Çeşme'de makilik alanda korkutan yangın

İzmir'in Çeşme ilçesinde makilik alanda çıkan yangın sebebiyle havadan ve karadan müdahale başladı.

Çeşme'de makilik alanda korkutan yangın

 İzmir-Çeşme otoyolunun Uzunkuyu mevkii, makilik alanda çıkan yangın nedeniyle trafiğe kapandı. Yangına havadan ve karadan müdahale sürerken, yangının çıkış sebebi de belli oldu. Çiftlikte kaynak yapan işçilerin sıçrattığı kıvılcım nedeniyle çıktığı öğrenilen yangında ihmali olan kişiler hakkında adli işlem başlatıldı. Öte yandan tedbir amaçlı 2 sitenin boşaltıldığı öğrenildi. Çeşme'deki orman yangının drone ile çekilmiş görüntüsü paylaşıldı. Hava karardıktan sonra çekilen görüntüde, yangının hala sürdüğü görünüyor.

Yangın, dün saat 13.30 sıralarında Çeşme Kutlu Aktaş Barajı yakınlarında bulunan makilik alanda çıktı.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 40 arazöz, 11 yer ekibi, 9 dozer ile İzmir Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye araçlarıyla yangına müdahale ediliyor. Ekipler, rüzgar türbinlerinin olduğu alanda da etkili olan yangının ormanlık alana sıçramaması için çalışma sürdürüyor.

Öte yandan yangın, Rüzgar Enerji Santralleri (RES)’ninde etrafını sardı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, İzmir-Çeşme otoyoluna kadar ilerledi. Bu nedenle, İzmir-Çeşme otoyolunun Uzunkuyu mevkii, makilik alanda çıkan yangın nedeniyle trafiğe kapandı.

BAŞKAN ORAN'DAN AÇIKLAMA

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Karaköy Mevkii'nde çıkan yangınla ekiplerimiz tüm gücüyle mücadele ediyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle kontrol altına alınması zorlaşan yangının en kısa sürede kontrol altına alınacağını temenni ediyoruz. Geçmiş olsun Çeşme!" ifadelerini kullandı.

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, şu ana kadar 50 hektarın üzerinde çam ormanı, makilik ve fundalığın yandığını belirtti.

SOYER: YANGIN ZEYTİNELİ ÇEVRESİNDE BÜYÜDÜ

Yangının yaşandığı bölgenin son durumuyla ilgili sosyal medyadan paylaşım yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer "Urla - Alaçatı arasında makilik alanda çıkan yangın, orman ve itfaiye ekiplerimizin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Ekiplerin soğutma çalışmaları sürüyor. Bölgemizde şiddetli rüzgar yangın tehlikesini arttırıyor. Lütfen çok dikkatli olalım" dedi.

Soyer ayrıca "Çeşme Otoyolu'nun kuzey tarafındaki yangında soğutma çalışmaları sürüyor. Ancak otoyolun güney kısmına sıçrayan yangın Zeytineli çevresinde rüzgarın etkisiyle büyüdü. Ekiplerimizi, orman yangın söndürme ekiplerine takviye olarak buraya yönlendirdik" diye açıkladı.

EKİPLER VAR GÜCÜYLE ÇALIŞIYOR 

Soyer, "Urla-Alaçatı arasındaki yangında itfaiye, İZSU, Fen İşleri, OGM ekipleri var gücüyle çalışıyor.

Havadan ve karadan müdahaleyle yangının hızı bir hayli kesildi. Rüzgar artmazsa bir süre sonra kontrol altına alınacağını umuyorum. 

Özveriyle çalışan tüm arkadaşlarıma teşekkürler." dedi

KAYNAKTAN ÇIKAN KIVILCIMIN SIÇRAMASI SONUCU YANGIN ÇIKMIŞ

Öte yandan edinilen bilgiye göre yangının, bölgede bulunan bir çiftlikte çalışan işçilerin kaynak yaptığı esnada çıkarttığı kıvılcım nedeniyle çıktığı öğrenildi. Ayrıca yangında ihmali olan kişiler hakkında adli işlem başlatıldı. Bölgedeki şiddetli rüzgar nedeniyle yangının kontrol altına alınması güçleşirken, ekiplerin alevlerle mücadelesi sürüyor.

