Dev proje için verilen teklif dikkat çekmişti: Şaşkınlık yaratan teklifin detayları ortaya çıktı

İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan Buca Metrosu’nun ihalesi dün yapılmıştı. 1 milyar 70 milyon euroluk yani yaklaşık 10 milyar 500 milyonluk bütçesiyle kent tarihinin en büyük yatırımı olarak duyurulan proje için 3 milyar 392 milyon liralık teklif verilmesi ise kamuoyunda şaşkınlık yaratmıştı. Öte yandan yapılan ihalenin ve şaşkınlık yaratan teklifin detayları ortaya çıktı.

Dev proje için verilen teklif dikkat çekmişti: Şaşkınlık yaratan teklifin detayları ortaya çıktı

İzmir trafiğini rahatlatmada ve raylı ulaşım sistemini artırmada en önemli projeler arasında yer alan Buca Metrosu’nun ihalesi dün yapıldı.  

İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan hat, Üçyol İstasyonu - Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü - Çamlıkule arasında hizmet verecek. TBM makinesi kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/NATM) ile yapılacak olan hattın uzunluğu 13,5 km. olup 11 adet istasyon bölgesi belirlenmişti. 

Proje için dün çıkılan ve uluslar arası düzeyde düzenlenen ihalede, 8 firma yarışmıştı. Bu kapsamda ihalede, en yüksek teklif,  9 milyar 682 milyon 906 bin lirayla EEB-CRFG-CREGC-MAKYOL Konsorsiyumu olurken en düşük teklif, 3 milyar 392 milyon 950 bin lira ile Yapı Merkezi – Nurol konsorsiyumu olmuştu.  

VERİLEN TEKLİF DİKKAT ÇEKMİŞTİ

1 milyar 70 milyon euroluk bütçesiyle kent tarihinin en büyük yatırımı olarak duyurulan proje için proje için maliyetinin, yalnızca 3’te 1’i değerinde olan 3 milyar 392 milyon liralık teklif verilmesi ise kamuoyunda şaşkınlık yaratmıştı. 

Edinilen bilgilere göre; toplam yatırım bedeli olan 1 milyar 70 milyon euronun içerisinde hatta kullanılacak araçlar da yer alırken ihale yalnızca projenin yapım işini kapsıyor.

Bu kapsamda; ihalede teklif edilen meblağlar yalnızca 650 milyon euro civarında olan ihalenin yapım işini kapsıyor. Bu doğrultuda ihaleyi alan firma, tünelleri, rayları ve elektromekanizasyon sistemini yapacak.

Öte yandan; ihaleyi kazanan firma, komisyonun Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası(EBRD) ile beraber düşük fiyat sorgulaması yapmasının ardından belirlenecek. İhalenin kesin sonucu için 2 aylık süre öngörülürken en düşük teklifi veren ilk firmanın ihaleyi alamaması durumunda ihale en düşük teklifi veren ikinci firmaya verilecek. 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0