CHP'li Bakan'dan Büyükşehir'e 'tarım' övgüsü

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Türkiye’de tarım geriye giderken İzmir’de tarımın hala güçlü olmasının temel sebebi İzmir Büyükşehir Belediyesi” dedi.

CHP'li Bakan'dan Büyükşehir'e 'tarım' övgüsü

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine söz aldı.

“Benim ‘kooperatifçilik’ deyince aklıma İzmir geliyor” diyen CHP’li Murat Bakan, Türkiye’de tarımın geriye giderken İzmir’de tarımın hala güçlü olmasının temel sebebinin İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğu söyledi.

Geçmiş dönemde başlayan sürecin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer dönemiyle daha da yükseldiğini belirten CHP’li Bakan, “İzmir’de bir de Köy-Koop farkı var. Orada da yiğit bir cumhuriyet kadını var. Köy-Koop ile küçük üreticiyi destekleyen, Neptün Soyer, ona da buradan, bu kürsüden saygılarımızı gönderiyoruz” dedi.

‘İzmir’de tarımın hâlâ güçlü olmasının temel sebebi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’

CHP’li Murat Bakan şu şekilde konuştu:

“Çoğunuzun aklına ‘İzmir’ deyince özgürlük gelir, demokrasi gelir, barış, kardeşlik gelir, çok güzel şeyler gelir; kooperatifçilik pek gelmeyebilir ama İzmir bir tarım kenti. Şimdinin tarım kenti de değil; Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16’ncı yüzyılda, 17’nci, 18’inci yüzyıllarda, 19’uncu yüzyıllarda Akdeniz’deki en büyük ihracat limanı İzmir. Neden bu kadar güçlü ihracatı? Tarımdan dolayı. Küçük Menderes havzası, Gediz havzası, Bakırçay havzası hemen arka bölgesinde Aydın Söke Ovası, diğer tarafta Manisa… Tüm bu bölgenin tarım ürünlerini İzmir Limanı dünyaya satıyor. İncir satıyor, pamuk satıyor, tütün satıyor -yani bugün sizin bitirdiğiniz tüm ürünleri- üzüm satıyor, kuru üzüm satıyor. İhracatı yaptığı o tarım bölgesi, hâlihazırda da Türkiye’nin en güçlü tarım bölgelerinden birisi ve bunun en önemli sebeplerinden birisi, yani Türkiye’de tarım geriye giderken İzmir’de tarımın hâlâ güçlü olmasının temel sebebi, İzmir Büyükşehir Belediyesi.”

‘İzmir’de tarım büyümeye devam ediyor’

“Geçmiş dönemde, Tire Süt Kooperatifi, Bayındır Çiçekçiler Kooperatifi, Ödemiş’teki Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifiyle başlayan süreç, bugün, bu dönemki Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer döneminde daha da yükseldi. Şimdi küçük üreticiyi destekleyen fabrikalar yapılıyor, tarım sanayisi geliştiriliyor, iklim krizine uygun tarım ürünleri, sürdürebilir tarım uygulamaları yapılıyor. Türkiye’de tarım küçülürken İzmir’de tarım büyümeye devam ediyor.”

‘Yiğit bir cumhuriyet kadını var’

“Bir başka konu, Köy-Koop. İzmir’de bir de Köy-Koop farkı var. Orada da yiğit bir cumhuriyet kadını var. Köy-Koop ile küçük üreticiyi destekleyen, Neptün Soyer, ona da buradan, bu kürsüden saygılarımızı gönderiyoruz.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0