Depremden sonra yıkılmıştı: Öğretmenevi için kritik gelişme

30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremde hasar gören Bornova Öğretmenevi için hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği tamamlanıp askıya çıkarıldı. Planlarda, öğretmenevi için daha önce hazırlanan planlarda eksik olan kat sayısı belirlenirken yapılaşmada 2 kat izne ve 18.50 metre yüksekliğe izin verildi.

Depremden sonra yıkılmıştı: Öğretmenevi için kritik gelişme

30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremde hasar gören Bornova Öğretmenevi için kritik bir gelişme yaşandı. 

Depremde hasar gören çok sayıdaki yapıdan biri olan öğretmenevi için yapılan hasar tespit çalışmalarının ardından yıkım kararı verilmiş ve tesisin yıkım işlemlerine geçtiğimiz yıl Nisan ayında başlanmıştı. 

Öte yandan yıkım işlemlerinde sona gelinen öğretmenevinin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği tamamlanıp askıya çıkarıldı.

KAT SAYISI BELİRLENDİ

Alan için yapılan plan değişikliğine gerekçe olarak ise öğretmenevinin mevcut planlarında yükseklik belirtilmediği ve bu nedenle yeni plan çalışmasına gerek duyulması olduğu belirtildi ve “imar planında söz konusu imar adasında yükseklik belirlenmesinin bulunmaması nedeniyle yeni yapı için imar durumu düzenlenememiştir. İmar kanununda yapılan son düzenleme ile imar planında yükseklik belirlemesi bulunmayan imar adalarında yükseklik belirlemesi yapılmadan ruhsat düzenlenememektedir. İmar planlarının güncel mevzuata göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir ifadeleri kullanıldı.

1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında “Sosyal ve Kültürel Tesisler Alanı” kullanımında kalan öğretmenevinin yeni planlarında kat sayısı 2 olarak belirlenirken yapı yüksekliği ise 18.50 metre olarak belirlendi.

Daha önce “Sosyal ve Kültürel Tesisler Alanı” kullanımında kalan öğretmenevinin kullanımı “ Özel Sosyal Tesis alanı” olarak değiştirildi.

Jeolojik Etüt Raporunda yerleşime uygunluk açısından “Önlemli Alan” olarak belirlenen öğretmenevi planları için alınan kurum görüşleri olumlu olurken hazırlanan raporda kurum görüşlerine ilişkin şu ifadelere yer verildi; “İmar planı çalışmasına esas olarak alınan kurum görüşlerinde alanda yapılacak çalışma için sakınca olmadığı tespit edilmiştir.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0