Güzelbahçeliler 'zehir gemisi'ni protesto etti

Güzelbahçeliler, Brezilya’dan Aliağa söküm tesislerine getirilecek olan zehir yüklü Neo Sao Paulo adlı gemiyi ve bu kararı alanları protesto etti. Yaptıkları basın açıklamasını bir şişeye koyup karşı kıyıya gitmesi için denize atan Güzelbahçeliler “ Zehir solumak istemiyoruz” “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” diye haykırdı.

Güzelbahçeliler 'zehir gemisi'ni protesto etti

Güzelbahçe’de aralarında siyasi partilerin, Sivil Toplum Kuruluşlarının, Kooperatif ve sendikaların bulunduğu Güzelbahçe Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri; Brezilya'dan sökülmek üzere Aliağa’daki gemi söküm tesislerine getirilmesine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından izin verilen Neo Sao Paulo gemisi ile ilgili protesto eylemi düzenledi, basın açıklaması yaptı.

Gece Pazarı’nın girişinde kalabalık bir grupla yapılan basın açıklamasını platform adına Dr. Tuğrul Şahbaz okudu. 

“GEMİNİN GELMESİ MUTLAKA ÖNLENMELİ”

“Geminin ikizi olan Clemencau adlı geminin sökümünden elde edilen bilgiler esas alınarak Neo Sao Paulo uçak gemisinde 600 tondan fazlası asbest olmak üzere farklı türlerde toplam 1400 tona yakın tehlikeli atık olduğu tahmin ediliyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu atıkların tehlikeli olmadığına inanmamızı bekleyemez. Bu geminin Aliağa'ya getirilmesi asbest gibi mezothelioma başta olmak üzere akciğer ve farklı organlarda kanserler, asbestozis, akciğer zarında kalınlaşma gibi pek çok sağlık sorununa yol açacak tonlarca malzemenin ülkemize sokulması demektir. Bu geminin İzmir'e getirilmesi mutlaka önlenmelidir. 

Ancak asıl yapılması gereken, gemi söküm tesislerinin Aliağa'dan tamamıyla kaldırılmasıdır. Hem gemi sökümünde çalışan işçilerin, hem de Aliağa'nın havası, suyu ve toprağına bulaşarak tüm Aliağalılarin sağlığını tehlikeye sokan gemi söküm tesislerinin varlığı asıl sorunumuzdur. Aliağa; bölgede kurulan termik santraller, demir çelik sanayii, petrokimya tesislerinin yarattığı çevre kirliliği nedeniyle zaten ağır bir endüstriyel atık sorunu ile karşı karşıyadır. Gemi söküm sanayicilerin yani sermayenin karının arttırılması önceliğimiz değildir. İktidarı, işçi ve halk sağlığını tehlikeye sokan uygulamalardan tümüyle vazgeçmeye çağırıyoruz.”

Gece Pazarı girişinde basın açıklaması yapan kalabalık grup, daha sonra bu basın açıklamasını bir şişeye koydu ve denize attı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0