Bornova Belediyesi olarak 200 depremzede aileyi, kalıcı konutların yapımını bitene kadar acilen güvenli ve konforlu konutlara yerleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Başkan İduğ, “Büyük bir dayanışma ile sağlanan konut stoğunu özellikle kışa girdiğimiz şu günlerde artırmamız gerekiyor. Bunu aynı apartmanda yaşayan depremzede vatandaşlarımızı yine tek apartmana yerleştirmek suretiyle yapmak istiyoruz. Aynı acıyı yaşayan komşuların bir arada olması moral ve motivasyon açısından yararlı olacaktır. Türkiye’nin başı sağolsun. Bir daha böyle acılar yaşanmasın” diye konuştu.

Anahtarlar Başkan İduğ’dan

Depremzede aileler ile konuşup moral veren ve taleplerini dinleyen Başkan İduğ, ilk konutların anahtarlarını depremde evleri yıkılan 5 yaşındaki Ada Küçükkoca ve üç çocuk annesi Yıldız Bukan'a teslim etti. Depremzede vatandaşlar da Bornova Belediyesi’nin yaşanan felaketinin ilk anından itibaren yanlarında olduğunu belirterek, Bornova Belediyesi’ne teşekkür etti.

Depremzede ailelere bir yıl boyunca ücretsiz olarak oturacakları konutların anahtarlarını Başkan İduğ hediye etti.

Büyükşehir Doktorlarından Çadır Kentte Sağlık Taraması

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimi Serdar Pedükcoşkun ve hastane personeli, Bornova Aşık Veysel Rekreasyon alanında kurulan çadır alanında depremzedeleri sağlık taramasından geçirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimi Serdar Pedükcoşkun, 4 doktor ve 4 yardımcı sağlık personeliyle, Bornova Aşık Veysel Rekreasyon alanında Büyükşehir Belediyesi ve AFAD tarafından kurulan çadırlarda sağlık taraması yaptı. Tüm çadırları tek tek dolaşan sağlıkçılar, depremzedelerin durumlarını sordu. Şikâyeti olanlar kontrolden geçirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Serdar Pedükcoşkun, çadır çadır gezdiklerini, yurttaşların sağlık açısından ihtiyaçlarının olup olmadığını sorduklarını belirterek, “Hastanede tedavi edilmesi gerekenler varsa onları alıp götürmeye geldik. Yapabileceklerimizi hemen yapacağız. Depremzedelerin en azından sağlık yönünden acılarını azaltmak ve gerekli ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz” dedi.

Havaların soğuduğunu, mevsimsel rahatsızlıkların yanı sıra koronavirüs salgınının da hala ciddi tehdit oluşturduğunu belirten Pedükcoşkun, yurttaşlardan maske, mesafe ve hijyen konularında dikkatli olmalarını istedi.

Sağlık personeli ayrıca depremzedelere bağışıklık sistemlerini korumaları için yapmaları gerekenler hakkında da bilgi verdi. Taramalar, bir kaç gün daha devam edecek.

 Depremzede Çocuklar İçin Anaokulu Çadırları

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Genel Müdürlüğü, 0-6 yaş grubu depremzede çocuklar için anaokulu çadırları kurdu. Hedef, sevimli minikleri bir an önce travmadan uzaklaştırmak ve eğlenceli eğitimlerle yeniden hayata bağlamak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti derinden sarsan deprem sonrası, her yaş grubundan depremzedenin ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu. İZELMAN Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren anaokulları birimi, 0-6 yaş grubu çocukların eğitimlerine devam etmeleri için iki mobil anaokulu oluşturdu.

Robotik Dersleri De Var

Aşık Veysel Parkı’nda ve Mansuroğlu Mahallesi’nde kurulan çadırlarda hizmet vermeye başlayan anaokullarında, İZELMAN Anaokulları bünyesindeki öğretmenler görev yapıyor. Psikolojik destek çalışmalarının da yapıldığı mobil anaokullarında, aynı zamanda robotik derslerine de başlandı. Vex Robotics Türkiye Temsilciliği işbirliğiyle yürütülen robotik dersleri için oyuncaklar da yine firma tarafından sağlandı. Mobil anaokullarında çocuklara okul çantası, çocuk kitapları, maske ve hijyen paketinden oluşan destek seti de dağıtılıyor.

İzmirli depremzedeler için büyük dayanışma

“Bir kira bir yuva” ile kimse evsiz kalmayacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin ardından  ev ihtiyacı doğan afetzedelerle onlara destek olmak isteyenleri buluşturacak yeni bir kampanya başlattı. “Bir Kira Bir Yuva” adıyla hayata geçirilen dayanışma kampanyası için oluşturulan web sitesi üzerinden kira desteği vermek ya da boş durumdaki evini kullanıma açmak isteyenler bildirimde bulunacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise evsiz kalan yurttaşların talepleri ile kampanyaya destek sunanları bir araya getirecek.

İzmir’i sarsan depremin ardından arama, kurtarma ve yardım çalışmalarını kesintisiz sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, evsiz kalanlar için yeni bir dayanışma kampanyası başlattı. İzmir Ulaşım Merkezi’ndeki (İZUM) günlük bilgilendirme toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hayata geçirilen “Bir Kira Bir Yuva” kampanyasının detaylarını açıkladı.  

