İzmir Basın Mensupları Derneği Yol Haritası Toplantısını Gerçekleştirdi

İzmir Basın Mensupları Derneği üyeleri Alsancak’taki bir cafe’de bir araya gelerek gündemi değerlendirdi. Toplantıda konuşma yapan Başkan Halil KOCAKABAK şunları söyledi: 7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) 18.10.2022 tarihli ve 31987 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İzmir Basın Mensupları Derneği Yol Haritası Toplantısını Gerçekleştirdi

İnternet haber siteleri 5187 sayılı Basın Kanunu’na (“Basın Kanunu”) tabi olarak, süreli yayın kapsamına alındı. Buna bağlı olarak internet haber siteleri Türkiye genelini kapsayan yayın organları için “Genel Kategori”, 1’inci Kategori için İstanbul, 2’nci Kategori için Ankara ve İzmir, üçüncü, dördüncü ve beşinci kategori olarak altı kategoride ele alınmakta.

Türkiye geneli yayın yapan ve ilan almak isteyen internet haber sitelerinin en az 32, 1’inci kategoride yer alan kurumların en az 15, 2’nci kategoride yer alan kurumların en az 12 kişi çalıştırmaları zorunlu hale gelecek. 3’üncü kategori için bu sayı 8, 4’üncü kategori için 6, 5’inci kategori için ise 4 çalışan olarak yürürlükte olacak.

BİK’in yönetmeliğine göre internet haber sitelerinin resmi ilan alabilmesinin bir diğer kriteri ise günlük yayımlanacak asgari haber sayısı olacak. Türkiye genelini kapsayan genel kategori için günlük en az 240, 1’inci kategori için 100, 2’nci kategori için ise 80 haber şartı talep eden yönetmelik, 3’üncü kategori için bu sayıyı 50, 4’üncü kategori için 40, 5’inci kategori için ise en az 30 haber yayımlanma şartı gelmiştir.

Aynı zamanda internet haber sitelerinin okunma oranları da ilan almanın şartları arasında yer almakta. Türkiye geneli kategorisinde yer alan bir internet haber sitesinin günlük asgari tekil ziyaretçi sayısının 500 bin, günlük asgari sayfa görüntülenmesi sayısının da 1,5 milyon olması gerekecek. İstanbul’u kapsayan 1’inci kategori için günlük asgari tekil ziyaretçi sayısı 50 bin, görüntülenme sayısı ise 150 bin olarak belirlenirken, Ankara ve İzmir’i kapsayan 2’nci kategoride bu sayılar tekil ziyaretçide günlük 30 bin, görüntülenmede ise 90 bin olarak uygulanacak. 3’üncü kategoride yer alan yayın organları için günlük 20 bin ziyaretçi ile 60 bin görüntülenme şartı, 4’üncü kategoride yer alan kurumlar için günlük 10 bin ziyaretçi ile 30 bin görüntülenme şartı, 5’inci kategori için ise günlük 3 bin tekil ziyaret ve 9 bin sayfa görüntülenme şartı istenmekte. Aynı zamanda bu şartlar yerine getirildikten sonra internet medyasında ilan alabilmek için 24 ay beklemek zorundasınız.

Yerel Basında hiç bir haber sitesi sahibi arkadaşımız bu şartları maalesef ki yerine getiremez. Zaten internet haber sitelerine haber alabilmek şu ekonomik süreçte zorken yeni yasanın ağırlaştırılmış şartları ile bu sektörden ekmek yiyen meslektaşlarımız tamamen zor duruma düşecek belki de bir çoğu işsiz kalacaktır. Çoğu zaten ek işler yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor. Bu konunun üzerine düşeceğiz yetkili kurumlarla görüşmeleri sağlayacağız. Yoksa şu konumda bu durum kesinlikle internet siteleri aleyhine bir düzenleme.

Basın Kanunu’nun “Cezai ve Hukuki Sorumluluklar” ile ilgili düzenlemeleri içeren bölümlerine internet haber siteleri de eklenecek.

Yani Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak salikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Failin, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde söz konusu ceza yarı oranında artırılacak. Eğer gerçeği saptıran yalan haberleri yayan yayın organları varsa onlar zaten gazeteci değildir propagandacıdır bizim gözümüzde. Önümüzdeki günlerde İzmir Valisi Sn. Yavuz Selim Köşger’i, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tunç Soyer’i ve sırasıyla diğer kurumları ziyaret edeceğiz bu görüşmeler neticesinde Derneğimizin lansmanının yeri ve tarihini netleştirmiş olacağız dedi.

 

 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0