Gaziemir’de ‘tahsis’ gerginliği

Gaziemir Belediyesi Eylül meclisine 2019 yılında Kent Konseyi’ne tahsis edilen alanın ve müfettiş raporlarına takılan alanın tahsis iptali istemi tartışmalarına ev sahipliği yaptı. Başkanlık tarafından eklenen önergede tahsisin iptali istenirken Cumhur İttifakı’nın önergeye karşı çıkmasıyla oturumda tansiyon yükseldi.

Gaziemir’de ‘tahsis’ gerginliği

Gaziemir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi.

Oturuma damgasını vuran konu ise kent konseyine yapılan tahsise ilişkin tartışmalar oldu. 

Oturumda, Kasım 2019 yılında Kent Konseyi’nin talebi sonrasında Gaziemir Belediyesi mülkiyetinde yer alan , İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğine takılan ve Sakarya Mahallesi’nde bulunan 59 metrekarelik büronun tahsisi gündeme geldi. 3 yıllık bedelsiz kiralanan alanın, bu şartlar ile kiralanamayacağı belirtilirken, Gaziemir Belediyesi ise konuyla ilgili düğmeye basmış ve tahsisin iptali için meclis gündemine madde getirildi. İlgili madde mecliste tartışmalara neden olurken, madde CHP'li meclis üyelerinin oyları ile Hukuk Komisyonu’na sevk edildi.

ATMACA: İPTAL EDELİM AMA YA SONRASI?

Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ‘kiracılar’ formülünün burada da uygulanabileceğini belirtirken, “Teftiş raporunun 148 madde olduğu kesin. Demek ki müfettişler gelip teşekkür edip gitmiyormuş. 148 madde var demek ki devamı da var. Bunları meclis üyeleri ile paylaşmanızı istiyoruz. Kent konseyine belediyeler bütçelerinden pay ayırarak aynı ve nakdi destekleme yaparla maddesi var. Bunu iptal edelim ancak sonrasında ne olacak? Sayıştay raporunda belediyenin kiracıları ile ilgili bir madde vardı. Sözleşme bittikten sonra ihale açılmadan tekrar kiracılar ile devam edildiği yönünde. Eğer bunu yapıyorsak bir çekincemiz yoksa, Kent Konseyi için de bunu yapabiliriz” ifadelerini kullandı. 

ARDA: MECLİS KARARINA GÖRE HAREKET EDECEĞİZ

AK Partili Atmaca’nın ardından söz alan  Başkan Arda, “Denetim raporu 178 madde. Alnımızın akı bu. 10 yıllık denetimde… Son 3-3,5 yılla ilgili bizlik hiçbir sıkıntı yok. Burada bir sıkıntı olsa İşçileri Bakanlığı gereğini yaparak şu an 2 müfettiş arkadaş yine incelemede. Teşekkür ediyorum kendilerine 3,5 yıldır denetleniyoruz. Denetlendikçe yaptığımız işlerin ne kadar doğru olduğu görülüyor. Kent konseyine buranın tahsisini gündeme getiren kim? Belediye başkanı. Benim de hiçbir problemim yok, burada raporda tahsisi yapılabilecek kurumları saymışlar ve Kent konseyinin bunun içinde olmayacağını belirtiyorlar. Bende bu rapor doğrultusunda bunu meclis gündemine getirdim. İlgili komisyon bunu inceler,tartışır ve komisyon raporuna göre yine mecliste bu tartışılır. Meclis nasıl karar verirse ona göre hareket ederiz” dedi.