İZMİR VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA 

İzmir Valiliği, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, eski İzmir yolu kenarında Taşlıtepe Devlet Ormanı'nda Orman Genel Müdürlüğüne ve şahsa ait yaklaşık 2 hektar makilik arazide meydana gelen yangının can kaybı ve yaralanmaya yol açmadığını bildirdi.

Yangının bir sivil toplum kuruluşu tarafından çalışmaları sürdürülen hayvan barınağında çalışan işçilerin kaynak makinesi kıvılcımlarından çıktığı bilgisinin yer aldığı açıklamada, "Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine olayla ilgili 7 inşaat işçisi yakalanmış ve haklarında tahkikat başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Yangın bölgesinde emniyeti sağlamak, trafik akışını düzenlemek ve yangın söndürme faaliyetlerini desteklemek için İzmir Jandarma Komutanlığı komutasında 2 jandarma asayiş komando timi, 2 jandarma Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), 5 polis TOMA, 10 jandarma asayiş timi, 11 jandarma trafik timi, 1 istihbarat ve 1 Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ile 1 olay yeri inceleme timinin görev yaptığı kaydedildi.

2 SİTE BOŞALTILDI

Havadan ve karadan alevlere müdahale sürerken, tedbir amaçlı olarak iki sitenin boşaltıldığı öğrenildi. Ovacık Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerine yakın bölgeye alevlerin yaklaşması sebebiyle boşaltılan Sertur ve Özpamir sitesinde vatandaşlar evlerini terk etti. Bölgedeki şiddetli rüzgar sebebiyle alevlerin parladığı kaydedildi.

Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerinin yangına müdahalesi sürerken, Çeşme Kaymakamı Ünal Çakıcı da bölgedeki çalışmaları takip ediyor.

SOYER'DEN YENİ AÇIKLAMA

Tunç Soyer yangının son durumuyla ilgili açıklama yaptı. Soyer "Çeşme Ovacık'taki yangında itfaiye ekiplerimiz alevlerin yerleşim alanlarına sıçramaması için saatlerce mücadele etti. 

Sertur sitesinde tehlike önlendi, Özpamir sitesinde çalışmalar sürüyor. Tehlikeli yerlerdeki vatandaşlarımız tahliye edildi. 
Önlemler sabaha kadar sürecek." ifadelerini kullandı.

ORAN: YANGIN RÜZGARIN ETKİSİYLE YENİDEN CANLANDI

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, "Ovacık bölgesinde kontrol altına alındıktan sonra rüzgarın etkisiyle yeniden canlanan yangın nedeniyle Sertur ve Özdemir Siteleri güvenlik amacıyla boşaltıldı. Havanın kararmasıyla havadan müdahale yapılamayan yangının kontrol edilmesi için tüm ekiplerimiz bölgede görev yapıyor." dedi.

"EVLERİ BOŞALTILAN VATANDAŞLARI MİSAFİR EDİYORUZ"

Oran, "Belediyemiz sosyal tesisleri ve ÇEŞTOB'a bağlı otellerde, evleri boşaltılan vatandaşlarımızı misafir ediyoruz. Yangının kısa sürede kontrol edilmesini umut ediyoruz." dedi.

CHP'li ÖZKAN, ÇEŞME'DEKİ ORMAN YANGINININ DRONE İLE ÇEKİLMİŞ GÖRÜNTÜSÜNÜ PAYLAŞTI

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, İzmir’in Çeşme ilçesindeki orman yangının drone ile çekilmiş görüntüsünü paylaştı. Hava karardıktan sonra çekilen görüntüde, yangının hala sürdüğü görünüyor. Özkan, paylaşıma “Çeşme Ovacık'taki yangın drone ile görüntülendi” notunu düştü.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0