Konuşmasına  bugün enkazdan kurtarılan Ayda bebeğe dair duygularını paylaşarak başlayan Başkan Tunç Soyer, “Türkiye’nin her yerinden gelen arama kurtarma ekiplerine çok teşekkür ediyoruz. Olağanüstü mücadele veriyorlar” diyerek başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 540 itfaiyecisinin 12’şer saatlik vardiyalarla çalıştıklarını belirten Başkan Soyer, tüm personelle iftihar ettiğini söyledi.

Başkan Soyer ihtiyaçların çeşitlenerek çoğaldığını da ifade ederek, bu ihtiyaçların her birini karşılamak için koordinasyon halinde çalıştıkların vurgulayarak “Hem ilçelerimizden, hem illerden, büyükşehir belediyelerinden dayanışma örneği gösteriliyor. Yardım ve destekler alıyoruz. Bu anlamda kadrolarımız da iyice olgunlaştılar. Tıkır tıkır işleyen bir sistem kuruldu. Bazı noktalarda kaos var gibi görülen şey, çok fazla sayıda depremzedeye ulaşma gayretinden karşılanıyor. Bunlar çok güzel, değerli. Bunun sürdürülebilir olması lazım. Bu 3-5 günde bitecek bir sorun değil. Bu desteğin sürdürülebilir olmasını sağlamak mecburiyetindeyiz” dedi.

“Yeni Bir Sayfa Açıyoruz”

Depremde evini kaybedenler için yeni bir kampanya başlattıklarını söyleyen Başkan Soyer, projenin detaylarını şu sözlerle paylaştı: “Yeni bir sayfa açıyoruz. Bir kira bir yuva. Bildiğimiz gibi çadırda yaşayan vatandaşlar için verdiğimiz hizmetler artarak devam ediyor. Ama çadır hayatı kış bastırdıkça ne kadar tedbir alırsak alalım konfor sağlamada zorlanacağız. Mutlaka vatandaşların başlarını sokacak evler lazım. Bir biçimde bir yuvayı yaratmak mecburiyetindeyiz. En hızlı ve kolay biçimde bunu sağlamak mecburiyetindeyiz. Çok güçlü bir altyapı donanımı hazırladık. Bu sadece İzmir için değil. Türkiye’nin her yerinde uygulanabilir bir altyapıya dayanarak hazırlandı. İhtiyaç sahipleriyle bu ihtiyacı karşılama gücüne sahip olanları buluşturuyoruz. Aynı Halkın Bakkalı ve uyku tulumunda yaptığımız gibi. Ana fikir bu. İnsanları buluşturuyoruz.”

“16 Kişi Başvuruda Bulundu”

Başkan Soyer sözlerine şöyle devam etti: “Evi oturulamaz hale gelmiş, yıkılmış vatandaşların TC kimlikleri, isimlerini web sayfamıza koyuyoruz. Web sayfamızda bu vatandaşlarımıza kira yardımı yapmak isteyenler için 2 bin liralık bir bedel öngördük. Kışı atlatmaları için 5 aylık bir zaman dilimi tespit ettik. 10 bin lira karşılığında 5 aylık ev kiralanması mümkündür. Sayfayı buna göre hazırladık. Burada görülmek istenecek ne var ise tespitleri içeren haritamız var. İhtiyaç haritası ile beraber çalıştık. Şu an itibariyle 16 vatandaşımızın, depremzedemizin talepte bulunduğu görünüyor. Şu an itibariyle bir kişi 10 bin lira vereceğini taahhüt etmiş. Buradaki rakam 10 bin lira olacak. Kısacası ‘eve ihtiyacım var’ diyen vatandaşımız buraya tuşladığı anda bilgileri girecek. Biz bu bilgileri sayfamızda koyuyoruz. Güç sahibi olan vatandaşlarımız bu isme tı kladığı anda IBAN hesabına yatıracağı parayla 5 aylık bedeli ödemiş oluyor. İzmir’in sayfiyesinde, yazlıklarında birçok konut boş kalıyor. Buralarda evi olan, 5 aylık süreyle evini kullandırmak isteyen vatandaşlarımız için de seçenek sunuyoruz. Bu satırları doldurdukları sürece vatandaşlarımız ihtiyaç sahipleriyle buluşacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinasyonuyla en can yakıcı soruna en hızlı şekilde çözüm getirmiş olacağız. En kısa sürede vatandaşlarımızı çadırlardan kurtarıp, başlarını sokacak yuvayla buluşturmuş olacağız” dedi.

Nasıl Başvurabilirim?

Kampanya için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan web sitesine www.birkirabiryuva.org adresinden ulaşılıyor. Burada kullanıcılara yönelik “Eve İhtiyacım Var”, “Kira Desteği Vermek İstiyorum” ve “Evim Kullanılsın İstiyorum” başlıklı butonlar yer alıyor. Kira desteği vermek isteyen vatandaşlar yapacağı yardım miktarı ve kişisel bilgilerini buradaki formlara işliyor. Kullanıma uygun boş durumda evi olan ev sahipleri de evlerini afetzedeler ile paylaşma yönündeki beyanını ve istenen diğer bilgileri doldurarak kampanyadaki yerini alabiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkileri ise desteğin ihtiyaç sahiplerine doğrudan ulaştırabilmesi için katılımcılar arasındaki iletişimi sağlıyor.

Şu anda muhabir arkadaşımızın ilettiği bilgiye göre Sayın Başkan İduğ, Sayın Başkan Soyer ve değerli eşi Neptün Hanım Aşık Veysel Rekreasyon alanında.

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2020, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0