ÇAĞLARSU: ALAN GÖNÜLLÜ KADINLAR DERNEĞİ’NE VERİLECEK

Söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, Kent Konseyi’nin yeri için çarpıcı bir iddiada bulunurken, “Kent Konseyinin yerinden tahliye edilmek istenmesinin Sayıştay raporu ile hiç alakasının olmadığını, Metin Henkoğlu caddesinde oturan görme engelli vatandaşlarımız başta olmak üzere, tüm Gaziemir çok iyi biliyor. Bu tahliye talebi, burada yüzlerce kez koro halinde protesto edilen İstanbul Sözleşmesinin iptali ile Kent Konseyi tahsis iptali, bana göre aynı kefede değerlendirilmeli. İlçemizdeki tüm sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri, muhtarlar, siyasi partiler ve kamu kuruluşlarının temsil edildiği ve adına Kent Konseyi denilen bu kurumun esas tahliye nedeni çok eskiye gidiyor. Belediye meclisimizin oy birliği ile 5 Kasım 2019 Tarihli ve 70 Sayılı Kararıyla söz konusu adresteki taşınmazın Kent Konseyine üç yıl bedelsiz tahsisinin yapılmasına karar verilmesinden kısa bir süre sonra, Gaziemir Gönüllü Kadınlar Derneğine bir yer ve adres gereksinimi doğdu. Belediye başkanımızın o günkü Kent Konseyi yönetime, bu derneğe bir odasını tahsis etme isteği, kendi atadığı yönetim tarafından kabul görmedi. Kent Konseyi için yaşanan bu yaşanan ilk pişmanlık oldu. 4 Ağustos 2021 yılında yapılan ve Belediye Başkanı Halil Arda’nın desteklediği adayın 10 oy alabildiği, ilçemizdeki birçok sivil toplum kuruluşlarının ortak kadın adayı olan ve rekor fark yapan Canım Seydiköylü Günnur Berber’in Kent Konseyi başkanlığını kazanması sonrası, belediye başkanımızın kadın düşmanlık tarafı tutarak seçilmiş Oski’nin kızı, ilçemizin akıl küpü ipli Onur’un ablası Günnur Berber’i tanımadı ve ikinci pişmanlığını yaşadı. Yaşanan bu iki olay sonrası Kent Konseyi büro  tahsisini kaldırmak için neden ve niçin arayan Şahsım Ben Bilirim Siyasi Anlayış Özenti Siyasetçisi  Belediye Başkanımız Sayın Halil Arda’nın imdadına Sayıştay Raporunda yazdığı iddia edilen ücretsiz tahsis edemezsin ibaresi yetişti. Kent Konseyinin tahliyesi dışında, yapılacak onlarca, yüzlerce prosedür varken, belediye başkanımızın kinci tarafı, bir kez daha gün yüzüne çıktı. Kent Konseyi kongresinde yaşadığı hezimeti unutmayan Sayın Başkan ilk fırsatta Kent Konseyini tahliye ederek büroyu Gönüllü Kadınlar Derneğine vererek pişmanlığını gidermek amacında. Buradan bir kez daha söylüyorum, bu olay sonrası muhtarlardan sonra Günnur Berber’e destek veren sivil toplum kuruluşlarının, bu kez belediye başkanına kınama mesajı yayınlayarak ülke gündemine gelecektir. Bu olay sonrası yara alan ne Manisa Milletvekili Özgür Özel’in kefil olduğu Halil Arda, ne de yönetimidir. Burada yara alacak olan kuruluşumuzun ve kurtuluşumuzun partisi CHP’si olacaktır” dedi.

ARDA: SOMUT BELGE İLE KONUŞACAKSINIZ

Çağlarsu’nun iddiaları üzerine söz alan Başkan Arada, “Tahsis ile ilgili bir iddia yok. Ne zamandan beri mülkiye müfettişlerinin söyledikleri yapılmıyor? Bu Sayıştay Raporu değil. Kent Konseyi’ne oraya tahsis etmişiz, bununla ilgili açılan davalar var. Bununla ilgili bir şey söylemeyeceğim. Ancak siz dedikodu ile besleniyorsunuz. Diyorsunuz ki ‘duyumuma göre derneğe verilecekmiş’ siz dedikodu ile yaşamaya devam edin. Konuşacaksanız somut belge ile konuşacaksınız. Gelip denetlenmiş ve bunu meclise getirmişsiz. Burada konuşulacak” ifadelerini kullandı

GÖNEN: MANİDAR BİR KARAR

AK Parti'den söz alan Ali Gönen, "Biz bu kararı alalı 38 ay olmuş. Bunun bitmesine de neredeyse 2 ay kalmış. Biz 2 ay kalmışken neden acele ediyoruz? Bu kararın arkasında olmalıyız. Mahkemenin  yürütmeyi durdurma kararına bir meclis üyesi arkadaşımızın beğeni atması da manidardır" dedi.

