24 Haziran Coşkusu Karşıyaka'da Başladı

Karşıyaka'nın En Coşkulu Günü

24 Haziran Coşkusu Karşıyaka'da Başladı

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Karşıyaka’ya geldiği ve Karşıyaka Spor Kulübü formasına ay-yıldız armağan ettiği 24 Haziran 1926 tarihinin yıl dönümü kutlamaları, kentte büyük coşku ve heyecanla başladı.

Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka Spor Kulübü, 1912 Karşıyaka Derneği ve Karşıyaka Taraftar Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlik programı kapsamında ilk olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kıymetli annesi Zübeyde Hanım’ın Anıt Mezarı’nda tören düzenlendi. Törene Karşıyaka Belediye başkanı Dr. Cemil Tugay, Karşıyaka Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Dışişleri Bakanlığı İzmir temsilcisi Naciye Gökçen Kaya, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı, Cumhuriyet Halk Partisi Karşıyaka İlçe Başkanı M. Serdar Koç, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel; meclis, üyeleri, bürokrat ve Karşıyakalılar katıldı. Törende Covid-19 küresel salgın kurallarına titizlikle özen gösterildi.

Önce anıt mezara karanfil bırakan katılımcılar ardından saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu. Günün anlam ve önemine yönelik kısa bir konuşma gerçekleştiren Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı, “Bu kulübün başkanlığını onurla ve gururla sürdürüyorum ve ömür boyu da hizmet etmeye devam edeceğim. Çünkü ay-yıldız var göğsümüzde çünkü Mustafa Kemal’in askerleriyiz” dedi.

SAYGIMIZI GÖSTERMEK İÇİN BURADAYIZ

Törende konuşma yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay şunları kaydetti: “Bizler Zübeyde Anne’mizi hem kalbimizde hem de Karşıyaka’mızın topraklarının bağrında bir emanet olarak korurken pek çok vesile ile onun anıt mezarının çevresinde bir araya geliriz. Bugün 24 Haziran 2021… Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu, önderimiz, kahramanımız, başöğretmenimiz, başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün biz Karşıyakalıların hiçbir zaman unutmayacağı bir ziyaret ve talimatla bizleri onurlandırdığı bir günün 95. yıldönümü. Bu vesile ile bugün burada bir aradayız. Hepinize geldiğiniz için, bu onuru bir kez daha yaşarken yanımızda olduğunuz için teşekkür ediyorum. Bugün pek çok etkinlikle bu onuru, onurlu günü kutlarken sevgimizi, saygımızı ve minnetimizi göstermek için elbette yine Zübeyde Anne’mizin anıtında toplandık.”

Atatürk'ün Talimatı

Karşıyaka’nın Atatürk’ün emanet ettiği değerlere yürekten bağlı bir kent olduğunu bir kez daha dile getiren Başkan Tugay konuşmasına şöyle devam etti: “Karşıyaka Cumhuriyete ve onun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği değerlere yürekten bağlı bir kenttir, bu özelliği ilelebet devam edecektir. 24 Haziran 1926’da Karşıyaka Spor Kulübü’nü ziyaret ettiğinde başarılarını takdir ettiği bu kulübe armasında ay-yıldızı taşıması talimatını vermiştir. Karşıyaka Spor Kulübü’nü kuranlar ve başarılarını elde edenler yalnızca sporcu kişilikleri ile değil aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nda ve daha sonra Cumhuriyetin kuruluş yıllarında gösterdikleri kahramanlıklarla ve çalışmalarla Atatürk’ümüzün büyük takdirini kazanmış insanlardır. Bu nedenle KSK Atatürk’ün gözünde özel bir öneme sahip bir kulüptü ve Karşıyaka’ya duyduğu sevgi her zaman başka bir özellikteydi.”

"Rahat Uyu Atam"

Atatürk’ün emaneti olan değerleri her zaman korumaya devam edecekleri sözü veren Tugay, “Bize emanet ettiği değerleri hiçbir zaman unutmayacağımıza, onları korumaktan asla taviz vermeyeceğimize; ülkemizi çağdaş medeniyet ve refah seviyesine çıkarmak için çalışmaktan ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimize ve armamızdaki ay-yıldıza hiçbir zaman gölge düşürmeyeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Rahat uyu Büyük Ata’m, ruhun şad olsun, rahat uyu Zübeyde Anne’m. Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkeleri ve değerleri, yaşasın Kaf Sin Kaf ruhu, ilelebet yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, kutlu olsun 24 Haziran onur günümüz!” şeklinde konuştu.

Bandoya Coşkulu Karşılama

Törenin ardından katılımcılar anıt mezardan ayrılıp, bando eşliğinde Karşıyaka Çarşısı’ndan geçerek Vapur İskelesi’ne yürüdü. Yürüyüşe eşlik eden Türk Bayrağı ve Karşıyaka Spor Kulübü bayrakları adeta görsel bir şölen yarattı. Karşıyakalılar, yürüyüş kortejini ve bondoyu coşkuyla selamladı.

Gün Boyu sürecek Coşku

“Ay-yıldız var göğsümüzde!” sloganıyla düzenlenen program, saat 18.30’da sporcu kortejleri ile devam edecek. Kanocular, Secder Akıncı Su Sporları Merkezi’nden; yelkenciler de KSK Yelken Kulübü’nden körfeze açılacak. Bisikletçiler ise Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı önünden pedala basacak. Bostanlı Demokrasi Meydanı’nda buluşacak olan üç grubun yanlarında getireceği çiçekler, Başkan Tugay ve Başkan Büyükkarcı tarafından tüm Karşıyakalılar adına Atatürk Anıtı’na sunulacak. Saat 19.30’da da Zühtü Işıl Meydanı’na geçilecek ve hem meydanın resmi açılışı yapılacak hem de 24 Haziran etkinlikleri gerçekleştirilecek. Tiyatrocular dönem kıyafetleri giyerek, Ulu Önder Atatürk’ün Karşıyaka ziyaretinde çekilen fotoğrafın canlandırmasını yapacak. Ayrıca yaklaşık 20 oyuncu zeybek gösterisi sunacak. Program, günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalardan sonra saat 20.00’da Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’ndaki KODA Konseri ile son bulacak.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2021, 12:12

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0