"İNSAN HAKLARININ BAŞKENTİ İZMİR"

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Barosu kentin insan haklarının başkenti olması yolunda adım attı.

"İNSAN HAKLARININ BAŞKENTİ İZMİR"

Bugün 10 Aralık İnsan Hakları Günü. 72 Yıl Önce Bugün Birleşmiş Milletler tarafından imzalanan bildirgeyle 10 ARALIK İNSAN HAKLARI GÜNÜ olarak belirlenmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ve İzmir Barosu, bu önemli günde “İzmir İnsan Haklarının Başkenti Projesi” kapsamındaki işbirliği protokolünün imza töreni gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Barosu kentin insan haklarının başkenti olması yolunda adım attı.

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen protokol sözleşme töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP’li ilçe belediye başkanları, CHP’li ilçe başkanları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İzmir İnsan Haklarının Başkenti Projesi’nde çok önemli bir günü paylaştıklarını belirtti.

Tarihi bir ana tanıklık ettiklerini söyleyen Karaca, “Kadına cinayetlerinde, kadına karşı şiddette, çocuk istismarının ihmalinde, engelli vatandaşlarımızın hak mücadelesinde, mültecilerimizin, ülkemizin yaşadığı sorunlarına çözüm üretme adına İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Barosu arasında hak temelli bakış açısının oluşturulması hak bilincinin yerleştirilmesi ve tüm bahsettiğim mücadele alanlarında insan hakları ihlalleri alanında vatandaşlarımızın yargıya erişim hakkı önündeki engelleri kaldırmak adına çok önemli bir protokolü birazdan imzalayacak. İzmir, barışın dostluğun kardeşliğin tarihi kültürel yapısıyla da öncelikli olan bir kent. Bu kentten de uluslararası insan hakları mücadelesinde CHP iktidarının bakış açısını ortaya koyacak, yerelde insan hakları mücadelesi ve bilincinin yerleşmesi ve mücadelesinde anlamlı bir kent olması bakımından İnsan Haklarının Başkenti olmayı en çok hak eden kentlerden biri” dedi.

‘İNSAN HAKLARINA DAİR PEK ÇOK SORUN YAŞANIYOR’

Dünyada ve ülkede insan haklarına dair çok ciddi sorunlar yaşandığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'de insan haklarının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için birçok çalışma yürütüldüğünün altını çizdi. Soyer, “Kentte yaşayan farklı toplumsal kesimlerin ihtiyaçlarını gözeterek, birbirleriyle temasını sağlayarak kültürler arası bir şehir modeli oluşmasına dönük faaliyetler yürütüyoruz. Kadın Hakları, Çocuk Hakları, Engelli Hakları’na yönelik hizmet üreten birimlerimizde, hak temelli eşitlikçi çalışmalar yapıyoruz. İzmir’de her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmek ve kentin bütününde toplumsal barışın tesisi için, insan hakları, sosyal adalet ve bir arada yaşam kültürünü desteklemek amacıyla Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığımız bünyesinde kurduğumuz Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü de hizmetlerine başladı” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK MODEL’

İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel, “Bizim açımızdan çocuklarımıza, kadınlarımıza ve dezavantajlı yurttaşlarımıza karşı yerine getirilmesi gereken bir görevdir. Biz bu görevi yerine getirebilmek için yola çıktık. Bu 1,5 yıl önce başlattığımız bir projeydi. Bu alanda yerel yönetimlerle iş birliğini önemsedik ve geldiğimiz nokta itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesiyle bu protokol imzalayacak olan İzmir Barosu açısından onur veren bir gelişme. Şunun farkındayız. Yazılı metinleri hayata geçirmek, bunu hayatta uygulanabilir kılmak ve yurttaşların gerçekten adalete erişimi konusunda bir gelişme sağlayabilmek bu projesinin başarısı olacaktır. Bunu başarabildiğimiz ölçüde Türkiye’ye örnek bir kent, Türkiye’ye örnek bir çalışma modelini sunmuş olacağı. Biz, çocuklarımıza, kadınlarımıza ve dezavantajı vatandaşlarımıza söz veriyoruz, asla yalnız değilsiniz. Adalete erişim konusunda asla yalnız olmayacaksınız. Sizin hakkınızı koruyabilmeniz için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu imzalar bunun birer garantisi olacaktır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2020, 13:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0