ARDA: İŞİMİZİ SAVSAKLAMIYORUZ

Gönen'e yanıt veren Başkan Arda, Ortada bir rapor var ve ilk meclise konu geliyor. Biz işimizi ciddi yapıyoruz, savsaklamıyoruz. Ben belediye başkanı olarak konunun önemli olduğunu düşünüp meclis oturumuna getiriyorum" diye konuştu.

ŞAHİN: BAŞKA BİR YERDE SORUN OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, meclisin bu karar sahip çıkması gerektiğini belirtirken, "Enteresan bir konu. Tahsisi yapalı baya olmuş ve şimdi tahsisten vazgeçiyoruz. Niye tahsisten vazgeçiyoruz? Kent konseyi önemli bir kurum. Belediyeden ayrı düşünülemez. Başkan olarak kent konseyine sahip çıkmamız gerekir. Müfettiş denetledi... Belediye Başkanı ve meclis üyeleri olarak bu konuda irade koyup Kent Konseyi'ne sahip çıkmamız gerekiyor. Ben bizim belediyemiz haricinde başka bir belediyede bunun sorun olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı

ARDA: SİZ DAHA İYİ BİLİRSİNİZ

Kent Konseyi'nin mevcut durumda aktif olmadığını belirten Başkan Arda, "Şu anda bir kent konseyi yok, çalışmayan bir kurum var. Mahkeme sonucunda ne olacağını değerlendireceğiz. Ali Bey bazı mesli yerleri bu kararın altına beğeni atıyor denildi. Biz grup başkanvekilleri de halil arda cezaevine atılsın yazılarının altına beğeniler atıyor ne yazılar yazıyor siz daha iyi bilirsiniz" dedi.

TAŞIT ALIMI ÖNERGESİNDE FİKİR AYRILIĞI 

Gaziemir Belediyesi’ne 6 adet kamyonet ve bir adet minibüs alınması için önerge meclis gündemine getirildi. Acil kaydı ile komisyona gönderilen ve meclise ara vererek toplanan komisyon üyeleri araç talebine oy birliği ile kabul oyu verirken, meclis gündemine gönderilen madde ise Cumhur İttifakı ile CHP’li isimler arasında fikir ayrılığına neden oldu.

GÖNEN: EĞER İMKAN VARSA…

Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Partili Meclis üyesi Ali Gönen, “2 yıl önce belediyemize çöp kamyonları alındı. Bu ihtiyaca karşılık size tam destek vermiştik. Ancak sonrasında bir baktık Buca belediyesi 28 aracı Büyükşehir’den hibe yolu ile aldı. Büyükşehir belediyemiz aman zaman ilçe belediyelerine hibe destekleri yapabiliyor. Eğer Büyükşehir Belediyemiz ile bu konuda temas kurulursa bu ihtiyacımızın oradan tahmin edilmesi mümkün müdür? Eğer mümkünse bu kaynak farklı bir ihtiyaca aktarılabilir. Eğer bu temas sağlanmadıysa konun gündemde bırakılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Söz alan MHP’li Selahattin Şahin, “Bende Ali Bey’e katılıyorum. Büyükşehir’imiz bırakın İzmir’in ilçelerini , dış şehirlerin ilçelerine bile destekler veriyor.B iz de bu tür araçlar talep edebilir. Buca’ya böyle bir destek olmuştur. Bizde talep edelim” dedi.

Söylemler ile ilgili söz alan Başkan Arda, “Büyükşehir Belediyesi bize de yardımda bulunuyor. Bir otobüs aldık ve bir taşıt geçti. Büyükşehir belediyesi gerektiğinde Gaziemir Belediyesi’ne yardımlar yapıyor” ifadelerini kullanırken, ilgili  gündem maddesi CHP’li üyelerin oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi.

