Bakan Ersoy yerinde açıkladı: Tekel Fabrikası Kültür Sanat Kompleksi oluyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Alsancak'taki eski Tekel Fabrikası’nın kültür sanat kompleksine dönüşüm projesinin tanıtımını yaptı.

Bakan Ersoy yerinde açıkladı: Tekel Fabrikası Kültür Sanat Kompleksi oluyor

İzmir’de 137 yıl boyunca üretim yaptıktan sonra 2004’te üretime son verilen Alsancak Tekel Fabrikasının kültür-sanat kompleksine dönüşeceğini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, projenin 2022’de tamamlanacağını söyledi.

Turizm eski bakanlarından Ertuğrul Günay'ın döneminden bu yana gündemde olan son olarak 2019 yerel seçimlerinde AK Parti adayı Nihat Zeybekci'nin seçim vaatlerinden olan Alsancak'taki eski Tekel Fabrikası'nın dönüşümü için düğmeye basıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tarihi fabrikada yaptığı basın toplantısıyla yapılacakları anlattı. Toplantıya Bakan Ersoy’un yanı sıra İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özger, siyasi parti ve sivil toplum kuruşları temsilcileri katıldı.Tanıtım toplantısına CHP'den hiçbir ismin katılmaması dikkatlerden kaçmadı. 



DÜNYA İLE REKABET VURGUSU

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dünya ve ülkemizde yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Bakan Ersoy, “Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak tarihi alanlarımız korunması için çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bunu sadece yurt dışında değil yurt içinde de sürdürüyoruz. Kentimizden kaçırılan eserlerin takibini sürerek bir çok önemli eserin ülkemize getirilmesini sağladık. Dünyanın neresinde olursa olsun bu tarihi yapıları gün yüzüne çıkardık. Arkeolojik alanda da çok önemli çalışmaları gün yüzüne çıkartıyoruz. Uluslararası trendleri de çok yakından takip ediyoruz. Dünya çapında turizm faaliyetleri incelendiğinde bunun yüzde 40'ının tarihi turizmi olduğunu görüyoruz. Bizde bu açıdan çalışmalar yaparak şehrimizi ve ülkemizi dünya ile mücadele edecek hale getiriyoruz” dedi.  



İZMİR’İ HAK ETTİĞİ YERİ ALACAKTIR  

Bakan Ersoy İzmir’in önemine vurgu yaparak, “İzmir Türkiye'nin incisi şehirlerimizden biri. İnşallah bu tür  projeler ile İzmir'in dünya kentleri ile yarışmasına katkı sağlayacağız. İzmir bunu hak ediyor. Endüstriyel mirasın gerçekleştirilmesi kentteki toplum hafızasını yaşatmak için çok önemli. Burası da bu konuda çok önemli bir yere sahip olup 137 yıllık tarihi ile İzmirlilerin benliğinde önemli bir yer tutulmaktadır. Günümüze kadar hizmet veren fabrikanın bu kez sanat ve kültür üretmesi için buradayız. Kentin sanat ile buluşturan bir alan haline dönüştürülmesi hedeflenmektedir.  Fabrikası içindeki yapıların bazıları yok olmuştur. İzmirlilerin belleğinde önemli bir yeri olan Tekel Fabrikası sonradan yapılan eklentilerinden arındırılarak yeşil alan ağırlıklı kültür sanat kompleksine dönüşecektir. 7'den 70'e tüm kentin dahil olduğu mekanlar oluşturmayı hedefliyoruz. Tarih boyunca bir çok dönemi içinde barındıran İzmir'de geçmişten gelen arkeolojik öğelerini harmanlandığı ve dijital teknik anlatım tekniklerini barındıracak bir ortam kuracağız.  Geçtiğimiz sene meydana gelen deprem nedeniyle hasar sonrası İzmir resim heykel müzesi kapatılmıştı. Burada klasik ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği açık ve kapalı alanların yer alacağı yeni bir resim ve heykel müzesi yer alacak. 7'den 70'e herkesin eğitim alabileceği ve 20 bin kapasiteli kitaplık da bu alanda yer alacak. Açık hava sinema ve tiyatro gösterilerinin de yer alacağı bir alan oluşturuyoruz. Burayı çok kısa sürede tamamlayıp hizmete açacağız. Hedefimiz 2022 Aralık ayına kadar projemizi tamamlayarak İzmirlilerin hizmetine sunmak. Kültür endüstrisinin her geçen büyüdüğü dünyada İzmir'de bu piyasada hak ettiği yeri alacaktır” diye konuştu.  

Konuşmanın ardından Bakan Ersoy ve beraberindeki heyet Alsancak Tekel Fabrikasında incelemelerde bulundu.

PROJEN BAZI GÖRSELLER ŞÖYLE





Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0