Bornova’da TİS krizi: Grev kararı asıldı

Bornova Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube ile ipler koptu.

Bornova’da TİS krizi: Grev kararı asıldı

Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (Sodemsen) ile yapılan görüşmeler sonucu uzlaşma sağlanamadı. DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube grev kararını Bornova Belediyesi’nin kapısına astı. 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç karara ilişkin açıklamasında, ‘’ Bizi enflasyona karşı korumayan, insanca bir yaşamı sağlamayacak ücretleri reddediyoruz. Bu yüzden grev ilanımızı kapıya asacağız…’’ ifadelerini kullandı.

DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube ile Bornova Belediyesi arasında yürütülen TİS süreci tıkandı. Anlaşmanın sağlanamadığını duyuran ve  belediyenin kapısına grev kararını asan Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, iki dönemdir toplu iş sözleşmelerini SODEMSEN ile yürüttüklerini belirterek, ‘’ Enflasyon yüzde 170 seviyelerinde TL her gün değer kaybediyor, her gün ama her gün gıda başta olmak üzere zamlarla uyanıyoruz. Sözde güvenceli bir işimiz var ama güvenceli, huzurlu, insanca bir hayatımız yok. Çalışıyoruz ama yetiremiyoruz, ek işlerle hayatımızı idame ettiriyoruz. Bu ülkenin her bir toprağında yetişen salatalık, domates bile olmuş 25, 30 lira... Pazara çıkıyoruz ama fileler boş. Çocuklarımıza harçlık veremez hale gelmişiz. Beslenme çantaları yetersiz. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için asgari harcaması gereken günlük 233 TL.’’ dedi. 

Enflasyon önceki dönem zamlarını ezdi! 

Önceki dönem alınan zamların enflasyon altında ezildiğine dikkat çeken Genç, ‘’ Taşerondan sözde kadroya geçtiğimiz 2013 yılından beri çok zorlu bir mücadele verdik, ücretlerimizi iyileştirmek ve sosyal haklar elde etmek için, eşit işe eşit ücret almak için... Elbette çok önemli kazanımlar elde ettik, geçtiğimiz dönem Türkiye'ye örnek bir sözleşme imzaladık. Eşit işe eşit ücrette ciddi bir ilerleme kaydettik. Ama bugün geldiğimiz noktada enflasyon ve vergi dilimi yüzünden asgari ücretin altında kalan ücretlere kadar geriledik. 2022 Temmuz-2024 Haziran dönemini kapsayacak toplu iş sözleşmemizde bize diyorlar ki başa dönün. Onca mücadele boşa, asgari ücret seviyelerinde yaşayın. Biz bu dayatmayı kabul etmiyoruz. İktidarın sermaye yanlısı ve beşli çeteyi önceleyen ekonomi politikasını halkın açlığa itildiği gerçeğiyle eleştirirken, bugün CHP'li belediyelerin geldiği nokta işçiye, çalışanına bu enflasyon koşullarında yüzde 30 zam dayatması. Bu bir zorunluluk değil tercih meselesi ... Biz işçilere gelecekte vaat edilen yaşam bu. Kabul etmiyoruz, dün de kabul etmedik bugün de etmiyoruz, gelecekte de etmeyeceğiz. Bizler örgütlü gücümüze güveniyoruz. Bizi enflasyona karşı korumayan, insanca bir yaşamı sağlamayacak ücretleri reddediyoruz. Bu yüzden grev ilanımızı kapıya asacağız…’’ ifadelerini kullandı. 

Kaçınılmaz grev! 

Bornova halkını dayanışmaya çağıran Genç, ‘’Grev gerçekleştiğinde Bornova hakkının etkileneceğini biliyoruz ancak bunun sorumlusu emeğiyle geçinenler değil, işçiye yoksulluğu reva gören SODEMSEN’i yaratan siyasettir. Gerçekten sosyal bir belediyecilik yapılmak isteniyorsa önce pandemi, deprem demeden çalışan işçinin talebi karşılanmalı. Bizim TİS mücadelemiz de grev ilanımız da yoksulluğa karşı ek zam mücadelelerinin bir parçasıdır. Bu nedenle Bornova halkını dayanışmaya ve bu mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Buradan bir kez daha ilan edelim, işyeri temsilciliklerimiz ve grev komitelerimizle biz hazırız. İşveren Bornova Belediye yönetimine de çağrımız var, taleplerimizi kabul edin. Bunun için istemiyoruz. Grev sürecine resmi olarak bugün girdik. Yasal olarak 60 gün içerisinde grevimiz başlayacak. Buradan herkese bir kez daha ilan edelim. İşçinin onay vermediği bir sözleşme kaçınılmaz olarak grev demektir. Başka türlüsü bizim için kabul edilemez. Buradan işçi arkadaşlarımıza da sesleniyoruz, bu süreçte komite, iş yeri temsilcileri, temsilciler kurulumuzla, toplu iş sözleşme sürecinizi hep birlikte bu güne kadar getirdik. Bundan sonra da böyle devam edecek. Biz kazanacağız. Gücümüz birliğimiz. Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz’’ dedi. 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0