3. Su Çalıştayı Foça'da gerçekleştirildi

Keçi Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği öncülüğünde düzenlenen ‘‘Kuyu kurumadan’’ isimli su çalıştaylarının üçüncüsü 25 Ağustos Perşembe günü Foça’da gerçekleştirildi.

3. Su Çalıştayı Foça'da gerçekleştirildi

Küçük Menderes ve Gediz Havzalarındaki su kaynaklarının durumunu ve olası bir su krizine karşı şimdiden alınabilecek tedbirlerin değerlendirildiği su çalıştayları, Seferihisar ve Efes Selçuk’ta yapılmıştı.

Foça çalıştayında, Gediz Havzası’nın bugünkü durumu ve ıslahı için yapılan uygulamalar projeleri konuşuldu. Akıllı su sayacı ve yağmur suyu hasadına ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Gediz yaşam değil, kirlilik kaynağı

Foça Belediyesinin destekleriyle düzenlenen çalıştayda, Keçi Derneği adına açılış konuşması yapan Baha Okar; “Gediz Deltası biyolojik çeşitlilik ve bitki dünyası açısından en zengin bölge. Ekolojik değeri açısından koruma altına alınan 14 havuzdan biri Gediz, ama artık kirlilik kaynağı. Gediz Nehri artık azot, fosfat vb. birçok madde içeriyor ve bu maddeler su ile bitkiyi, biyolojik çeşitliliği ve insan yaşamını tehdit ediyor. Su kaynaklarımız tükenirse yakın gelecekte sağlıklı ve temiz gıdaya erişim mümkün olmayacak.” dedi.

Baha Okar’ın ardından söz alan Foça Belediyesi Meclis Üyesi başkan vekili Mukaddes Yarba, bereketli topraklarımızın susuzluktan yok olmak üzere olduğunu vurgulayıp, KEÇİ Derneği’ne ve bilimsel katkı ve deneyimleriyle çalıştaylara destek olan tüm katılımcılara teşekkürlerini etti.

İZSU’nun hedefi nitelikli su dağıtımı

Açılış konuşmalarının ardından İZSU 1. Bölge İşletmeler Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’ndan inşaat mühendisi Ceren Narin Güzel, İZSU’nun bölgede ve Gediz Deltasında neler yaptığından ve neler yapacağından bahsetti. Güzel, içme suyu hatlarında kayıp-kaçak oranlarının azaltılması için ihalelere çıktıklarını, sadece Foça’da 2021 yılında 90 km şebeke ve iletim hattı yenilemesini yaptıklarını ifade etti.

İZSU olarak hedeflerinin nitelikli su dağıtımı olduğunu vurgulayan Ceren Narin Güzel, 120 milyon Türk Lirası yatırım ile Musabey Arıtma Tesisinin inşa aşamasının devam ettiğini ve tesisin Mart 2022 tarihinde işletmeye açılacağını ve bu suyun Eski ve Yeni Foça’ya dağıtılacağını söyledi. Güzel ayrıca gündemlerinde Musabey Arıtma Tesisinin işletmeye alınmasının ardından Musabey-Yeni Foça arasında şebeke ve iletim hatlarının yenilenmesi ve Değirmendere Barajı projesi olduğunu belirtti.

Su kaynaklarına yatırım şart

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına Foça su çalıştayına katılım gösteren Ahmet Tomar; “Gıda güvenliği açısından tatlı su vazgeçilmezdir. Su kaynaklarına iyi yatırım yapmazsak, üretim yapamaz hale geleceğiz. Örneğin, sadece Bağarası Göleti 630 dönüm arazi sulayabiliyor.” dedi. Suyun önemi ve Gediz Havzasındaki gelişmelerden bahseden Tomar, ülkemizde arıtma tesislerinin yüzde 70’inin İzmir’de olduğunu ve halk sağlığı için içme-kullanma suyunun temiz olması gerektiğini ifade etti.

Belediyeler arası bilgi aktarımı

Seferihisar’ın akıllı su sayacı ve kapalı sistem kullanımına ilişkin deneyimlerini aktarmak üzere Foça su çalıştayına katılan Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nden Nehir İldeniz, yapmış olduğu sunumunda Ultrasonik Akıllı Su Sayaç sistemine geçme nedenleri için “tarımsal sulama sezonunda haftanın dört günü açık halde bulunan ve kontrolü sağlanamayan su kaybı” dedi. Seferihisar Belediyesi olarak gerçekleştirdikleri ana iletim hattının yenilenmesi ve filtrasyon sistemi projesi kapsamında, %40’lık kayıp-kaçak suyun önüne geçtiklerini, suyun 24 saat kesintisiz verilmesi ile de alternatif ürün yetiştiriciliğinde yeraltı sularının kullanımının azaldığını vurguladı.

Kuraklık ve kısıntılarda su güvencesi: yağmur suyu hasadı

WWF Onarıcı Tarım ve Yağmur Hasadı Proje Danışmanı Edwin Clarke, yağmur suyu hasadı uygulama yöntemlerini ve örneklerini katılımcılar ile paylaştı. Yağmur suyu hasadının suyun fazla olduğu yağışlı zamanlar ile kurak olduğu zamanlar arasında tampon işlevi gördüğünü söyleyen Clarke, İzmir’de 100 m2 çatı alanından yılda hasat edilebilecek yaklaşık yağmur suyu miktarının 62 ton olduğunu ifade etti. Clarke ayrıca yağmur suyu hasadı ile toprak erozyonu ve sellerin önlenebileceğini belirtirken, yağmur suyunun kuraklık ve kısıntılarda su güvencesi olduğunun altını çizdi.

“Kuyu Kurumadan” su çalıştayları, 29 Ağustos Küçük Menderes-Ödemiş’te ve 31 Ağustos Çiğli gerçekleştirilecek toplantılarla devam edecek.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0