Bakan Kurum'dan CHP'li Kılıç'a yanıt: İzmir'de yabancılara kaç konut satıldı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç’ın yabancılara konut satışıyla ilgili soru önergesine yanıt verdi.

Bakan Kurum'dan CHP'li Kılıç'a yanıt: İzmir'de yabancılara kaç konut satıldı?

Kurum'un verdiği yanıta göre İzmir'de yabancılara geçen yıl bin 518 konut ve işyeri satıldı. Kılıç, “En verimli arazilerimizi yabancılara peşkeş çekiyorlar; 400 bin dolara Türk vatandaşlığını satıyorlar. İster tüm yabancılara vatandaşlık versinler, isterse mezarda bulunanlara oy hakkı tanısınlar; seçimde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP ve Millet İttifakı iktidarını engelleyemeyeceklerdir” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç’ın, “Son 5 yılda ve 2021 yılında yabancılara ne kadarlık veya kaç adet konut, arsa, gayrimenkul vb. satışı gerçekleştirildiğine” ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

Bakan Kurum, soru önergesini, Bakanlığa bağlı kuruluş olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün, “İstatistik Bilgi Sistemi” kayıtları ile cevapladı. 

Buna göre; Türkiye’de son beş yılda yabancı gerçek kişiler 10 bin 419 ana taşınmaz (arsa, arazi, tarla, bağ, bahçe vb.) 197 bin 555 de konut, işyeri vb. taşınmaz satın aldı. 

Yabancılar son beş yılda en çok İstanbul’da ana taşınmaz ile konut ve işyeri satın aldı. Yabancıların son beş yılda İstanbul’da aldığı ana taşınmaz 2 bin 492 adet; konut, işyeri vb. taşınmaz ise 93 bin 909 adet olarak gerçekleşti. 

Bakan Murat Kurum, cevabında 2021 yılında yabancı gerçek kişilere yapılan ana taşınmazlar ile konut ve işyeri satışları hakkında da bilgi verdi. 

Buna göre; geçen yıl yabancılar 3 bin 794 ana taşınmaz, 62 bin 124 adet de konut ve işyeri satın aldı. Yabancılara geçen yıl en çok ana taşınmaz ile konut ve işyeri satışı yine İstanbul’da yapıldı. 

İzmir’de yabancılara geçen yıl 1.518 konut ve işyeri satıldı 

İzmir’de 2021 yılında yabancılara 76 adet ana taşınmaz (arsa, arazi, tarla, bağ, bahçe vb.), bin 518 de konut ve işyeri satışı gerçekleştirildi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, cevabında, taşınmaz satışı ile ilgili verilen rakamların “aktif taşınmazları” içerdiğini, süreç içerisinde yabancıların Türk vatandaşı veya tüzel kişilere yaptıkları devirlerin “pasif istatistikler” olduğunu ve hesaba dahil edilmediğini kaydetti.

“Gerçek satış rakamları daha yüksek”

TBMM Divan Üyesi Av. Kılıç, Bakan Kurum’un cevabını şu şekilde değerlendirdi:

“Bakanın bu cevabı ülkemizin ve topraklarının parsel parsel yabancılara satıldığını ve peşkeş çekildiğini tüm gerçekliği ile ortaya koymaktadır. 2017 yılından beri yabancılara 200 bin konut ve işyeri satılmış ve bu satışın 62 bini de geçen yıl gerçekleşmiş. Yani son beş yıldaki toplam satışın yaklaşık üçte biri 2021 yılında gerçekleşmiş. Bu da yıllar içerisinde yabancılara ülkemizde satılan konut ve işyeri sayısının arttığını ortaya koymaktadır. Tabi bunda AKP iktidarının ‘önce 250 bin dolara sonra 400 bin dolara konut alanlara Türk vatandaşlığı vermesinin’ de etkisi olduğu muhakkak. Üstelik cevapta belirtilen yabancılara satış rakamlarının, Bakanın da ‘süreç içerisinde yabancıların Türk vatandaşlarına yaptıkları devirlerin hesaba dahil edilmediği’ sözleri ile belirttiği gibi daha yüksek olduğu gerçeği ortadadır. 

Ülkemizi, ormanlarımızı, dağlarımızı, ovalarımızı, en verimli arazilerimizi, deniz kenarlarındaki hazine arazilerimizi yabancılara peşkeş çektikleri yetmezmiş gibi, üstüne bir de 400 bin dolara Türk vatandaşlığını yabancılara sattılar ve satıyorlar. Ülkemiz adeta istila edilmektedir, işgale uğramaktadır. Tabi yabancılara vatandaşlık hakkını niye bu kadar kolay verdiklerini tahmin etmek çok zor olmasa gerek. Yapılacak seçimde yabancıların AKP’ye oy vermelerinin hesabını yapmaktadırlar. Ama istediklerini yapsınlar, ister tüm yabancılara vatandaşlık vererek oy hakkı tanısınlar isterlerse mezarda bulunanlara oy hakkı tanısınlar, Türkiye’nin geleceğinin belirleneceği seçimde, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet İttifakı iktidarını engelleyemeyeceklerdir.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0