ÇAĞLARSU: BİLDİRİDE GÖRDÜK

 Gündem dışı konuşmalarda söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, “30 Ağustos törenlerine katılan meclis üyeleri benim meclis üyem değildir diye tehdit eden Halil Arda benim şortumu mu sorguluyor? Benim şortumu geç sen niye tehdit ettin onu söyle. Geçtiğimiz mecliste muhtarların meclis toplantılarına davet edilmesi, meclis gündeminden bilgilendirilmesi ve meclis açılış öncesi muhtarlara söz verilip mahallelerinde ki sorunlarına çözüm bulunması gerektiğini bildiren yazılı önergem, belediye başkanı sayın Halil Arda’nın şahsım ben bilirim siyasi anlayış özenti yönetim tarzı ile meclis gündemine alınmasına itiraz etmiş, önergeyi yok saymıştı.  Şahsım ben bilirim siyasi anlayış özenti siyasetçisi Sayın Halil Arda’nın bu tutuma neden büründüğünü, çok kısa bir zaman sonra ilçemizin 16 muhtarının da imzaladığı ve açıkladı bir bildiriden öğrendik.  Belediye meclisimizin kararı ile ortaklık yaptığımız, başkanlığını başkanımızın ücretsiz çalışan siyasi danışmanı, tüm ülkenin yakından tanıdığı belediyemizin onursal koordinatörü, Gaziemir gönüllü kadınlar derneği başkanı Deniz Özuğur Arda’nın, dernek tüzüğünde yer almayan, yani derneğin çalışma alanın çok dışında bir uygula içerisine girerek, her mahalleye yeni kadın muhtar adayı belirleme çabası içersinde olduğunu öğrendik.  Gaziemir Belediyesi olarak maddi manevi destek verdiğimiz, kamu gücünü kullanarak çalışmalar yapan, gönüllü kadınlar derneğinin mahallelere muhtar bulmak amacıyla her mahalleden 100-150 arası kadına hangi maddi güç ile destek verebiliyor. Bu değirmenin suyu nereden geliyor sayın başkan. Her mahalleye kadın muhtar için çalışan bu dernek, niçin kadın belediye başkanı düşünmüyor, yoksa belediye başkanımızın eşinin, buna ihtiyacı yok mu, yoksa söylendiği gibi sizden daha fazla eşinizin yetkisi var mı. Üniversiteden hocasını Seydaş yönetimine oğlunu belediye de gereksiz bir mühendislik kadrosuna, kankasını başkan yardımcılığına,okul arkadaşını yabo’ya işe alırken, istediği kişilerin işlerine son verirken, kendisini evden almaya giden doblo arabayı geri gönderip Mercedes Vito’yu çağırtan, belediye de her işe müdahale eden, egosu ve kibir abidesi yapısı ile çalışanları canından bezdiren Gönüllü Kadınlar Derneği Başkanı Sayın Deniz Özuğur Arda’nın, bu durumdaher mahalleye kadın muhtar ararken neden kadın belediye başkanı aramadığı da ortaya çıkıyor, canım Seydiköylüler” dedi.

ALLAHIN SOPHASI YOK DENİLECEK…

Geçtiğimiz meclislerde yaşanan ‘adam’ tartışmasına yeniden değinen Çağlarsu, “Geçtiğimiz mecliste aylardır sorduğum sorulara cevap veremeyen binadan sorumlu başkan yardımcımız, benim ismimi zikrederek ‘lafa bakarım laf mı diye lafı söyleyene bakarım adam mı diye’ gibi bir sözcük sarf etti.  Sorduğum sorulara cevap veremeyen bugün ki yöneticilerimiz, hakaret ederek üstte çıkmaya çalışıyor.  Adam olmak her erkek için söylenebilecek bir söz, fakat adam gibi adam olmanın kadını erkeği olmuyor maalesef. Adam gibi adam, delikanlılıkla eşdeğer tutulurken bunun da cinsiyet ayrımı olmuyor maalesef sayın meclis üyesi arkadaşlarım.  Örnek verecek olursak, nüfusu mavi, cinsiyeti erkek, doğunca anne ve babası erkek evladım oldu diye fıstıklı lokum dağıtılan bir çok adam olacağı zannedilen erkeğimiz yaşam içersinde farklı sapmalara girebiliyor. Erkek ama adam olamadan yaşıyor ve ölüyor. Kimileri de kız evladım oldu diyerek fıstıksız lokum dağıtırken, bu kız evladı, yaşam içersinde adam gibi adam olup karşımıza çıkabiliyor. Kurtuluş savaşında çıkan binlerce kadınımız gibi, günümüzde de Canan Kaftancıoğlu gibi sözünün arkasın da duran, söylediği sözü mahkeme de olsa inkar etmeyen  adam gibi adamlar, yani delikanlılarda çıkabiliyor.  Yalnız Allahın sopası yok dedirtecek bir olay çok kısa bir süre karşımıza çıkıveriyor. Benim adamlığımı bu mecliste sorgulayanların, kısa bir süre sonra Türkiye kamuoyun da insanlığı tartışılır hala gelebiliyormuş. Feto’cuların dershanesine kaçak girip ders aldığını kendi ağzı ile ikrar eden binadan sorumlu başkan yardımcımızın bu dürüstlüğü, Ülke çapında dillere destan oldu. Matematikten nasıl ful çektiğini anlattığı için kendisine çok teşekkür ederiz. Başka anlatacak okul anıları varsa da seve seve dinlemeye hazırız” dedi.

ARDA: KAFA KARIŞTIRMANIN ANLAMI YOK

Çağlarsu’ya yanıt veren Başkan Arda, “Gıda kurtarma derneği iyi ki var. Her türlü gıda denetimden geçirilip vatandaşlara sağlıklı biçimde ulaştırılıyor. O meydana şortunuz ile geldiniz 100’ncü yılda. Bu olayın şahitleri var. Ben sizinle birlikte kol kola yürüyen insanları da kınıyorum. Özrünüz kabahatinizden büyük. Şortunuzdan utanıyorsanız o meyanda çıkmazsınız. Önce dinlemesini öğreneceksiniz, saygılı olmayı öğreneceksiniz. Söylediğiniz her şeye cevap verecek sözümüz var. CHP sizi ihraç etmekle ne kadar doğru karar vermiş… Muhtarlar meclise davet edilecekmiş… Muhtarlar Gaziemir’in sorunlarını merak ediyorlarsa gelip burada takip ederler. Bu mecliste belediye meclis üyeleri haricinde kimsenin söz hakkı yok.  Muhtarlarda gelip katılıp dinleyebilirler, bir sorunları varsa meclis üyelerine iletebilirler. Burada AKP ve MHP’nin verdiği önergeler verip kafa karıştırmanın anlamı yok. 3,5 yıldır söylediğiniz şeyler aynı” ifadelerini kullandı.

ATMACA: BİZİM SÖYLEDİĞİMİZİ CİDDİYE ALMADIKÇA…

Gündem dışında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, “Bu imzayı tanıyor musun? Pardon bu elektronik imza tanımanız imkansız. Hani bir şov yapmıştınız ya. Eğer ov yapmasaydınız ben bu imzanın peşine düşmeyecektim. Sorduğumuz sorulara yanıt vermediğiniz için biz böyle yapmak zorunda kalıyoruz.  O dönemde soruşturma izni verilmedi dediniz ve bizde oturup yazı yazdık Danıştay’a. Hayırlı uğurlu olsun. Biraz önce bunlar madde mi değil mi diyen arkadaşın önce bu mecliste konuşulanları geriye dönük hatırlaması lazım. Muhalefet iktidarı diri tutar. Bizim söylediğimizi ciddiye almadıkça bu çamurdan çıkamazsınız” dedi.
Yanıt veren Başkan Arda, “Muhalefet üyesi olmanız bana hakaret hakkı doğurmaz. 3,5 yıldır söylemediğiniz atmadığınız ifadeyi bırakmadınız. Her yere şikayet ettiniz. Anca Halil Arda burada oturuyor” ifadelerini kullandı

DERİNSU: ÇAMURU BİZE BULAŞTIRAMAYACAKSINIZ

CHP’den söz alan Grup Sözcüsü İzel Zenginobuz Derinsu, “Bu çamurun altında çıkamayacaksınız diye ir şey ifade etti ancak o çamurun kendisi onlar. Siz asıl çamuru bize bulaştıramayacaksınız. Benim sosyal medya paylaşımıma nasıl bu konu geldi bilmiyorum ancak takip edilmek güzel bir şey. Kişisel hesabımdan neyi beğenip neyi beğenemeyeceğime ben karar veririm siz değil. Benim beğendiğim mahkeme kararından ziyade meslektaşıma bir takdir vardı onu beğendim. ” diye konuştu

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0